Безпеці України загрожує власний Мінтранс

13.02.2007
Безпеці України загрожує власний Мінтранс

      Дипломат від природи, Борис Тарасюк після брутального звільнення з посади міністра закордонних справ став дедалі частіше й відвертіше говорити вголос те, про що раніше мусив би змовчати. Зрештою, лідерові опозиційної партії інакше й не можна, крім як рубати правду-матку про владу, яку на посаді керівника МЗС критикувати аж ніяк не випадало.

      До слова, свого ймовірного наступника й колишнього першого заступника Володимира Огризка, якого Президент висунув на посаду міністра ЗС, Тарасюк охарактеризував як «досвідченого дипломата, патріотичну та порядну людину, гідного громадянина своєї держави». І, від усього серця побажавши Огризкові «пройти парламентське горнило і плідно працювати на благо нашої Батьківщини», одразу ж йому поспівчував. «Я прогнозую, що моєму наступникові буде важко керувати міністерством без брутального втручання ззовні – в першу чергу, з боку окремих урядовців», — зауважив Борис Іванович під час засідання Центрального проводу Народного руху України і повторив свою думку на прес-конференції пiсля його завершення. Одним із прикладів такого урядовця, який «брутально втручається» не у свою парафію, створюючи «загрозливу для національної безпеки України» ситуацію, Тарасюк назвав міністра транспорту і зв'язку, соціаліста Миколу Рудьковського.

 

Рудьковський — емісар російської дипломатії

      За словами екс-міністра закордонних справ, діяльність Рудьковського «із самого початку його роботи в уряді Януковича свідчить про цілеспрямовані дії, направлені на підрив національних інтересів України, на загострення взаємин із нашими зарубіжними партнерами й на догоду третій країні». При цьому Тарасюк наголосив, що має «незаперечні твердження того, що я говорю, і готовий свідчити перед будь-якою слідчою комісією».

      А йдеться, власне, про таке. Як розповів журналістам Борис Іванович, 8 вересня 2006 року Микола Рудьковський, не проінформувавши МЗС, порушивши указ Президента про координуючу роль МЗС, не повідомивши Посольство України в Росії, відвідав Міністерство закордонних справ Росії.  «Я прошу через ЗМІ поставити йому запитання: для чого він потай від [українського] посольства у Росії відвідував МЗС РФ, з ким зустрічався», — підкреслив  Тарасюк. За його інформацією, Рудьковський зустрічався з одним із представників зовнішньополітичного відомства Росії.

      Однак на цьому звинувачення в бік міністра транспорту в лідера НРУ не вичерпувалися. Колишній колега по уряду звинуватив міністра-соціаліста також у тому, що у вересні минулого року за рішенням Рудьковського і, знову-таки, без належного інформування про це Міністерства закордонних справ, було розпочато «так званий капітальний ремонт» єдиного залізничного мосту, який пов'язує Молдову через Україну з рештою світу. Такі дії, за словами Тарасюка, завдали серйозної шкоди українсько-молдовським відносинам. Окрім того, повідомив голова Народного руху, Микола Рудьковський «блокував» будівництво залізничної гілки Ізмаїл—Рені, яка покращила б сполучення з Молдовою, і заборонив виконання державною авіакомпанією Молдови Air Moldova перельотів до Москви через український повітряний простір. Зрештою, зі слів Тарасюка, Мінтранс не дотримався своїх зобов'язань із виконання європейських правил охорони навколишнього середовища, що пов'язані з «реалізацією українського інтересу щодо відновлення Україною глибокого судноплавного ходу, який з'єднає річку Дунай і Чорне море».

      «Я стверджую, що дії міністра транспорту та зв'язку можуть негативно позначитися на міждержавних відносинах, суперечать основним принципам державної служби і можуть мати ознаки злочину, передбаченого статтею 365 Кримінального кодексу, — перевищення влади й службових повноважень», — «припечатав» Рудьковського Тарасюк. Також, за його словами, соціалістичний міністр повинен нести персональну відповідальність за те, що порушив частину З статті 113 Конституції, закон про держслужбу й указ Президента про заходи з координації дій органів виконавчої влади у сфері зовнішньої політики України.

      Причому і Прем'єр-міністрові, і Президенту про такі дії Рудьковського відомо — колишній керманич МЗС поінформував чільників держави. І Прем'єр за зверненням Президента ініціював службове розслідування, але воно, запевняє Тарасюк, «закінчилося нічим». А отже, на думку екс-міністра, цим повинні зайнятися Генпрокуратура і Служба безпеки.

«Молдовські» аргументи соціаліста

      У Міністерстві транспорту і зв'язку з цього приводу, природно, дотримуються іншої думки. У суботу того ж дня, коли Борис Тарасюк зробив свою резонансну заяву, — прес-служба Мінтрансу розповсюдила відозву у відповідь, у якій твердження колишнього керівника МЗС названі «не лише абсолютно безпідставними, а й наклепницькими». Відомство Рудьковського повідомляє, що «такі публічні виступи отримають оцінку в суді», і, не дочекавшись рішення служителів Феміди, дає відповідь на кілька звинувачень Тарасюка. Зокрема, як стверджує Мінтранс, повітряне сполучення між Києвом та Кишиневом «було ускладнено саме через дії попередників Рудьковського у 2005—2006 роках». Тоді як «завдяки компетентним крокам Рудьковського» покращується не лише повітряне сполучення між цими містами, а й «було оперативно відновлено безпечне залізничне сполучення між Молдовою та Україною, призупинене через незадовільний технічний стан мосту, а також врегульовується багато інших проблем, які ігнорувались, а подекуди і створювались його попередниками».

      При цьому Мінтранс «привертає увагу до того факту, що «компромат» на міністра з'являється пропорційно його успіхам у боротьбі з корупцією та поверненню у державну власність майна, незаконно відчуженого його попередниками». А «всім, хто бажає гратися в інформаційні війни», відомство рекомендує «перевіряти достовірність підготовленого «компромату» передусім у компетентних органів, щоб не засмічувати інформаційний простір безпідставними заявами».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>