Гори Італії окупували німці

13.02.2007
Гори Італії окупували німці

Поцiлунки переможиць жiночого мас-старту, Хенкель i Глагов. (Фото РЕЙТЕР.)

      В останні два дні чемпіонату світу в італійському (а точніше — майже австрійському) Антхольці в українців ще залишався досить реальний шанс додати до єдиної медалі Андрія Дериземлі бодай одну нагороду. Якщо в мас-стартах для цього могло не вистачити і кращого, ніж завжди, бiгу трасою, то  в естафетах на стрільбищі часто трапляються несподіванки, і вони могли бути на нашу користь. Але, на жаль, наші біатлоністи зберегли «вірність» своїм нинішнім традиціям: стріляти досить чітко, хоча не бездоганно, а по дистанції йти чи не найповільнішими темпами.

      І все ж італійський «мундіаль» можна занести до активу українського біатлону. По-перше, виконано програму-мінімум і здобуто довгоочікувану медаль. По-друге, навіть дебютанти й особливо дебютантки збірної засвідчили, що прогресують непоганими темпами і здатні входити до світової топ-двадцятки. Зрештою, тренерський штаб одержав цікаву «інформацію до роздумів». Зокрема, слід з`ясувати, чому, маючи можливість підготовки до стартів в умовах високогір`я, нашим біатлоністам не вдалося зберегти свіжість упродовж усього терміну перебування в Антхольці.

 

Повільність, не компенсована влучністю

      Компенсувати виснаженість можна було б влучністю, і вже це дозволило б нашим «стріляючим лижникам» претендувати на п'єдестал в естафетах. Утім у жінок в неділю лише Оксана Хвостенко відстріляла абсолютно без хиб, Віта Семеренко використала два додаткові патрони, Оксана Яковлева — три, а Валентина Семеренко зробила один промах (це штрафне коло) і чотири перезарядки. Приблизно така ж ситуація була і в нашої чоловічої збірної в суботу: найліпше стріляв Олексій Коробейников (1 додатковий патрон), а найгірше — Андрій Дериземля (1 коло штрафу). Звідси і місця обох команд наприкінці «десяток».

      При цьому варто відзначити, що Олексій Айдаров передав естафету Коробейникову 13-м, той підняв нашу четвірку на шосте місце. Біланенко після стрільби лежачи був сьомим, але чисто відстрілявся у стійці й деякий час ішов навіть на четвертій позиції, відстаючи від «бронзи» на лічені секунди. Наш лідер, Дериземля, прийняв естафету п'ятим (пропустивши вперед італійця Віллермо), жодного разу не схибив лежачи, а ось стоячи просто провалився...

      Загалом же серед чоловічих команд поза конкуренцією були росіяни, які на весь квартет використали лише один додатковий патрон і «привезли «срібним» норвежцям у підсумку понад хвилину. Найзапекліша боротьба точилася саме за друге місце, і Бйорндален довів свою зверхність над німцем Грайсом як у стрільбі, так і в бігу.

Дойчлянд юбер аллес!

      У жіночій естафеті зіркові німкені показали взагалі унікальну швидкість, випередивши француженок більше як на хвилину. Наша команда після гальмування Валі Семеренко закінчила перший етап 13-ю і після того вже не могла розраховувати на визначні успіхи.

      А загалом чемпіонат став «німецьким». Що, мабуть, і не дивно, бо біатлоністи з ФРН змагалися майже вдома — у Південному Тиролі населення говорить по-німецьки, та й із Мюнхена до Антхольца можна доїхати на авто за три години. Тож 18-тисячні трибуни стадіону були майже всуціль заквітчані чорно-червоно-жовтими прапорами. Три німецькі стяги піднялися й під час нагородження переможниць у жіночому мас-старті: німкені окупували весь п`єдестал пошани, обійшовши на останніх етапах росіянок, наче «стоячих». Хоча героїня чемпіонату — Магдалена Нойнер — у цій дисципліні поступилася навіть двом нашим дівчатам. Однак у 20-річної дебютантки першостей світу й без того аж три «золота».

      Німецькі біатлоністи-чоловіки спромоглися «лише» на дві нагороди за підсумками мас-старту, віддавши «бронзу» французькому Рафаелю Пуаре. Після цього чемпіонату він закінчує кар'єру, як і норвежка Лінда Груббен.

