«Мотор» тікає від погоні, а тренери — з команди

10.02.2007

      Після двох перемог запорізьких гандболісток над львівською «Галичанкою» директор клубу «Мотор Січ» Юрій Сичов повідомив про... несподівану відставку головного тренера команди Олександра Тарасикова. Втрата класного фахівця, заслуженого тренера СРСР і Росії, перед поєдинками 1/8 фіналу Кубка ЄГФ проти хорватського «Локомотива» (18 і 25 лютого) може стати причиною невдач «Мотора» і, за великим рахунком, поразкою його керівників. Вони традиційно не розсекречують мотиви дивного звільнення (пан Сичов відмовився від коментарів). З неофіційних джерел «припливла» версія фінансових непорозумінь між керівництвом і наставником команди.

      У турнірній таблиці національної першості чемпіонки країни ще більше відірвалися від переслідувачів. Команда вочевидь «на ходу». Бракує «Мотору» хіба що двох Насть — Сокіл прооперували, а Підпалова — у декретній відпустці. Олександр Тарасиков хотів утілити в реальність мрію клубу — подарувати Кубок ЄГФ на 100-ліття «Мотор Січі». Як буде тепер — невідомо.

      Доречно нагадати, що спортивні фахівці нерідко міняють Запоріжжя на інші міста, де базуються конкуренти «Мотора». Ту ж «Галичанку», приміром, тренує екс-«моторівка» Валерія Тищенко.

      Не без непорозумінь відбулися й попередні звільнення головних тренерів «Мотора». Серб Йосип Петкович, під керівництвом якого македонський «Кометал» грав у фіналі Ліги чемпіонів, обіцяв у 2006 році вивести чемпіонок України до елітного турніру, однак не дочекався від власників кадрового посилення команди і звільнився.

      Ще скандальніше свого часу «пішли» з команди Віктора Рябих. Заслужений тренер Росії згадує: «Власники «Мотора» спростовували чутки про моє звільнення, що гуляли містом, але після кількох перемог сказали мені, щоб пакував валізи. Посеред сезону! А в мене ж була купа запрошень із-за кордону. Слід було зважити, що в «Моторі» ніхто з тренерів надовго не затримується: за останні дев'ять років я був десятим головним».

      До речі, у Запоріжжі катавасія з кадрами — не лише в «Моторі». Свого часу з чоловічої команди «ЗТР» перебрався до Тунісу Владислав Циганок. Із волейбольної «Орбіти» до Сіверськодонецька поїхав талановитий Віктор Перебийніс. Буквально тікали фахівці і з футбольного «Металурга»: В'ячеслав Грозний, Валерій Яремченко, Мирон Маркевич, Олег Таран, Анатолій Куксов, Іван Каталінич (хорвата звільнили зі скандалом)... Так що гучні обіцянки керівників міста перетворити Запоріжжя на столицю ігрових видів спорту виявилися мильною бульбашкою амбітних можновладців.