Віку — нівроку!

07.02.2007
Віку — нівроку!

Дідусь Григорій. (Фото газети «Комсомольская правда в Украине».)

      Григорій Дмитрович із села Старий Яричів, що на Львівщині, уже звик до надмірної уваги. Це й не диво: дідусеві 115-й рік минає! Григорій Нестор не тільки найстаріший українець, а й, очевидно, мешканець усієї планети. От тільки справа за формальностями. Старенький, до речі, ніколи за все своє життя не був одружений і не має дітей. Тому доглядає за дідом Григорієм онука його рідної сестри — Оксана Савчук. «Не дав Бог йому родини, — розповідає «УМ» Оксана Доротеївна, — не склалася «женячка». Дідусь був замолоду гарний, але низький на зріст і бідний. А якби багатий був — скоро б схопили!» Григорій Дмитрович пам'ятає про операцію «Вісла» не з чуток — його з родичами виселили з українських земель нинішньої Польщі в 1939 році. Так він і пропрацював пастухом у колгоспі в Старому Яричеві — майже до 100 років.

      У родині дідусь єдиний довгожитель, каже пані Оксана, — «так йому було на роду написано». «Дідусь завжди набожний був, усі заповіді Божі дотримувався. І зараз постійно молиться», — каже онука. А ще дідо любить співати й знає силу-силенну колядок. «Рот не закривається, — сміється пані Оксана, — постійно дідусь співає». А ось лікарів довгожитель не визнає. Як і окулярів — хоч уже й погано бачить (вік же поважний!), але читає без додаткових «очей». Дід Григорій ніколи не палив («ну, може, за все життя цигарок сім»), а ось від чарчини не відмовляється. «Просить налити йому трохи горілки, — так, щоб трохи на дні було, —  розбавляє її компотом, бо міцне ж йому дуже — і так п'є. А ще любить тепле вино», — розповідає Оксана Доротеївна.

      Дідуньо Григорій, кажуть рідні, дуже добрий і лагідний, а ще дуже любить чепуритися. А коли онуки цікавляться рецептом довгого життя, каже, що прожив стільки, бо з дитинства бігав босоніж, купався у річці, пив і їв натуральні продукти, не визнавав хімічних ліків, дихав чистим повітрям і Богу молився. А ще — ніколи ні на кого зла й образ не тримав і не нервувався. Щоправда, є у діда Григорія ще одна версія його довгого віку: каже він, що ніколи не варто поспішати на «той» світ. Мовляв, щоб туди потрапити, слід обов'язково написати заяву — інакше не приймають. А він уже старий, руки трусяться — ніяк ту заяву написати не вдається — ото і живе досі.

      Григорій Нестор 15 березня планує зустріти 116-й день народження. Оксана Доротеївна каже, що особливих святкувань не планують — прийдуть рідні, знайомі, відсвяткують у колі сім'ї.

      Сільський голова Андрій Андрущенко заінтригував «УМ»: мовляв, місцеве керівництво теж збирається завітати — із подарунком для дідуся. От тільки з яким, звісно, не сказав — сюрприз.

      Тим часом у Києві про діда Григорія теж знають і готуються до реєстрації його вікового досягнення у Книзі рекордів України. «Є всі документи, що підтверджують поважний вік Григорія Дмитровича, він ровесник Павла Тичини і Михайла Булгакова, — розповідає «УМ» представник Книги рекордів України Ігор Підчібій, — за цими даними, він не тільки найстаріший українець, а й світовий рекордсмен-довгожитель». Нагадаємо, нині «титул» найстарішої людини планети, за версією Книги рекордів Гіннесса, перейшов до американки — 114-річної Емми Фауст Тіллман (після нещодавньої смерті 115-річного мешканця Пуерто-Ріко Еміліано Меркадо дель Торо). Наш Григорій Нестор, звісно, старший за американку. Однак пан Ігор не впевнений, що представники Книги рекордів Гіннесса зафіксують його «віковий» рекорд. Адже прецеденти у нас уже є: житомирянина Леоніда Стадника, наприклад, зріст якого сягає 2,53 метра, уже два роки ніяк не зареєструють. А він, між іншим, вищий мало не на 20 сантиметрів від офіційного найвищого землянина, який мешкає у Китаї.