      На останній дистанції рвався до свого третього «золота» в Антхольці видатний норвежець Оле Ейнар Бйорндален. І домігся б чергового тріумфу, якби після героїчних обгонів не припустився двох промахів на останній стрільбі лежачи. Два штрафні кола — і лише четверте місце. Тепер Олі спробує «реабілітуватися» на чемпіонаті світу з лижних перегонів у Японії...

Далі буде

      Учора ввечері українська команда повернулася додому, а вже 19 лютого почне змагатися за нагороди чемпіонату Європи в болгарському місті Банско.

      Як повідомив наставник збірної Євген Колупаєв, у континентальній першості не візьмуть участь Андрій Дериземля та Оксана Хвостенко, які відпочиватимуть напередодні останніх етапів Кубка світу. Першість Європи, слід нагадати, значно поступається за рівнем учасників Кубка світу.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

      Наставник збірної України з біатлону Євген Колупаєв

акцентував увагу на тому, що на чемпіонаті світу в Італії на п'єдестал потрапляли представники лише семи країн. До їх числа не увійшли італійці, австрійці, білоруси, китайці та поляки, які мали значний потенціал. Відтак, на думку Колупаєва, єдина медаль Андрія Дериземлі включила нас до «кола обраних». Серед втрачених нагод поповнити скарбничку старший тренер назвав виступ Олексія Коробейникова в індивідуальній гонці, де він програв переможцю Рафаелю Пуаре лише 18 секунд, а в призери не потрапив через два промахи. Це ж стосується і Оксани Хвостенко, яка нормально бігла в мас-старті, але не так добре стріляла, як могла б.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з біатлону.

Антхольц-Антерсельва (Iталiя)

Чоловіки

      Естафета 4х7,5 км. 1. Росія (Черезов, Чудов, Ярошенко, Круглов) — 1:14:36.16 (0 штраф. кіл + 1 дод. патрон). 2. Норвегія (Ханеволд, Л. Бергер, Андресен, Бйорндален) — +1:00.5 (1+11). 3. Німеччина (Гросс, Рьош, Фішер, Грайс) — +1:32.5 (2+13)... 8. Україна (Айдаров, Коробейников, Біланенко, Дериземля) — +3:08.1 (1+9)...

      Мас-старт, 15 км. 1. Грайс (Німеччина) — 37:52.12 (2 промахи). 2. Бірнбахер (Німеччина) — +15.4 (0). 3. Пуаре (Франція) — 28.1 (1)... 19. Біланенко — 2:08.9 (2)... 25. Дериземля — 2:44.0 (4). 25. Коробейников — 3:19.3 (4)...

Жінки

      Мас-старт, 12,5 км. 1. Хенкель — 37:13.18 (2). 2. Глагов — +4.6 (1). 3. Вільгельм (усі — Німеччина) — +10.6 (2)... 12. Хвостенко — +1:28.3 (1). 13. Петрова — 1:32.3 (2)... 20. Вікт. Семеренко — +2:44.2 (3)...

      Естафета 4х6 км. 1. Німеччина (Глагов, Хенкель, Нойнер, Вільгельм) — 1:14:19.13 (0+7). 2. Франція (Беверель-Робер, Перетто, Бекар, Бейї) — +1:07.8 (1+7). 3. Норвегія (Т. Бергер, Флатланд, Меркве, Груббен) — +1:29.7 (1+6)... 9. Україна (Вал. Семеренко, Вікт. Семеренко, Яковлєва, Хвостенко) — +3:52.3 (1+9)...

* * *

Загальний медальний залік:

            «З»   «С»   «Б»

1. Німеччина      5     3     3

2. Норвегія 3     2     2

3. Франція  1     3     2

4-5. Швеція 1     1     1

4-5. Росія  1     1     1

6. Чехія    0     1     1

7. Україна  0     0     1

* * *

      У загальному заліку Кубка світу-2006/07 серед чоловіків Дериземля тепер 35-й, Біланенко — 39-й, Коробейников — 52-й, Айдаров — 73-й. Перше місце ділять Бйорндален і Грайс.

      У жінок Хвостенко йде 14-ю, Віта й Валя Семеренко та Петрова обіймають місця з 41-го по 43-тє, Оксана Яковлєва — 70-та, Ніна Лемеш — 72-га. На чолі заліку — шведка Олофссон.