Нова форма донецького «Металурга» — суддівська мантія

10.02.2007
Нова форма донецького «Металурга» — суддівська мантія

Георгій Деметрадзе (лiворуч), який подав позов щодо ліміту на футболістів iз-за кордону. (Фото УНІАН.)

      Як повідомляє телеканал «Україна», гравець донецького «Металурга» Георгій Деметрадзе подав позов у Печерський районний суд міста Києва. Грузинський форвард оскаржує легітимність пункту регламенту про ліміт легіонерів в Україні. Деметрадзе посилається на статтю Конституції України, де йдеться про рівні права будь-якого іноземця, що офіційно перебуває на території держави, з громадянами України, за винятком виборчого права.

      Щодо Георгія, то він з'явився в Україні ще сiм років тому і, мабуть, може почуватися вже «не зовсім легіонером». Хоча навряд чи ідея позиватися з ФФУ з такого приводу належить саме йому. На думку людей обізнаних, швидше за все, за 30-річним Деметрадзе стоїть ФК «Металург» (Донецьк). Його керівники здавна охочі до скандалів та юридичних розборок. Але головне навіть не це. Річ у тім, що в заявці «метадонів» на першу частину чемпіонату було лише п'ять українців і аж 18 іноземних гравців, тобто для «Металурга» питання ліміту на легіонерів стоїть найгостріше. Нагадаємо, за нинішнім регламентом, одночасно на полі в складі команди вищої ліги може перебувати вісім гравців, і надалі цю норму планують ще більше урізати. Тож, схоже, клуб «Індустріального союзу Донбасу» вирішив посилюватися не за рахунок вітчизняних виконавців, а через суди.

      Слухання у «справі Деметрадзе» призначені на 20 лютого. Якщо футболіст виграє справу, ФФУ буде зобов'язана скасувати ліміт на легіонерів в українському футболі.

      Шанси «металургів» оцінюються неоднозначно. З одного боку, існує прецедент «справи Босмана», коли гравець домігся права працевлаштовуватися в ЄС, незважаючи на кордони. З іншого боку, ліміт на варягів існує в багатьох країнах Європи. До того ж слід враховувати специфіку українських судів (надто ж — Печерського) та їх слабкість перед впливом багатьох владних і заможних осіб...

 

ДО РЕЧІ

      Наступного понеділка Григорій Суркіс збере позачерговий виконком ФФУ. Розглядатимуть проблему з допінгом, знайденим в аналізах футболістів, котрі виступають в українському чемпіонаті.