Що й потрібно було довести

22.02.2007

      Після поразки чемпіона України в попередньому турі Єврокубка від підмосковного «Динамо» виникла певна тривога за подальшу долю нашого єдиного представника в елітному турнірі ФІБА. Для виходу у чвертьфінал маріупольцям потрібно було обігрувати в гостях латвійську команду.

      Як показала позавчорашня зустріч «Азовмашу» й «Риги», клас суперників суттєво різниться. Команда Рімаса Гірскіса дозволила господарям повести в рахунку лише на перших хвилинах, а потім захопила ініціативу й не випускала її до самої фінальної сирени. Уже після першої половини матчу більше трьох тисяч глядачів навряд чи мали ілюзії стосовно шансів латвійського клубу на успіх — українці вели в рахунку у 17 очок.

      І нехай підопічним Рамунаса Бутаутаса вдалося прикрити лідера гостей, американця Ель-Аміна, який набрав усього 9 очок, проте плеймейкер зробив по чотири передачі й перехоплення, ставши кращим у команді за цими показниками. А снайперські функції взяли на себе боснієць Байрамович, грек Ліаделіс й українець Ліщук. Причому форвард збірної України став єдиним у матчі, хто відзначився «дабл-даблом», перетнувши позначку 10 у двох показниках — набраних очках і підборах.

      Ця перемога далася «Азовмашу» легко, тож є сумніви, чи справді чемпіон України мав особливу потребу переносити матч внутрішньої першості проти «Черкаських мавп». Черкащани, до речі, досі не заспокоюються і вимагають від керівництва «Азовмашу» відшкодувати матеріальні збитки, яких вони зазнали через скасування суботньої гри.

      На чемпіона ж України, який вдруге у своїй історії виступатиме в європейському «плей-оф», чекає чвертьфінальна серія Єврокубка — азовці позмагаються до двох перемог із кіпрським АЕЛом, який посів друге місце в групі І. Перший і, при потребі, третій матч протистояння «Азовмаш» проведе в рідних стінах (6 і 14 березня).

 

ТАБЛО

Чоловіки. Єврокубок ФІБА.

Другий груповий турнір. 6-й тур

Група J. «Маруссі» (Греція) — «Динамо» (Моск. обл., Росія) — 73:76, «Рига» (Латвія) — «Азовмаш» (Маріуполь) — 57:79 (12:20, 10:19, 20:20, 15:20; Бабраускас (14) — Байрамович (17), Гуляш (13), Ліщук (11+13 підборів), Ліаделіс (10)).

      Підсумкове становище: «Азовмаш» — 11, «Динамо» — 10, «Рига» — 9, «Маруссі» — 6.

Група І. «Льєж» (Бельгія) — «Естудіантес» (Іспанія) — 73:87, АЕЛ (Кіпр) — «Шауляй» (Литва) — 94:85.

      Підсумкове становище: «Естудіантес», АЕЛ — 11, «Льєж», «Шауляй» —7.

Група К. «Тюрк телеком» (Туреччина) — «Локомотив» (Р, Росія) — 92:80, «Паніоніс» (Греція) — «Спіру» (Бельгія) — 80:68.

      Підсумкове становище: «Тюрк телеком» — 11, «Паніоніс», «Локомотив» — 9, «Спіру» — 7.

Група L. «Діжон» (Франція) — «Калев» (Естонія) — 68:64, «Віртус» (Італія) — «Жирона» (Іспанія) — 84:89.

      Підсумкове становище: «Жирона» — 12, «Віртус» — 10, «Діжон» — 8, «Калев» — 6.