Розбав застуду!

08.02.2007
Розбав застуду!

Перекатавшись на санчатах, можна легко «підхопити» якийсь із 200 різновидів збудників ГРВІ. (Фото Прес-КІТ.)

      Якщо захисні сили вашого організму не відрізняються особливою міцністю (застуджуєтеся від елементарного протягу), якщо ви не зробили щеплення від грипу, актуальне в цьому епідсезоні, якщо ви змушені щодня спілкуватися з великою кількістю людей та ще й потерпаєте від хронічних болячок — бережіться! На Україну насувається хвиля епідемії грипу, і ви можете в першу чергу стати жертвою захворювання.

      Власне, якщо ви звернетеся до лікаря й будете дотримуватися всіх його рекомендацій, страшні ускладнення грипу у вигляді синуситу, отиту, ангіни, менінгіту чи запалення легенів вас не зачеплять. Тобто через якийсь тиждень грипування ви знову зможете працювати на благо суспільства. А для того щоб після одужання мати не «зім'ятий», а цілком пристойний вигляд, варто згадати про підручні засоби боротьби з респіраторною інфекцією.

      Як розповів «УМ» головний інфекціоніст МОЗ України Сергій Крамарєв, лікарі прописують хворим на грип три головні групи препаратів:

      * медикаменти, які діють безпосередньо на сам вірус — убивають збудника захворювання;

      * препарати, які стимулюють організм до вироблення ендогенного (власного) інтерферона — речовини, яка не дає вірусу розмножуватися на поверхні та всередині живої клітини;

      * засоби, які допомагають боротися з симптомами грипу (висока температура, нежить, біль у горлі тощо) та патологічними наслідками захворювання.

      За словами професора Крамарєва, для того, аби швидше позбутися неприємних симптомів грипу, треба:

      * пити багато рідини. Найкраще чаю чи мінеральної води без газу. Адже при будь-якому інфекційному захворюванні у людині «підстрибує» температура, прискорюється дихання, активніше виділяється піт, а через велику втрату рідини у пацієнта може виникнути зневоднення організму. А це, в свою чергу, може спричинити згущення крові. У людини порушується кровотік, виникають «затори» у кровоносних судинах, у серці та в головному мозку. Ось чому в людей похилого віку часто виникають такі ускладнення грипу, як інфаркти й інсульти... Крім того, рідина «працює» в організмі  дезінфікаційним засобом, виводячи з кровоносного русла токсини. Принцип простий: більше вип'єш води — більше сечі (разом із результатами життєдіяльності вірусів) із тебе вийде.

      * зволожувати повітря в кімнаті хворого. За допомогою вологих рушників, розвішаних у приміщенні, тазиків з водою біля батареї чи завдяки розпиленню рідини з пульверизатора — неважливо. Головне, щоб сухе повітря не подразнювало хворе горло і ніс, посилюючи кашель та нежить. Більше того, дослідники довели, що бактерії, здатні спричинити той же гайморит, не люблять вологого повітря, бо швидше гинуть у такому середовищі.

      * їсти стільки, скільки хочеться. Деякі пацієнти вважають, що відмова від їжі — ефективний спосіб лікування грипу. Але лікарі стверджують, що людині, хворій на грип, голодування категорично протипоказане, оскільки може призводити до збоїв у роботі серця, нирок, печінки та інших органів.