Поправки до непоправного

10.02.2007

      Карусель із законом про Кабмін пішла на третє коло. Вчора «антикризова» коаліція у Верховній Раді підтримала законопроект про внесення змін до закону про Кабінет Міністрів та про місцеві держадміністрації в першому читанні. «За» проголосували 240 депутатів.

      Представник Партії регіонів Юрій Мірошниченко наголосив, що враховані всі вісім пропозицій Президента, які той подавав ще минулого року, окрім двох.

      У свою чергу нардеп із «Нашої України» Юрій Ключковський закликав не голосувати за зміни конфліктного закону, мотивуючи це тим, що навіть враховані поправки Президента перекручені «антикризовими» авторами проекту.

      Представник Президента в парламенті Роман Зварич був ще різкішим: на його думку, «антикризова» коаліція взагалі не збирається йти на компроміс із Президентом, й ухвалення в першому читанні змін до закону про Кабмін – яскраве свідчення цьому. «Це робиться, аби створити видимість бажання «антикризовиків» вийти на компроміс», — цитує Зварича сайт «Українська правда». За словами президентського повпреда, у проголосованому законопроекті враховано «в найкращому випадку півтори пропозиції», які стосуються права присутності Президента на засіданнях Кабміну, плюс «ще одна не дуже значна, пов'язана з обладміністраціями». Натомість інші принципові застереження Президента — не враховані.

      Порада Зварича «антикризовикам» така: «або погодитися з усіма пропозиціями, якщо вони хочуть йти на співпрацю, або взагалі нічого не робити, виходячи з того, що питання розглядається в Конституційному Суді».

      Тут варто нагадати, що ситуація навіть більш ніж двозначна. Адже з приводу первісного тексту закону про Кабмін, на який було накладено вето, Віктор Ющенко зробив подання до КС. Далі були правові колізії з подоланням вето та можливістю оприлюднення цього закону. А оскільки невідомо, чи він узагалі легітимний, то й не ясно, як до того закону можна вносити поправки.

      Наразі Банкова планує звернутися до Конституційного Суду з клопотанням про призупинення дії закону про Кабмін. «Оскільки йдеться про порушення процедури оприлюднення та набрання чинності, а не тільки про текст закону, тобто того, що стосується невідповідності окремих його норм Конституції», — пояснює Роман Зварич уже в інтерв'ю газеті «День».

 

БУКВА ЗАКОНУ

Про що йдеться в поправках «антикризовиків» до закону про Кабмін

      Проголосовані вчора зміни до законопроекту, зокрема, передбачають можливість звільнення міністрів оборони та закордонних справ за поданням Президента, а також коаліції або Прем'єр-міністра. Крім того, пропонується, щоб кандидатури заступників міністрів оборони та закордонних справ затверджувалися після консультацій відповідного міністра з Президентом.

      Статтю про стосунки Кабміну з Президентом доповнено пунктами, які передбачають, що уряд на своїх засіданнях розглядає звернення глави держави та приймає рішення щодо них, щоквартально інформує Президента про свою діяльність, а також про найважливіші рішення та дії (у попередньому тексті, який проштовхували «антикризовики», уряд не залежав від Президента).

      У проекті закону зауважено: питання про конституційну процедуру призначення Прем'єр-міністра, окремих міністрів за поданням Президента та процедуру контрасигнації розглядає Конституційний Суд.

      Законом про «Про місцеві держадміністрації» серед іншого передбачається, що перший заступник голови облдержадміністрації призначається на посаду головою ОДА за згодою Прем'єр-міністра.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>