Драми без трагедій

14.02.2007

Сусідам раді

      Змагання легкоатлетів у сумських «закритих приміщеннях» із кожним роком стають усе більш відкритими. Причому не лише у вітчизняних спортсменів, а й представників інших країн. Торік свої сили на Слобожанщині випробовували атлети з Грузії й Молдови; на нинішньому чемпіонаті України, разом із молдаванами, до стартів допустили й гостей з Ірану. А бажання взяти участь у турнірі багатоборців під дахом, крім уже звичних росіян та білорусів, виявили спортсмени Франції й Німеччини. Наразі Федерація легкої атлетики України розглядає пропозицію із Заходу, і, можливо, вже наступного року матчева зустріч із багатоборства перетвориться на повноцінний турнір доволі високого рівня. Питання лише у фінансовому забезпеченні, над його вирішенням організатори працюють.

У дружній атмосфері

      Приємною несподіванкою стала поява в сумському манежі Академії банківської справи минулорічної чемпіонки світу з багатоборства Людмили Блонської. Броварчанка зимовий сезон пропускає, а на цей чемпіонат приїхала у ролі веселої мами разом із чоловіком-тренером і двома дітьми. Людмила хоче просто постежити за змаганнями і, звичайно, поспілкуватися з колегами по цеху.

      В очікуванні свого часу прогулювався залом і олімпійський чемпіон Юрій Білоног, перекидаючись фразами зі знайомими й роздаючи автографи землякам.

Молоді й уперті

      Найбільш інтригуючими у перший день чемпіонату стали стрибки у висоту.

      У жінок (за відсутності Ірини Михальченко й Вікторії Стьопіної) боротьба за «золото» точилася між 20-річною Іриною Коваленко з Білої Церкви, яка вже має звання  майстра спорту міжнародного класу, й більш досвідченою Вікторією Паламар із Запоріжжя. У підсумку перемогу святкувала молодість.

      У чоловіків від участі в національному турнірі в останній момент відмовився чемпіон світу-2005 Юрій Кримаренко. Відтак, здавалося, не буде конкурентів у досвідченого бійця Андрія Соколовського. Проте й тут 28-річний вінничанин зустрів гідний спротив iз боку молодої порослі. Четверо атлетів підкорили планку на висоті 223 см. Серед них особливо виділявся 17-річний (!) Богдан Бондаренко з Харківщини. І хоча саме він опинився «зайвим» у компанії призерів, такі високі результати в такому юному віці не можуть не вражати. Соколовському ж довелося брати 228 см, щоб змусити викинути білий прапор львів'янина Віктора Шаповала та херсонця Віталія Самойленка.

      На завершення Андрій — за підтримки публіки, яка фактично вщерть заповнила трибуни й навіть балкон залу — намагався взяти висоту 235 см (такий результат нещодавно приніс йому перемогу на турнірі в Німеччині). Але не зумів.

      Інтерв'ю iз свіжоспеченим чемпіоном України читайте у п'ятничному номері «УМ».

Травма дня

      Позавчорашні змагання розтягнулися майже до дев'ятої вечора, бо стрибки у висоту перервала серйозна травма одесита Дмитра Славова. 19-річний хлопець невдало виконав спробу і, випавши з матів, забився в конвульсіях. Претензій до організаторів бути не може, оскільки мати виробництва відомої у світі фірми відповідають усім міжнародним стандартам. Медики, миттєво надавши Дмитру допомогу, відправили його до лікарні: з підозрою на ушкодження шиї. Але, на щастя, обійшлося без важких наслідків — за дві години заступник мера міста повідомив звістку від ескулапів: Славов сильно вдарився верхньою частиною спини, переніс невеликий струс мозку, але переломів дослідження не зафіксувало.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України в закритих приміщеннях

(Суми, 12-14 лютого)

Переможці першого дня змагань

Жінки

      Спортивна ходьба на 5 км. Шелест (Сумська обл.) — 22 хв. 4,62 сек.

      60 м. Штангєєва (Донецька) — 7,37.

      400 м. Карандюк (Київ) — 53,75.

      1500 м. Міщенко (Харківська) — 4.16,46.

      3000 м із перешкодами. Тобіас (Донецька) — 9.45,47.

      Штовхання ядра. Захарчук (Київська) — 16,25 м.

      Стрибки у висоту. Коваленко (Київська) — 1,95 м.

Чоловіки

      60 м. Бодров (Харківська) — 6,72.

      400 м. Книш (Вінницька) — 47,51.

      3000 м із перешкодами. Сухарєв (Київська) — 8.43,77.

      Стрибки у висоту. Соколовський (Вінницька) — 2,28 м.