Дітовбивцю покарано

10.02.2007

      Судова палата з кримінальних справ Черкаського апеляційного суду поставила крапку у резонансному вбивстві, котре сталося рік тому на Черкащині в селі Попівка Звенигородського району і шокувало всю область. «УМ» повідомляла про цю жахливу трагедію: нагадаємо, що тоді 8-річна Наталя пішла до хрещеного посипати, та так і не повернулася додому.

      Першими на сполох забили мама та брат дівчинки, побігли до хати хрещеного, але там сказали, що дівчинка пішла від них уже давненько. До пошуків долучилися односельці — дівчинку до пізньої ночі шукали в порожніх хатах, на полі, в лісосмузі, але марно. Аж тоді зателефонували у Звенигородський райвідділ міліції, працівники якого приїхали в Попівку з собакою і негайно взялися за пошуки дитини. Закривавлене тіло дівчинки у лісосмузі знайшли тільки вранці наступного дня. Воно лежало на мерзлій землі, сніг із якої було розкидано: дитина боролася за своє життя з останніх сил. Тут же, на снігу, виднілися сліди чоловічих черевиків.

      «Злочин розкрили буквально за кілька годин після того, як знайшли тіло дитини. До оперативно-слідчої групи з облпрокуратури ввійшли найкращі фахівці-криміналісти, які просто не мали права поїхати з Попівки ні з чим. Місце злочину обстежили до міліметра, швидко опитали сельчан. Підозри впали на двох хлопців, зокрема і на 21-річного Степана, який жив на одній вулиці з Наталиною подружкою. Він саме повернувся з заробітків із Сімферополя, вдома в нього було восьмеро братів і сестер, і двоє з них уже відбували покарання», — розповіла «УМ» прес-секретар прокурора в Черкаській області Сніжана Лисенко.

      «Степан мав черевики з характерними відбитками підошви, котрі слідчі бачили на місці злочину. В нього вдома під літньою кухнею ми знайшли пачку з-під цигарок із сережками дівчинки і десяткою, яку хрещений дав Наталі», — додає заступник начальника слідчого відділу Черкаської облпрокуратури Валерій Барабаш. Отже, незабаром підозрюваний зізнався у вбивстві і згвалтуванні восьмирічної дитини.

      Правоохоронцям убивця розповів, що зустрівши Наталю, коли вона поверталася від хрещеного, ще й запитав, як почувається її брат, а потім запропонував провести ближчим шляхом. На краю лісосмуги накинувся на дівчинку, вирвав із вух сережки, згвалтував і задушив її. Коли дитину ховали, міліція привезла мучителя, аби він дав свідчення. Правоохоронці встигли посадити його в автомобіль, інакше б односельці здійснили над тим звіром самосуд.

      «Колегія суддів під головуванням судді Миколи Ятченка винесла справедливе рішення, засудивши вбивцю та гвалтівника 8-річної дівчинки до довічного ув'язнення. Хочу сказати, що оперативно спрацювали працівники Звенигородського райвідділу міліції разом зi своїм начальником Станіславом Шинкаренком, котрі відразу зібрали всі докази для експертизи і завдяки яким убивця потрапив за грати», — зазначає Валерій Барабаш. А люди в Попівці шкодують, що в Україні скасовано смертну кару, і кажуть, що Степан її заслужив.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>