Якщо мужній — тримай орден

13.02.2007
Якщо мужній — тримай орден

Вадим рятував дітей як досвідчений вогнеборець. (Фото прес-служби МНС України.)

            Юний мешканець села Головенка Житомирського району, 13-річний Вадим Нестерчук віднині справжня знаменитість на батьківщині. До хлопчика вже протоптали стежку журналісти, рятувальники, сам «губернатор» Житомирщини Юрій Павленко вітав подарунками. А вчора глава держави особисто нагородив Вадима орденом «За мужність» III ступеня — напередоднi Президент України Віктор Ющенко підписав відповідний указ.

      Усе це Вадим заслужив, адже напередодні нового року хлопчик виявив неабияку мужність — виніс із вогню четверо сусідських малюків. Про ту історію «УМ» писала. Залишені без нагляду діти, бавлячись із вогнем, випадково підпалили меблі. І замість того щоб тікати, вони вирішили не залишати будинок — заховалися у кімнаті. Вадим же діяв, як справжній вогнеборець: на ходу намочив носову хустину, приклав її до обличчя і кинувся до сусідів на поміч. Через вікно передавши усіх дітей, хлопчина виявив осередок пожежі, перекрив на кухні газ, викрутив запобіжники та повідчиняв вікна. Коли впевнився, що більше в будинку нікого немає, загасив пожежу з двома хлопчаками, що наспіли на підмогу. Сам Вадим Нестерчук — із незаможної багатодітної сім'ї.

      Про орден для Вадима, до слова, клопотав голова Житомирської облдержадміністрації Юрій Павленко — саме він просив Віктора Ющенка нагородити юного героя-рятівника. Також «губернатор» запевнив, що ініціюватиме перед Президентом України та Верховною Радою заснування спеціальної нагороди для дітей i підлітків, які врятували життя іншим. Отримання такої нагороди, на думку Юрія Павленка, має передбачати певні суми доплат до майбутніх стипендії, заробітної плати та пенсії.