Непідкупний «Жах»

15.02.2007
Непідкупний «Жах»

Позавчора Віталій Кличко з дружиною Наталею перебував у Берліні, де в рамках кінофестивалю взяв участь у благодійній акції «Кіно за мир» — гала-шоу під егідою ЮНІСЕФ, Дитячого фонду ООН. (Фото РЕЙТЕР.)

      У суперважкій категорії професіонального боксу виникла патова ситуація, а все — через несподіване рішення Віталія Кличка повернутися на ринг. Наш боксер закінчив кар'єру в ранзі чемпіона світу WBC через травму, і ця організація — найпрестижніша у великому боксі — залишила за Віталієм звання почесного чемпіона. Це надає право в разі повернення на ринг відразу проводити титульний бій. І Кличко-старший заявив таку амбіцію, зажадавши відібрати титул у росіянина Олега Маскаєва. Той із задоволенням погодився на протистояння з українцем, розповідаючи на кожному кроці, що перемагав Віталія ще на аматорському рингу (хоча тоді Віталик боксував із травмованою рукою, і його тренер сам призупинив поєдинок).

      Усе було б добре, якби Всесвітня боксерська рада передбачила ситуацію, за якої повернення почесного претендента накладається на амбіції чинного офіційного претендента на титул. Це — нігерієць Семуель Пітер, який провів два чудові бої проти Джеймса Тоні, й нарешті одержав право поборотися безпосередньо за головний пояс.

      Що робити з такою накладкою, не знали навіть у WBC, тому вирішили надати боксерам право самотужки домовитися, хто і з ким зустрінеться першим. Нагадаємо, ця поважна «рада» уже одного разу обпеклася, коли за рішенням суду повинна була виплатити ображеному претендентові 40 млн. доларів, — тоді WBC ледь не припинила існування через банкрутство. «Моя хата скраю», — сказали у Всесвітній боксерській раді. Відтак із Пітером почали переговори представники команд Маскаєва та Кличка.

      Як уже повідомляла «УМ», нігерійця зваблювали небаченим досі фінансовим аргументом — 2,5 млн. доларів тільки за те, щоб погодився на п'ять місяців відстрочки бою з чемпіоном. Попри те, що ця сума могла стати для Сема найбільшим заробітком у кар'єрі, боксер на прізвисько «Нічний жах» виявився непідкупним і відмовився від шалених «відступних».

      Багатьом любителям боксу рішення «жахливого» Пітера видається безглуздим, адже титульний бій і 3 млн. гонорару він все одно одержить, а міг би мати ще стільки ж, зачекавши кілька місяців. Де логіка?

      Перша версія — така: команда нігерійця «грає на підвищення ставок», адже переговори тривають. Друга: ті, хто стоїть за Пітером, мають бажання підірвати позиції WBC, якій доведеться відповідати за ситуацію, в тому числі й «довгим доларом». І третій варіант: Сем, зазнавши єдиної поразки у кар'єрі від брата Кличка, Володимира, не хоче ризикувати і вбачає пояс чемпіона світу більш доступним у поєдинку з Маскаєвим. У будь-якому випадку, як стверджують фахівці, шукайте Дона Кінга — ця «акула» заради грошей здатна на все.

      Якщо умовити Семуеля Пітера не вдасться, Віталій Кличко змушений буде звернутися до спортивного суду в Лозанні. Українець, до речі, упевнений, що виграє там цю справу. Тоді взагалі навіщо пропонувати гроші якомусь «Жаху»?

Ігор САВЕНКО.