Трубний оскал міністра

22.02.2007

      Недарма все-таки свого часу називав Леонід Кучма головного паливно-енергетичного спеціаліста Юрія Бойка кращим менеджером. Особливо зараз, коли найвищі кабінети в уряді зайняли «професіонали». Юрій Анатолійович на їхньому тлі виглядає просунутим і всебічно розвиненим знавцем. При цьому свої інтереси Бойко реалізує з неабиякою віртуозністю, а враховуючи, що ще за режиму Кучми його називали найближчим до Кремля українським топ-чиновником, то ситуація, про яку йтиметься далі, стає прямою загрозою національній безпеці та енергетичному суверенітету нашої держави.

      Протистояння між облгазами, які забезпечують газом громадян України, і дуетом Мінпаливенерго з «Нафтогазом України», які в цьому процесі облгазам заважають, досягло напруги пристрастей 16 лютого. У цей день представники трудових колективів розподільчих підприємств «Волиньгаз», «Львівгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Чернівцігаз» і «Чернігівгаз» пікетували Міністерство палива та енергетики і НАК «Нафтогаз України», протестуючи проти тиску, якого ось уже понад три місяці зазнають їхні підприємства з боку державних чиновників.

      Під час протесту народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко, голова Конфедерації незалежних профспілок України Михайло Волинець пояснив  підгрунтя того, що відбувається, так: ситуація, що склалася навколо згаданих шести облгазів, однозначно пов'язана з тим, що одіозна компанія «РосУкрЕнерго» (саме цій структурі свого часу акціонери облгазів відмовилися продати пакети акцій) хоче отримати контроль над регіональними газорозподільчими мережами. Отже, за словами народного депутата, з'явилася ще одна складова проблеми — міністерство і «Нафтогаз» намагаються переформатувати налагоджену систему роботи облгазів для... Для чого (вірніше, для кого), зрозуміло, але що з того отримають споживачі? Волинець продемонстрував перспективу на прикладі «Чернівцігазу»: «Бойко видав наказ передати в «Газ України» мережі «Чернівцігазу». Однак тут виникає питання: якщо облгаз обслуговує мережі з колективом у кілька тисяч осіб, які працюють у горах, віддалених селах тощо, то як збирається філія «Газу України» обслуговувати тисячі кілометрів мережі, якщо в ньому працюють лише 32 особи?» — розповів народний депутат. За його ж словами, співробітникам облгазів 16 лютого довелося прориватися в Мінпаливенерго, «щоб почати переговори, однак, на жаль, міністра Бойка не було на місці».

      Юрій Анатолійович тоді, як неважко здогадатися, був у Москві. За офіційною версією, в білокам'яній Бойко і голова правління російського газового монополіста компанії «Газпром» Олексій Міллер обговорювали участь України в проектах iз видобутку газу на території Росії. Що отримають росіяни навзамін за те, що українців допустять до свердловин у Сибіру, залишилося «за кадром». На неофіційному рівні заговорили про традиційні можливості передачі сусідам вітчизняної газотранспортної системи, але в контексті нашої історії найвiрогiднішим вбачається, що почне розплачуватися з колегами з РФ Бойко саме облгазами. Адже згадана компанія «РосУкрЕнерго» є «апендиксом» того ж таки «Газпрому».

      Але повернемося від глобальних геополітичних і макроекономічних драм до героїки буття на облгазах. Тактика Бойка вже майже відпрацьована в процесі знищення Чернівецького облгазу. За словами газовиків із Буковини, які протестували 16 лютого в столиці, рішення про передачу 4,5 тис. км розподільчих газопроводів у руки створеної Бойком нової структури, суд постановив упродовж 30 хвилин. Чернівчани називають таке рішення лицемірством і чекають, на які «подвиги» команда Юрія Анатолійовича піде, коли почне «розробляти» інші облгази.

      У своєму зверненні до засобів масової інформації представники трудових колективів розподільчих підприємств заявили, що більше не можуть мовчати про знищення української системи газопостачання і хочуть, щоб Мінпаливенерго припинило незаконні дії щодо ВАТ «Чернівцігаз» і щоб такі дії не повторилися щодо інших підприємств. Газовики вимагають від Мінпаливенерго скасувати наказ № 542 від 29.12.2006 р. «Про передачу державного майна, яке не підлягає приватизації і використовується для забезпечення розподілу природного газу, з балансу ВАТ «Чернівцігаз» на баланс ПК ДК «Газ України», що робить неможливим господарську діяльність ВАТ «Чернівцігаз» і може мати наслідки — звільнення всіх працівників підприємства — і створити загрозу безпечному газопостачанню споживачів області. Працівники підприємств також вимагають від Мінпаливенерго і НАК «Нафтогаз України» призупинити почате незаконне вилучення газорозподільчих мереж у ВАТ «Чернівцігаз».

      Вимоги трудових колективів шести облгазів прості — якщо керівництво країни їх не виконає, 15 тисяч висококваліфікованих співробітників будуть викинуті на вулицю, а їхнє місце спочатку займуть люди Бойка. Потім же розподільча система України плавно перейде в руки північно-східних сусідів. Адже Юрій Анатолійович неодноразово заявляв у Москві, що готовий поділитися облгазами з російськими компаніями, і тепер, очевидно, виконує свої обіцянки.

Микола РОМАНІВ.