Бий першим, Вікторе!

15.02.2007
Бий першим, Вікторе!

Квiти улюбленому омбудсману припали на День святого Валентина. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Якщо виступ Прем'єр-міністра на вчорашньому засіданні Кабміну підготували його західні політтехнологи, які нині нібито посилено формують імідж уряду, то цим людям варто принаймні вдвічі збільшити гонорар. Бо кращого гасла у боротьбі за владу і повноваження, ніж «захист бідних та малозабезпечених», придумати неможливо. Закон про Кабмін, усупереч очікуванням, досі не дає можливості зайнятись кадровими питаннями на периферії? Тоді ми вирушимо в рейд по містах і селах боротися із зростанням комунальних тарифів! Конгеніально: і вовки, як кажуть, свій рейтинг збережуть, і народ почуватиме батьківську турботу.

 

А Черновецький пручався!..

      Проведене нещодавно соціологічне опитування, за яким понад 20 відсотків населення вважають винним у зростанні комунальних тарифів особисто керівника уряду, прозвучало для нього серйозним «дзвіночком». Адже кількість симпатиків Віктора Януковича у країні  суттєво знижується, а опозиція із своїми достроковими виборами... Як би чого не трапилось! І Віктор Федорович, треба віддати йому належне, завдав майстерного удару у відповідь.

      ...Перед початком засідання Прем'єр виглядав як ніколи життєрадісним, щасливим і задоволеним. Та й посміхався, мов на власних іменинах. Дочекавшись, коли міністри, які при його появі завмерли по стійці «струнко», застібнуть усі гудзики на піджаках, узяв до рук підготовлені букети. Ними Янукович привітав спочатку свого новопризначеного заступника Віктора Слауту, а потім «антикризового» омбудсмана Ніну Карпачову. Пані Карпачовій, хоча вона й обіцяла перетворитися із соратника влади на активного опозиціонера влади, Прем'єр тиснув руку особливо дружньо.

      «Про наслідки підвищення тарифів ми почули, як тільки почали працювати, — Віктор Янукович розпочав із головного. — І хотів би наголосити, що ми не допустимо, щоб нечисті на руку ділки наживалися, штучно завищуючи тарифи на житлово-комунальні тарифи».

      За його словами, перші сигнали, що у регіонах стрімко подорожчала «комуналка», уряд отримав ще наприкінці минулого року. І одразу ж послав до ділків від комунальної сфери загони правоохоронців. Нині ж настав час ці кричущі дані оприлюднити. «Наприклад, в Ужгороді додумались до того, що у розміри тарифів на житлово-комунальні послуги включили представницькі витрати, — Прем'єр перейшов на конкретику. — Ви собі уявляєте це чи ні? А ось що роблять колеги закарпатців з Івано-Франківської області — наприклад, у місті Коломиї витрати на теплову енергію за 2004—2005 роки включили в тарифи минулого року».

      При кодовому слові «Івано-Франківськ» з уст Прем'єра по залу пробіг шумок. Журналісти очікували, що, навівши факти зловживань у регіонах, де голосували за його політичних противників, Віктор Янукович витягне на очі громадськості «синьо-білих» корупціонерів. Але той вилив увесь свій осуд на голову Харківської облдержадміністрації, який активно конфліктує із мером Харкова, представником Партії регіонів. «Є заклики, коли «губернатор» (Харківської області. — Авт.) звертається до людей із пропозицією, щоб не платили за послуги. Жодних поблажок чиновникам, які вчиняють цей злочин проти людей, не буде. Ми будемо жорстко наводити порядок, незважаючи на партійні прапори», — Віктор Федорович «тонко» натякнув, кого він підтримує у цьому конфлікті.

      «Я нікому не розповідав, — Янукович знизив голос, надаючи йому більшої ваги. — Але урядова група на чолі з Миколою Азаровим працювала і в місті Києві. Коли ми зустріли такий супротив, ми не розуміли, чому це так. Але воно зрозуміло».

      Що саме Віктору Федоровичу стало зрозуміло, він так і не пояснив.

Весна настане не для всіх

      Важливим завданням, яке Прем'єр ставить перед своїми чиновниками — ефективно захистити громадян від нових тарифів. «Ми розробили механізм, ми передбачили у бюджеті понад п'ять мільярдів гривень (для виплати субсидій. — Авт.), — сказав Янукович. — Тому я доручаю створити спеціальні групи, які поїдуть у регіони, по великих і маленьких селах і будуть перевіряти, як виконується ця робота, і роз'яснюватимуть людям — як швидко отримати субсидії. Торік у лютому субсидії отримали 643 тис. сімей, а нині — майже 1,5 мільйони. Тобто у 2,5 раза більше. Середній розмір субсидії на одну людину також підвищився у 2,5 раза».

      Гримнувши кулаком на місцеву бюрократію, яка зволікає з отриманням пільг, що належать людям, Янукович кинув камінь у город відповідальних за опалювальний сезон. «Думаю, дехто не досидить на своєму посадовому місці до кінця цієї зими, і нам це треба з вами швидко виправити. Впевнений, що весна переможе насправді!» — Віктор Федорович вкотре ризикнув зімпровізувати і знову викликав сміх залу: майже дослівно таке гасло промовляє до перехожих на біг-бордах БЮТ, його запеклого політичного конкурента. Швидко зрозумівши причину пожвавлення, Прем'єр «елегантно» вийшов із ситуації: «Вона переможе з порядком, який ми будемо наводити, і переможе і в регіонах, і в центрі. Я хотів, щоб Генеральна прокуратура продовжила перевірки по всій Україні».

 

ДО ДАТИ

      Про День усіх закоханих у такому серйозному закладі, як Кабінет Міністрів, звичайно, ніхто не говорив. Тільки міністр юстиції Олександр Лавринович із таємничим виразом обличчя повідомив журналістам, що зранку встиг подарувати власній дружині хороший настрій і відчуття щастя.

      — А щось матеріальне? — ті вирішили трохи деталізувати.

      — Матеріальне не завжди потрібно, — тоном знаючої людини відповів Лавринович.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>