«Безконфліктність нам тільки сниться»

06.02.2007

Тарас Чорновіл,

фракція Партії регіонів:

      — Як на мене, наступна сесія буде абсолютно спокійною, без жодних форс-мажорів. Можливо, будуть якісь внутрішні акції, якісь слова, але особливих змін у залі не буде. Взагалі, весняні сесії у нас зазвичай спокійні, робочі й діяльні. У них менше політики, а більше документалістики. Чому? Не остання причина — це бюджет, через нього на осінній сесії йде колосальна політизація. Можливо, конфліктність через це, а можливо, через природні аспекти.

      Нам треба розглянути низку законів по земельній реформі, наскільки я знаю, готуються законопроекти щодо зміни оподаткування. Що ж до конституційних ініціатив, то не виключаю, що з'явиться законопроект про Президента. Але розглядати його буде непросто, імовірність прийняття закону на цій сесії досить невисока.

      Щодо інших конституційних напрямів — зокрема, про продовження політичної реформи в частині самоврядування, — то тут поки що нема політичного рішення. Як відомо, закон про внесення змін до Конституції попередньо був схвалений більше року тому. І зараз триває обдумування: чи вносити його для остаточного схвалення, чи починати нову процедуру заново. Бо для підтримки старого законопроекту нема 300 голосів: «Наша Україна» — проти, БЮТ щось заявляв. То, можливо, варто розпочати процедуру заново.

Сергій Шевчук,

фракція Блоку Юлії Тимошенко:

      — Чи буде наступна сесія такою ж конфліктною, як минула? Безконфліктність нам тільки сниться. Поки що іншого прогнозу нема. Думаю, сесія буде насиченою і непростою. Передісторія конфлікту відома. До початку сесії залагодити його не вийшло. Тому поставатимуть і проблеми закону про Кабмін, і комунальні тарифи, і підходи до бачення Конституції — вони маніфестуватимуть на цій сесії.

      Щодо Основного закону, то позиція БЮТ була висловлена ще в 2004 році. Ще тоді ми виступили проти політреформи. Зараз БЮТ сформував групу фахівців конституційного права, робота яких, очевидно, буде основною в напрацюванні нового бачення Конституції.

      Думаю, що на сесії розглядатиметься ще один важливий закон — про засади зовнішньої і внутрішньої політики. Було багато ініціатив, є різні дискусії. Особисто я чекаю, що свій проект внесе Президент.

      Мені здається, що великі зміни всередині парламенту навряд чи стануться. Звичайно, моральний тиск буде йти, але ресурсів для зміни керівництва нема. Як компромісний варіант можливе заповнення вакантного місця (віце-спікера. — Ред.). Бо зараз дійсно склалося непорозуміння: у президії вищого представницького органу сидять члени двох партій, які набрали на виборах менше 10 відсотків (СПУ й КПУ. — Ред.).

Борис Беспалий,

фракція «Наша Україна»:

      — Сесія буде дуже довгою і дуже різноманітною, на відміну від попередньої, осінньої, яка все-таки була насамперед бюджетною. Я не думаю, що варто очікувати суттєвих змін у співвідношенні політичних сил, оскільки воно в парламенті вже усталене і досить міцне. Коаліція наразі дуже стійка. Інакше й бути не може, бо це, зрештою, ніяка не коаліція, а Партія регіонів з двома лівими придатками, які з нею міцно зрослися.

      А збір підписів за відставку Олександра Мороза не є зміною політичної розстановки у ВР — це, швидше, превентивний такий захід. Наша фракція таким чином відреагувала на антиконституційні дії Голови Верховної Ради (зокрема, щодо закону про Кабмін. — Ред.), і навіть якщо відставка не відбудеться, головне, що ми привернули увагу до його системних порушень. По максимуму, звісно, мета — відставка спікера, але навіть якщо не вдасться, це вже буде Олександрові Олександровичу уроком.

      Щодо участі у цій акції фракції БЮТ, то для них це, швидше, ситуативний крок і ще, мабуть, спроба реабілітуватися перед народом (за спільне з «антикризовою» коаліцією голосування щодо подолання вето Президента на закон про Кабмін. — Ред.). У Блоку Тимошенко також є свої претензії до Мороза, але якщо чесно, я дуже сумніваюся, що вони брали б у цьому участь, якби загроза відставки спікера була справді реальною. Адже там, де голос БЮТ є справді вирішальним, він віддається «антикризовикам». На словах «тимошенківці» з опозицією, а на ділі — з Януковичем.

      Щодо «Нашої України», то в нас немає якоїсь виняткової позиції щодо тих чи інших політичних сил. У нас є своя програма дій, і ми її дотримуємося. Там, де наші позиції збігаються з позиціями інших сил — голосуємо однаково. Інша річ, що з Блоком Тимошенко такий збіг позицій відбувається значно частіше, ніж, скажімо, із соціалістами, — частіше, ніж з комуністами тощо. А постійного союзу у нас немає ні з ким.

Андрій Єрмолаєв,

центр політичних досліджень «Софія»:

      — Ця сесія буде дуже бурхливою. Зрозуміло, що опозиція — «Наша Україна» і БЮТ — гратиме на парламентську кризу як передумову для можливої постановки питання щодо дострокових виборів (однак у 2007 році, на мою думку, їх не буде). Чи варто очікувати переформатування коаліції? Оскільки розіграш теми щодо відставки Олександра Мороза унеможливлює будь-які союзницькі стосунки між колишніми силами «помаранчевого» табору (йдеться про співпрацю «НУ» із соціалістами. — Ред.), це фактично ставить хрест на розмовах про нову «помаранчеву» коаліцію, адже без соціалістів вона неможлива в принципі. Водночас спроби відставити Мороза спрямовані саме на руйнування діючої «антикризової» коаліції, однак я сумніваюся, що це вдасться.

      Якщо говорити про серйозні питання дійсно сесії Верховної Ради, а не політики, варто виділити такий перелік: законодавство щодо політичної реформи, зокрема у частині місцевого самоврядування; майбутні дебати по новій бюджетній резолюції на 2008 рік, які супроводжуватимуться спробами посилити фінансово-бюджетну базу для самоврядування; земельне питання, зокрема пакет законів, пов'язаних із реалізацією земельної реформи. Також порядок денний цієї сесії, можливо, будуть визначати кілька загальнополітичних тем — насамперед ідеться про розгляд основ внутрішньої та зовнішньої політики України, програму діяльності Кабінету Міністрів, слухання послання Президента. Дуже резонансним може бути питання про військово-політичну безпеку держави, враховуючи, що з початком року почалися дебати щодо участі України у програмі ПРО (протиракетної оборони). Також, не виключено, на цій сесії розглядатимуться такі «гарячі» питання, як підсумки розслідування щодо корупції у ПЕК, пов'язані з діяльністю Олексія Івченка, й ініціюватиметься проведення парламентських слухань з приводу ситуації з розслідуванням отруєння Президента.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>