Невеликий герб

21.02.2007
Невеликий герб

Таким був проект Великого герба від урядової комісії.

      19 лютого 1992 року Верховна Рада, яка тільки привчалася до того, що вона — українська, а не радянська, затвердила новий Герб України. Одним із символів молодої держави став тризуб, офіційною мовою — Знак Княжої Держави Володимира Великого.

       Цей символ потім було введено і в Конституцію — як Малий герб. До нього вже ніби всі звикли, хоча, скажімо, з нагоди 15-річчя тризубу нардеп від КПУ Леонід Грач видав заяву про те, що цей «націоналістичний символ не веде до єднання України», і його потрібно змінити на «більш прийнятний для суспільства».

      Що ж до Великого герба, то його не затвердили досі. Свого часу над ним працювали і художники, і політики. Фахівці навіть вийшли на більш-менш погоджений варіант — наддніпрянський козак із мушкетом, галицький лев, поле з тризубом і кетяг калини, але знавці геральдики завбачили у ньому кілька порушень. Свої «п'ять копійок» традиційно вставили й політики, котрі не знайшли порозуміння в царині естетики та в поділі на лівих і правих.

      Чи можна сподіватися на те, що Великий герб буде прийнятий Верховною Радою цього скликання? Конституція передбачає, що для його затвердження треба дві третини голосів парламенту. А зібрати їх непросто. Без спільного голосування опозиції та коаліції не обійтися.

      Голова парламентського Комітету з питань культури і духовності Володимир Яворівський не впевнений в тому, чи нинішня Верховна Рада підтримала б навіть... Малий герб. «Якби з цього приводу голосували сьогодні, то я маю сумніви, чи його вдалося б затвердити», — зазначив БЮТівець Яворівський у коментарі «УМ». Він згадує, що і в 1992 році це питання проходило дуже туго. «І, пригадую, останній аргумент був тоді, коли підійнявся Президент Кравчук і сказав: «Ну ви ж мене зрозумійте, я ж їду за кордон, і нема що біля мене поставити». Парламент схвалив тризуб хисткою більшістю — 231 голос.

      Один із лідерів Народного руху, нардеп-«нашоукраїнець» В'ячеслав Коваль також сумнівається, що у нинішній Верховній Раді є потенціал для затвердження Великого герба. «Зараз серед парламентської більшості панують абсолютно інші ідеали, які спрямовані не в бік державності, — каже Коваль. — Тому виникає питання, чи воно їм узагалі потрібно — займатися якимсь Державним гербом?».

      Представник тієї самої більшості, один із найбільших державників у Партії регіонів Тарас Чорновіл миттєво відгукується на прохання про коментар: «Безумовно, ця проблема на часі!». Водночас, додає він, «поки що достатньої політичної волі на це немає». Постає логічне питання: кому саме не вистачає політичної волі? Нардеп від Партії регіонів знизує плечима і каже: «Чесно кажучи, усім». «До Великого герба, який розробляла комісія, було багато претензій. Були і геральдичні, і політичні зауваження. Тобто той проект помер ще на рівні розробників», — каже Чорновіл. Що ж до Верховної Ради, то проект великого Герба, за словами «регіонала», може застрягнути і тут. Бо «речі, які стосуються символів держави, треба приймати тоді, коли є умиротворення. А якщо від того виникає конфлікт, то це вже провокація».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      21-річний мешканець Бердянська, що в Запорізькій області, минулих вихідних спробував здійснити публічний акт наруги над Державним прапором України. Для цього він обрав стяг, вивішений над входом до міської філії ДАІ.

      Як повідомляє власкор «УМ» Андрій Багнюк, пошматувати синьо-жовте полотнище зловмисникові на ім'я Сергій завадили інспектори дорожньо-постової служби, які помітили молодика, що вже добрався до закріпленого у металевому гнізді держала. Хулігана затримали і спровадили до міськвідділу міліції. Там він зізнався, що прагнув у будь-який спосіб виявити свою любов «до радянської батьківщини».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>