Знай нашу Мелашку

02.02.2007
Знай нашу Мелашку

Мелані перша з рок-спiвачок виступила у «Метрополiтен-опера».

      З гітарою в руках і талантом, у якому поєдналися надзвичайні вокальні можливості, добре почуття гумору й філософське ставлення до життя, Мелані Сафка ввійшла до історії популярної музики як перша поп-рок-виконавиця, яка виступила в найславетніших храмах класичної музики: «Карнегі Холлі», «Метрополітен-опера» та оперному театрі Сіднея. Вона першою з поп-виконавців співала перед Генеральною Асамблеєю ООН, і делегати з усього світу влаштували їй овацію стоячи. Свого часу ведучі найпопулярніших телешоу США — Ед Салліван, Джонні Карсон та Дік Каветт — змагалися між собою за право запросити її на свої програми.

      Мелані була серед виконавців, які 1969 року виступили на знаменитому рок-фестивалі «Вудсток». Її обожнювали музичні критики, зробивши талановиту співачку культовою фігурою. І хоча пік популярності Сафки припав на кінець 60-х — першу половину 70-х років ХХ століття, свою віддану публіку вона має й сьогодні. Якщо станом на 1976 рік альбоми цієї виконавиці розійшлися у світі загальним накладом 25 мільйонів примірників, то у 2006-му цей показник становив уже 80 мільйонів. Її пісні виконували Шер, Доллі Партон, Мейсі Грей, Мередіт Брукс, Квін Латіфа, Діна Картер. Вона писала музику до телефільмів і за саундрек до одного з них, «Красуня і чудовисько», у 1989 році отримала найвищу телевізійну нагороду — «Еммі». І при всьому цьому встигла виростити трьох дітей та відкрити власну мережу ресторанів. Завтра цій яскравій жінці, найславетнішій співачці США українського походження, виповнюється 60 років. І в неї ще безліч планів на майбутнє.


Зірка з волі мами та примхи долі

      Меланія Анна Сафка народилася 3 лютого 1947 року у нью-йоркському районі Квінс, в родині емігрантів. Батько-українець Фред тримав мережу дискаунт-магазинів, а мати — італійка Поллі — до заміжжя була джазовою співачкою. Власне, саме надміру енергійна мама й вирішила зробити з доньки велику артистку. Вже у чотири роки Мелані вперше співала для публіки в радіо-шоу «Живи, як мільйонер», а коли їй виповнилося п'ять, уже могла похвалитися своєю першою платівкою з пісенькою Gimme a Little Kiss («Подаруй мені маленький поцілунок»).

      Після школи дівчина навчалася в Американській академії драматичного мистецтва у Нью-Йорку, паралельно виступаючи з фольк-піснями в клубах міста Гринвіч Віллідж. Невдовзі підписала перший контракт із великою фірмою грамзапису «Коламбія рекордз» та видала на цьому лейблі два сингли. Однак керівництво компанії не приділяло молодій співачці належної уваги, й розчарована Мелані вирішила стати акторкою. Прийшовши з гітарою на одну з перших кінопроб — для мюзиклу — дівчина помилилася дверима і потрапила до офісу фірми «Будда рекордз», де наштовхнулася на молодого музичного продюсера Пітера (Петра) Шекерика. Народжений в Україні 23 червня 1942 року, Шекерик був вивезений до США батьками наприкінці Другої світової війни. Під час розмови Мелані та Пітер з'ясували, що їх поєднує не лише любов до музики, а й українське походження. Так Пітер став продюсером Мелані, яка підписала контракт із «Буддою», а невдовзі пара побралася.

Улюблениця публіки і критиків

      Уже перший, випущений фірмою «Будда», сингл із піснею Bobo's Party 1969 року зайняв перше місце у хіт-параді Франції. Варто зазначити, що протягом своєї кар'єри Мелані має більшу популярність у Європі, ніж у себе на батьківщині. В Німеччині та Голландії досі діють її фан-клуби й приватні інтернет-сайти, присвячені творчості співачки. Наступний сингл співачки — з піснею Beautiful People — також став великим хітом, але, знову ж таки, не у США, а в Голландії.

      Лише з двома європейськими хітами у своєму доробку співачку запросили виступити на славетному рок-фестивалі «Вудсток», де впродовж трьох діб серпня 1969 року на сцені з'явилися чи не всі вершки тогочасної рок-музики. А у 1970-му на іншому рок-фестивалі покоління хіпі, що проходив на острові Уайт в Англії, Мелані зірвала більше оплесків, ніж головна зірка заходу Джиммі Хендрікс.

