Не обходь автобус спереду, а Януковича — ззаду

22.02.2007
Не обходь автобус спереду, а Януковича — ззаду

Мiнiстри Рибак (праворуч) i Макуха, якому вчора дiсталося найбiльше. (Фото Укрінформ.)

      Віктор Янукович, як відомо усім шанувальникам його колишніх бігбордів, завжди виступав за справедливість. Остання ділянка боротьби керівника Кабміну за всезагальну рівність — житлово-комунальні тарифи. Саме цій темі він присвятив уже друге засідання уряду. Щоправда, лише відкриту для преси частину цього засідання. Адже за зачиненими дверима міністри розмовляють зазвичай про значно цікавіші речі.

 

Хочу бути начальником жеку!

      Від Прем'єра перепало на горіхи міністрові економіки Володимиру Макусі. Головним чином — за його витівку в Донецьку. Супроводжуючи минулого тижня шефа на його історичній батьківщині, головний економіст держави надто заглибився у статистику роботи вільних економічних зон і дозволив собі кілька гострих заяв про їхню шкідливість для державного гаманця... І це при живих Ахметову та Колесникову, які сиділи в залі і, як виховані люди, усе це слухали!

      Тож кого із високопоставлених чиновників оголосять винним за те, що не тримає руку на пульсі формування тарифів, було зрозуміло ще до початку засідання. «Я вчора зробив зауваження міністру економіки Макусі — якщо він найближчим часом не познайомиться з кожним регіоном, то будуть проблеми», — підтвердив здогадки Янукович.

      Підтвердив Віктор Федорович і чутки про цінову дискримінацію західного регіону України, який нині найбільше потерпає від високих тарифів. «Як зробити так, щоб наші люди, незважаючи на те, живуть вони на сході, заході чи півдні, мали рівні умови оплати за житлово-комунальні тарифи, — попри різні умови діяльності комунальних служб?» — тоном миротворця звернувся він до першого віце-прем'єра Миколи Азарова та просто віце-прем'єра Володимира Рибака.

      Останній оперативно вийшов до журналістів і взяв на себе ньюсмейкерську роль. «Уряд ініціює звільнення підприємств ЖКГ від сплати податку на додану вартість», — пан Рибак вдихнув надію у безхмарне майбутнє начальників жеків, не розповівши, щоправда, на які потреби використовуватимуть звільнені кошти. І хто контролюватиме ці процеси. І скільки втратить від такої ініціативи бюджет. І яким чином втрачене компенсуватимуть.

      Натомість ми дізналися, що комунальники заборгували державі круглу суму — майже 8 мільярдів гривень. Цей борг віце-прем'єр має на меті частково списати, а решту — реструктуризувати. Причому доволі щедро — за останні 5—10 років.

Мінімальна зарплата зросте з 1 квітня

      Невдоволений Прем'єр і тими своїми міністрами, які їздять за ним у регіони, і там ходять слідом, створюючи за широкою спиною Віктора Федоровича «начальственний» антураж. «Я сам знаю, куди й коли мені ходити. А ви працюйте зі своїми підлеглими», — обірвав Янукович надто улесливих галузевих керівників, нагадавши ще одному винуватцю, міністрові екології Василю Джарти, що він не відзначався діловою хваткою під час поїздки до Чернігова — не виконав дане йому доручення.

      Своєму першому заступникові Миколі Азарову Прем'єр поставив просто архіглобальне завдання: «говорити внятно». Причому не на будь-яку тему, а про позицію Кабміну стосовно намірів підвищення мінімальної заробітної плати. «Вся ця інформація в регіонах невідома, тому політики і грають», — резюмував Віктор Федорович, доручаючи Азарову на цьому шляху не зупинятися ні перед чим, навіть перед брифінгом для мас-медіа.

      І Микола Янович, треба віддати належне його виконавській дисципліні, одразу вийшов і «внятно» заявив: «Уряд підвищить мінімальні зарплати і пенсії з 1 квітня. Упродовж десяти днів буде підготовлено проект рішення уряду, який буде доведено до областей».

      Ще одна радісна, хоча й широко анонсована новина: уряд скасував квоти на експорт фуражного зерна. Тепер трейдери можуть сміливо оформляти папери і вивозити те, що не встигло зігнити в портах. Враховуючи, що утилізація такої великої кількості зерна — задоволення недешеве, рішення, без сумніву, стратегічне.

«Шкода, що вас там не було»

      Якщо ходити за спиною Прем'єра під час його поїздок в регіони — погана прикмета, то ігнорувати такі візити на підпорядковані тобі об'єкти — ще необачніший вчинок. Віктор Федорович делікатно поділився враженнями від відвідин навчального центру «Десна», де побував напередодні. «На жаль, не було вас, Анатолію Степановичу, — звернувся він до все ще «помаранчевого» міністра оборони (Гриценко ж у такий знаменний день запланував собі відрядження). — Я пішов не в ті казарми, які готували, щоб я прийшов і побачив, як усе добре. Я пішов у ті, які не готували. Я пішов подивитися, яке насправді становище у Збройних силах».

      Як оргвисновки, прозвучав заклик до Азарова «вирішити це питання». А Анатолій Гриценко отримав і персональне завдання. Він тепер має «сісти» разом із Володимиром Рибаком і подумати про забезпечення військовослужбовців житлом. За логікою нинішнього уряду, якщо через тиждень хоча б одна людина в українській військовій формі залишиться без квартири, Верховна Рада може порушити питання про відставку міністра оборони — «антикризова» коаліція у нас працює без пробуксовування. А тут людина як-не-як не виконує доручення Прем'єра...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>