Мінімум як завдання-максимум

21.02.2007
Мінімум як завдання-максимум

Коалiцiя заблокувала трибуну, щоб її не заблокувала опозицiя. (Фото Укрінформ.)

      Перший віце-спікер Адам Мартинюк мав рацію, коли в понеділок стверджував, що «антикризова» коаліція має хороший інструмент для того, щоб не дати опозиції заблокувати трибуну. Банально, але це... блокування трибуни. Учора вранці «регіонали» менше поспали і ще задовго до початку засідання зайняли президію і трибуну Верховної Ради. Пригадується, так вони чинили й тоді, коли рвалися до влади минулого літа, в ході «коаліціади».

 

      Опозиція, яка через блокування хотіла домогтися розгляду двох питань — про зменшення тарифів за житлово-комунальні послуги та збільшення соціальних виплат, — могла задовольнитися хіба що стоянням у проходах. На початку засідання опоненти трохи поштовхалися («розминку» зініціював БЮТівець Олександр Турчинов), але залишилися кожен у своєму таборі.

      Як зазначив дотепник із Партії регіонів Ярослав Сухий, коаліція не блокувала трибуну, а «деблокувала». Справді, «антикризовики» не дозволяли опозиції зайняти стратегічні пости, але пускали на трибуну для виступів і Кириленка, і Турчинова, і Ключковського.

      Деякі опозиціонери натомість тішилися: прибічники уряду допомагають їм блокувати роботу парламенту. Але, якщо щиро, акції не вийшло. Бо що ж це за блокування, коли Верховна Рада ухвалює рішення, ніби у звичному режимі? І дарма, що сорок депутатів стоять навколо трибуни — їхній обов'язок на місцях виконують надійні колеги з коаліції. Соціаліст Василь Волга, скажімо, за лічені секунди встигає проголосувати за весь ряд — аж за шістьох нардепів!

      Що ж до вимог опозиції, то вони були такими. По-перше, це зміни до держбюджету на цей рік, які передбачають збільшення зарплат і пенсій. Блок Тимошенко і «Наша Україна» вважають, що уряд при встановленні виплат не врахував показників зростання ВВП. На цьому наполягає й Президент. Напередодні Віктор Ющенко вніс до парламенту законопроект про підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Глава держави пропонує з 1 травня підняти мінімальну зарплату з 400 до 420 гривень, а з 1 вересня — до 430 гривень. Крім того, президентський законопроект передбачає підвищення прожиткового мінімуму з 1 квітня до 404 гривень, а з 1 жовтня — до 409 гривень.

      «І урядовці, і політичні сили встигли публічно відзвітувати про досягнуті результати. Для мене ці заяви важливі не як бравурні рапорти для самозадоволення, а як потенціал, сформований за декілька останніх років, який трансформується у бюджетні надходження і кошти на збільшення добробуту найнезахищеніших верств населення», — пояснив свою мотивацію Президент і позначив свій законопроект як невідкладний.

      Друга вимога опозиції — зменшити тарифи на комунальні послуги. У відповідному проекті йдеться про визнання роботи Кабміну у сфері надання житлово-комунальних послуг незадовільною. Противники уряду Януковича пропонують встановити тарифну сітку за «комуналку», а також передбачити звіт уряду про виконання цієї постанови у квітні.

      Власне, заради цього опозиція й збиралася блокувати трибуну. Однак представники коаліції відмовилися розглянути ці питання першочергово. Головуючий Адам Мартинюк після погоджувальної ради заявив, що ці питання винесені на розгляд на 16-ту годину. Перед тим свої засідання мали провести відповідні парламентські комітети.

      Лідер «нашоукраїнців» В'ячеслав Кириленко обурився, що «правляча коаліція і уряд не збираються розглядати як невідкладний законопроект Президента про зміни до бюджету». На думку Кириленка, це свідчить про те, що «слова і справи в уряду знову розходяться». «І ні Президент, ні цар-бог не має права порушувати регламент Верховної Ради», — зазначив у відповідь Мартинюк.

      Коаліція й сама погоджувалася з тим, що мінімальні зарплати можна підвищити. Але дещо згодом, коли урядовці проведуть належні розрахунки. Це на своїй прес-конференції підтвердив і Віктор Янукович. Олександр Турчинов у коментарі журналістам дивувався: «Але ж, якщо погоджуєтеся, то давайте голосувати».

      Загалом учорашня гра в парламенті вельми скидалася на змагання в популізмі. Бо «мінімалку», схоже, все-таки піднімуть. Інша справа — хто найбільше до цього докладеться. Учора цього домагалася опозиція.

      ...На вечiрньому засiданнi  питання щодо пiдвищення прожиткового мiнiмуму та зменшення тарифiв не включили навiть до порядку денного — коалiцiя просто не голосувала.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>