      На той час Сафка повністю ідентифікувала себе з ідеологією дітей-квітів, а отже, не визнавала жодної форми насилля як до інших, так і до себе. Тому коли керівництво «Будди рекордз» почало тиснути на співачку, наполягаючи, щоб вона визнавала закони шоу-бізнесу, регулярно випускала платівки і прислухалася до порад керівництва, Мелані розпрощалася з цим лейблом і 1971 року разом із чоловіком заснувала власну фірму — «Нейберхуд рекордз».

Жартома і всерйоз

      Публіка на різних континентах найкраще пам'ятає Мелані за її найбільшими хітами Brand New Key («Цілком новий ключик»), Lay Down (Candles in the Rain) («Лягай (Свічки на дощі)»), Look What They've Done To My Song, Ма («Поглянь, мамо, що вони зробили з моєю піснею»), Peace Will Come (According To Plan) («Мир прийде (Відповідно до плану)») та версією пісні «Роллінг стоунз» Ruby Tuesday («Рубіновий вівторок»). Мелані завжди сама писала музику і слова до своїх пісень. Її стиль — це м'який рок зі значними запозиченнями з американської народної музики. У текстах Мелані, як і більшість творців ери хіпі, віддає перевагу алегоріям, символам. Через це з піснею «Цілком новий ключик» трапився курйоз: незважаючи на те, що ця композиція очолила американський та європейські хіт-паради й розійшлася на синглі накладом три мільйони , окремі американські радіостанції відмовилися пускати її в ефір. Бо в невинному тексті вбачали сексуальне підгрунтя:

«...Я під'їхала на роликових ковзанах

під твої двері вдень,

Але цілком очевидно,

що ти мене уникаєш.

Мені і самій добре,

але в тебе є одна річ, якої я потребую.

Тож я маю новеньку пару

роликових ковзанів,

а ти маєш цілком новенький

ключик до них.

Я гадаю, що нам варто зійтися

і спробувати, чи твій ключик підійде

до моїх ковзанів.

Я буду чекати на тебе неподалік,

Оскільки ти маєш щось для мене».

Багатогранний талант

      1972 року часопис «Біллборд» назвав Мелані найкращою вокалісткою США. Цього ж року вона встановила своєрідний рекорд американської музичної індустрії серед жінок: три композиції Мелані одночасно перебували у списку найкращих 40 пісень США. Тріумфувала Сафка і як авторка пісень: три з них очолили американський хіт-парад у виконанні групи The New Seekers, а композицію «Поглянь, мамо, що вони зробили з моєю піснею» включив до свого репертуару легендарний джазовий співак Рей Чарльз.

      Після 1973 року, відійшовши від активної концертної діяльності й ставши мамою трьох дітей, Меланія стала речницею дитячого фонду ООН — ЮНІСЕФ. Надалі вона концертувала від імені цього підрозділу ООН та збирала гроші для інших благодійних організацій. Як речник ЮНІСЕФ, Мелані виступала в часи існування комунізму з концертами за «залізною завісою», зокрема в Румунії і Югославії. Але досі, на жаль, не мала жодного концерту на історичній батьківщині свого батька і чоловіка, в Україні.

      Річ у тім, що ні Мелані, ні Пітер не надають особливого значення своїм українським кореням. Не вельми шанують і традиційну релігію предків — християнство. Ще в часи захоплення ідеологію хіпі Мелані захопилася філософією та релігійними вченнями Сходу й до цього часу дотримується сформованого в молоді роки світогляду. Тепер вона є послідовницею культу Амма, святого з Індії. До речі, свої погляди на релігію, суспільство, окремі події, а також нові поетичні твори Мелані розміщує в інтернет-щоденнику на персональному інтернет-сайті www.melaniesmusic.com.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

      Зараз Меланія Сафка разом із родиною мешкає в американській столиці музики кантрі — місті Нешвілл, штат Теннессі. Троє їхніх із Пітером дітей — Лейла, Джорді та Бо-Джаред — також музиканти. Бо-Джаред, зокрема, є дуже обдарованим гітаристом і супроводжує маму на концертах.

      З останніх новин: у листопаді минулого року Мелані виступила в Південній Кореї на підтримку миру на Корейському півострові, а перед Новим роком випустила альбом з 20 різдвяними піснями Yes Santa, there is a Melanie! («Так, Санто, це Мелані!»). Цей диск можна скачати в інтернеті за 9,99 долара. А 5 лютого на полицях музичних крамниць США та Європи з'являться перевидані на компакт-дисках шість класичних альбомів Мелані періоду її найбільшої популярності.

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>