Чи то «Сокіл», чи то «Беркут» пролетів...

22.02.2007
Чи то «Сокіл», чи то «Беркут» пролетів...

У матчах АТЕКа й «Беркута» пристрасті кипіли не на жарт. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

      Нинішній формат чемпіонату України, коли медалі розігрують за підсумками триколового турніру, підніс у ранг центральних матчі між столичним АТЕКом і «Беркутом», що формально представляє Бровари Київської області.

      Як відомо, «Сокіл» склав свої чемпіонські повноваження, віддавши перевагу виступам у першості Білорусі (бо розриватися на два фронти неможливо). І бути б кращою командою країни «Беркуту», якби цей клуб не вступив у конфлікт із керівниками Федерації хокею України (читай — «Сокола»), образившись на відсутність поваги до себе. Відтак «Сокіл» віддав своїх провідних хокеїстів АТЕКа — не стільки на чемпіонат України, як лише на принципові дуелі з «Беркутом». Але команда Раміля Юлдашева, складена як із молодих, так і з досвідчених майстрів, навіть за таких умов зуміла виграти в АТЕКа одну з двох зустрічей другого кола. Тому до вирішальних двобоїв суперники підійшли з рівною кількістю очок.

      Умови, в яких у вівторок і середу проходило інтригуюче «дербі», важко назвати зручними для глядачів. По-перше, час початку матчів (13.00) ніяк не сприяв напливу фанатів, а по-друге, відлякуючим фактором став холод, що панує на ковзанці, яка свого часу належала заводу «Червоний екскаватор». Удень грали через те, що нинішні орендатори льоду (завод передав його місту, а місто — бізнесменам) ввечері заробляють на сеансах масового катання.

      Долю першого матчу на користь АТЕКу вирішили якраз орендовані в «Сокола» гравці — саме вони закинули п'ять із шести шайб господарів. Двічі відзначився Бобкін, по разу — Благий, Алексюк, Гунько; із «не-соколів» закидав лише Млинченко. У «Беркута» дублі оформили колишні форварди збірної України Зіневич і Марковський.

      Підвів своїх нових партнерів воротар гостей Микола Ворошнов (гол від Алексюка він примудрився пропустити з центральної зони), позичений... у того ж таки «Сокола», оскільки основний голкіпер «Беркута» Вадим Селіверстов раніше отримав травму у формі... «Сокола». Отакі пертурбації вітчизняного хокею. А от охоронець воріт АТЕКа Максим Приятель не раз ставав на шляху шайби під час небезпечних кидків.

      Керівництво «Беркута» бачить причину позавчорашньої поразки в неприйнятних умовах проведення матчу. Зокрема, «броварчани» нарікають на відсутність пластикових загороджень за воротами (там натягнули сітку, як робили у великому київському хокеї хіба що до середини 1980-х років). Також «Беркут» порушує питання про помилки суддів і «примусове» рішення ФХУ щодо призначення дати перенесених зустрічей.

      Фактично втративши надії на чемпіонство (АТЕК навіть у випадку програшу в повторному двобої стояв би вище за різницею закинутих і пропущених шайб), «Беркут» учора вийшов на лід деморалізованим і вдруге програв. «Золото» киян уже ні в кого не викликає сумніву, хоча грати ще два тури.

 

ТАБЛО

      Чемпіонат України. Вища ліга. 13-й тур. «Компаньйон» — СДЮШОР «Сокіл» — 7:2; «Сокіл» — «Дніпровські вовки» — 8:3, АТЕК — «Беркут» — 6:4 (1:1, 4:2, 1:1), 7:3.

      Турнірне становище: АТЕК — 70, «Беркут» — 64, «Компаньйон» — 38, «Сокіл» — 28, «Дніпровські вовки» — 17, СДЮШОР «Сокіл» — 3.

 

А ТИМ ЧАСОМ У НХЛ...

      Результати матчів за участю українців: «Тампа-Бей» — «Флорида» — 3:2 (по бул.; Федотенко «Т» — 20 хв., 2 кидки, «0», 2 хв. штр.), «Торонто» — «Бостон» — 0:3 (Понікаровський «Т» — 19:15, 2 кидки, «0»), «Баффало» — «Філадельфія» — 6:3 (Житник «Ф» — 21:14, 2 кидки, «0»), «Кароліна» — «Атланта» — 1:3 (Бабчук «К» — не грав).