«Тепер гандбол грунтується на силі й швидкості, а не на думці»

06.02.2007
«Тепер гандбол грунтується на силі й швидкості, а не на думці»

Німці в коронах святкують «домашнє» чемпіонство. (Фото РЕЙТЕР.)

      Під час відкриття чемпіонату світу в Німеччині організатори пообіцяли, що це буде найсильніший подібний турнір в історії гандболу. Ніхто не сумнівався, що з розвинутою інфраструктурою господарям вдасться підготувати все на високому рівні в сенсі організації змагань. Так і сталося. Президент ІГФ Хассан Мустафа бадьоро відрапортував про економічні та організаційні аспекти ХХ чемпіонату: реалізовано 301 197 квитків із 334 280 можливих (90,1%) — аудиторія була таки вражаючою. Не дивно, що з такою підтримкою рідних стін «золото» здобула збірна Німеччини під керівництвом Гайнера Бранда, яка у фіналі переграла сенсаційних поляків (підопічних Богдана Венти сміливо можна назвати відкриттям першості, але на останній матч у них наче забракло сил).

      Загалом щодо спортивних аспектів «мундіалю» виникло чимало питань. Відразу після фінального матчу кореспондент «УМ» зателефонував головному тренеру національної збірної України, олімпійському чемпіону Сергієві Кушнирюку, який дав чемпіонату світу свою відверту та професіональну характеристику. Нагадаємо, «синьо-жовті» посіли в Німеччині 14-те місце, чому  в наставника є свої пояснення.

 

«Навіть фінал був дуже дивним...»

      — Це не був найсильніший чемпіонат світу в історії. Швидше, його можна назвати найбруднішим, — відразу розставив акценти Сергій Кушнирюк. — Підтвердженням цьому став і фінал, який ми щойно побачили. М'яко кажучи, це була малозрозуміла гра. Склалося враження, що у цій грі, як і на чемпіонаті загалом, усе було вирішено заздалегідь. Німці й поляки виглядали так, ніби не хотіли ламати відомий сценарій.

      Коли на табло з'явився інтригуючий рахунок 22:21 на користь господарів, справжня гра на майданчику припиналася. Поляки зупинилися. Їхній тренер у цій зустрічі взагалі задіяв на позиції напівсереднього гравця, який раніше виходив тільки на заміну. Вершина того, що мені важко збагнути, — це вихід поляка сам на сам із воротарем господарів, коли нападник влучно кинув м'яча просто в груди суперника, — я таких ігор не розумію.

      Та й організаційні досягнення німців я б не перебільшував. Як гравець я брав участь у двох чемпіонатах світу та Європи, тож бачив і кращі турніри.

«Матч Франція — Ісландія був договірним»

      — Сергію Георгійовичу, чи окреслив цей чемпіонат світу якісь тенденції у чоловічому гандболі?

      — Я повністю готовий відповідати за свої слова: цього разу занадто багато вирішувалося в кулуарах, а не на майданчику. Збірна Німеччини стала чемпіоном світу, але не є найсильнішою командою світу. Упевнений, якби нас не зупинив договірний матч французів та ісландців, то ми б у наступному раунді обіграли господарів.

      На сьогоднішній день найсильніша за складом та організацією гри  збірна Франції. Їй, за об'єктивними показниками, у фіналі мала б протистояти хорватська дружина. Що сталося з французами у півфінальному матчі та поєдинку за третє місце, я збагнути не можу. Можливо, вони з якихось причин вирішили стати першими на чемпіонаті Європи у січні наступного року...

      Щодо змісту гри у чоловічому гандболі, то він тепер більше грунтується на швидкості та силі, а от думки поменшало. Рахунки під 30—40 голів свідчать про те, що команди грають у гандбол, який подобається глядачам, але не може припасти до смаку фахівцям.

      Що ж до команди України, то ми довели: у нас збережено чудову школу. І мені було приємно, коли це відзначали наставники інших команд.

«І в нас є ідея створення професійної ліги»

      — І все ж, у чому таємниця збірної Польщі, яку назвали відкриттям чемпіонату?

      — Гравці збірної Польщі виступають у клубах Німеччини, там живе й працює їхній наставник Богдан Вента. Саме завдяки тому, що тренер влаштував своїх підопічних у провідні клуби досить сильного чемпіонату, польська дружина дуже відчутно зросла у фізичному та тактичному відношеннях.

      — Чи є нам чому повчитися в поляків або німців?

      — У в нас є гарна ідея створення міцної професійної ліги. Але під неї потрібно підвести економічне підгрунтя — клуби повинні мати розгалужену інфраструктуру. Окрім того, якщо ми хочемо, щоб наша збірна прогресувала надалі (а вона таки суттєво додала за останні два з половиною роки), то кандидати до неї повинні проводити разом на зборах не менш як 150 днів на рік. Однак це в нас поки нереально, на жаль.

      Наразі причетним до гандболу людям потрібно все проаналізувати, обміркувати та визначитися, хто й чого хоче від цього виду спорту в Україні.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Чоловіки (Німеччина)

Фінал: Німеччина — Польща — 29:24 (17:13; Янсен (8), Хенс (6) — Ткачик, Юрасік (по 5))

За 3-тє місце: Данія — Франція — 34:27

За 5-те місце: Хорватія — Росія — 34:25

За 7-ме місце: Іспанія — Ісландія — 40:36

      Кращі бомбардири: Сігурдссон (Ісландія) — 66 (у 10 матчах), Їха (Чехія) — 57 (8), Белецький (Польща) — 56 (10), Кокшаров (Росія) — 55 (9)... Костецький (Україна) — 37 (6)...