Фарбована гора

20.02.2007

      Киянам, які не можуть змиритися з тим, що внаслідок хаотичної забудови й вирубування паркових зон наша столиця втратила статус найзеленішого міста Європи, треба брати приклад із китайців. А точніше, з влади китайського міста Фумінь, яка вигадала досить оригінальний спосіб «озеленення» схилу гори Лаоші. Річ у тім, що на тлі сусідніх гір, густо вкритих зеленню, «гола» Лаоша виглядала не надто привабливо. Засаджувати схил рослинами — надто дорого й довго. Тому муніципалітет вирішив зекономити: замість витрачати гроші на озеленення гори — просто найняли сімох робітників, які за 45 днів пофарбували схил зеленою фарбою.

      Здавалося б, і дешево, й красиво. Проте місцеві мешканці новаторський крок влади не схвалили. Більше того, вони обурені, бо вважають, що пофарбована гора виглядає ще гірше, ніж «лиса». Її колір і досі сильно контрастує з кольором навколишніх гір.

      До того ж, поки маляри фарбували гору, жителі навколишніх сіл щодня вдихали токсичні випари фарби. Але тепер доведеться терпіти. Адже, щоб змити барву з гори, потрібно стільки ацетону, що аромат фарби порівняно із запахом розчинника видасться французькими парфумами.