Парламент light

22.02.2007
Парламент light

      «Антикризова» коаліція виявилася впертою. Крім того, що позавчора ввечері вона не проголосувала за включення до порядку денного законопроектів, яких домагалася опозиція (про зменшення тарифів за комунальні послуги, а також збільшення мінімальних зарплат і пенсій), так учора знову заблокувала трибуну — мовляв, щоб не дати зробити це опозиції. Втім, опозиціонери мали на цей випадок «план Б». Півторадесят відчайдушних БЮТівців вимкнули систему «Рада» і заблокували електрощитову кімнату парламенту. Журналісти побачили в цьому цілком конкретний прояв назви, яку для свого парламентського загону використовує Тимошенко, — «воїни світла».

      Один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов пояснив, що вимкнення світла в сесійній залі — це вимушений крок. У такий спосіб опозиція намагалася привернути увагу до першочергових проблем держави.

      Турчинов також процитував фразу, яку сказав день перед тим на погоджувальній раді: «Ви нам кидаєте виклик, ви вважаєте, що ви контролюєте ситуацію. Але п'ять хвилин пройде, і я вам доведу, що ви її не контролюєте». От бачите, п'ять хвилин пройшло — і вони її не контролюють», — цитує Турчинова «Українська правда».

      Такі дії викликали обурення у першого віце-спікера Адама Мартинюка, який головував на сесії (Олександр Мороз знову «умив руки» у конфліктній ситуації). Перший заступник Голови ВР нагадав депутатам, що «їхні дії підпадають під кримінальну відповідальність». Мартинюк наголосив, що згоду на притягнення нардепа до криміналу дає Верховна Рада. «Якщо вони хочуть одержати таку згоду, то вони одержать», — пригрозив він.

      На прохання одного з «тимошенківців» надати йому слово Мартинюк відповів: «БЮТ сьогодні слова не отримає. Проти лома є прийом. «Наша Україна» через одного буде одержувати. Є запитання? Нема».

       Перший «віце» також закликав апарат парламенту і службу охорони викликати представників Генпрокуратури, щоб ті зафіксувати порушення. З Різницької приїхав Сергій Домбровський, начальник Головного управління ГП з нагляду за додержанням законів щодо прав і свобод громадян та захисту інтересів держави. Принаймні про візитера журналістам розповів нардеп із Партії регіонів Василь Грицак. Утім БЮТівці не пропустили його на місце подій, бо Домбровський буцімто відмовився показати їм своє посвідчення.

      Тим часом коаліціонери не вгавали і намагалися продовжити роботу парламенту. Так, Мартинюк заявив, що депутати можуть голосувати руками. З цього приводу навіть стався конфуз. Коли обговорювався закон про ратифікацію протоколу щодо збереження біорізноманіття та ландшафтів Чорного моря, Адам Іванович попросив підняти руки тих депутатів, хто виступає проти ухвалення закону. Руку підняв лише один парламентарій. Віце-спікер закликав озватися тих, хто «утримався». Теж одна рука. Мартинюк моментально підрахував: «Оскільки в залі зранку було зареєстровано 431 депутата, «проти» й «утрималися» лише двоє, тому будемо вважати, що «за» проголосували 429 депутатів».

      Потім виявилося, що Мартинюк пожартував. Він оголосив, що рішення не прийнято і «наїхав» на журналістів: «Або слухайте уважно, або не пишіть, вибачте, того, чого не варто писати, того, що не відповідає дійсності». І далі — геть чисто зірвався: «Від того, що ви вислуговуєтесь перед тими чи іншими політичними силами, це ваше право, але в усякому разі, хоч червонійте тоді, коли пишете неправду».

      На той час — ближче до обіду — депутатів у сесійній залі стало ще менше. На репліки нардепів, мовляв, нема сенсу проводити засідання, бо немає кворуму, Мартинюк відповів, що в Конституції не передбачено, скільки нардепів має бути присутніми у сесійній залі. Відтак, коли це число «УМ» підписувалося до друку, депутати нібито продовжували обговорювати законопроекти, не голосуючи за них.

      Опозиція обіцяла чергувати біля «рубильника» й надалі, в тому числі й уночі. БЮТ і «НУ» консультувалися з приводу подальших дій.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>