«У ногах правда є!» — стверджують спеціалісти Клініки естетичної ортопедії

01.02.2007
«У ногах правда є!» — стверджують спеціалісти Клініки естетичної ортопедії

Фото Святослава ПРОСКУРІНА.

      «У ногах правди немає!» — я неодноразово згадувала це старе народне прислів'я — після того, як, походивши у новеньких вузьконосих туфлях лише тиждень, мене упродовж кількох місяців турбував біль у правій ступні. Ну ось, й у мене «відкладення солей», про яке у народі усі говорять, але ніхто не знає точно, що це таке...

      Почалася зима, стає усе холодніше, та й нога болить. Невже назавжди доведеться розлучитися з модельними туфлями? Вислухавши мої скарги, лікар-ортопед зробив висновок, якого я не очікувала. З'ясувалося, річ не в загадкових «солях» і навіть не у вузькому взутті, а у хронічному остеохондрозі, від якого сьогодні страждає практично кожна людина. До того ж тривала робота за комп'ютером... і розбалансований опорно-руховий апарат вам гарантований.

 

      — «Не хвилюйтеся, ми вам допоможемо» — сказав лікар Євген Боровський.

      Євген Євгенович — ортопед-травматолог, який приймає пацієнтів у Клініці естетичної ортопедії, яка розташована в ІНСТИТУТІ ЗДОРОВ'Я міста Харкова. ІНСТИТУТОМ ЗДОРОВ'Я керує лікар-ортопед, кандидат медичних наук Олександр Нілович Похвалій.

      Процедура індивідуальної діагностики стопи зайняла небагато часу. Мене попросили ступити на плантограф — апарат, схожий на звичайні медичні ваги, але спеціально розмічені. Апарат вимірює особливості стопи, а комп'ютер обробляє інформацію. Загалом обладнання унікальне для всієї України.

      — Що ж тут дивного, — посміхається Євген Євгенович Боровський, — якщо сама клініка наша по-своєму унікальна. Насамперед щодо представлених у нас спеціальностей. Головною, звичайно, є ортопедія, а вже від неї, наче гілки дерева, проростають кілька інших напрямів. Наприклад, подіатрія — медичний догляд за стопами; флебологія — галузь медицини, яка займається лікуванням патологій судин нижніх кінцівок.

      — Чим займається ортопедична служба клініки?

      — Ми використовуємо новітні унікальні методики, що стосуються, наприклад, діагностики та лікування деформацій стоп. Сюди варто віднести комп'ютерну плантоскопію і наступні виготовлення та розташування індивідуальних ортопедичних пристроїв. Ми також володіємо новітніми методиками діагностики деформацій хребта — це так звана комп'ютерна топографія. В Україні це можна зробити наразі лише у нашій клініці. Ми вже маємо достатньо великий досвід діагностики деформацій хребта за допомогою цієї методики. Ще одна унікальна для України методика екстракорпоральної ударно-хвильової терапії, яка успішно застосовується у нашій клініці, призначена для «дроблення солі» або, висловлюючись медичною мовою, лікування таких ортопедичних захворювань, як артроз (колінних, плечових, тазостегнових суглобів), болів у сухожиллях, зв'язках, м'язах, «п'яткових шпор», проявів остеохондрозу поперечного відділу хребта тощо. У нас є великий досвід застосування методики, ми обмінюємося досвідом із зарубіжними колегами, які застосовують ці методики у Швейцарії, Голландії, Іспанії.

      Представництва відкриті в майже усіх областях України. У клініку звертаються лікарі з Казахстану, Росії, Польщі з проханням, щоб ми поділилися з ними досвідом, запрошують на міжнародні виставки та конференції.

      У клініці лікували навіть фінських спортсменів. Перебуваючи в Україні на тренуванні, вони дізналися, що ми також використовуємо   метод ударно-хвильової терапії, який був їм відомий у країнах Євросоюзу. Відверто кажучи, на перший прийом вони прийшли з боязкістю, вважаючи, що між медициною Швейцарії та України є різниця. Але, коли почалася процедура, ми почули їх задоволені вигуки: «О! Це те, що треба!».

      — А що це таке — комп'ютерна топографія? Мені колись робили комп'ютерну, але томографію...

      — Топографія кардинально відрізняється від томографії. Оскільки це не рентгенологічний метод дослідження, його рекомендують робити навіть дітям. Але варто підкреслити, що один метод не заміняє інший: те, що лікар побачить за допомогою топографії, він не побачить на томографі, і навпаки. Тому ці два методи один одного не виключають, а доповнюють.

      — Розкажіть детально про подіатрію...

      — Подіатрія для України також відносно нова медична спеціалізація. Вона позбавляє людей проблем деформації стопи — це й мозолі та інші болючі речі, від яких пацієнт може страждати роками, не уявляючи собі, що це може вилікувати сучасна медицина.

      — А чого ваші пацієнти, які вперше звертаються до вас, бояться?

      — Практично усі пацієнти бояться болі та операції. Особливістю і перевагою клініки є консервативний напрям лікування пацієнтів. Ми намагаємося шляхом полегшення страждань покращити якість їх життя та обійтися без операцій за допомогою застосування індивідуальних ортопедичних засобів. У лікуванні артрозів ми досягли значних успіхів, як у початкових, так і доволі запущених стадіях цього захворювання. Хоча, звичайно, ми рекомендуємо пацієнтам оперативне втручання там, де для цього існують прямі покази. Завдяки таким методикам як, наприклад, ударно-хвильова терапія більшість наших пацієнтів задоволені результатом.

      — Ви ультразвуком «б'єте» пацієнтів по ногах?

      — Ви правильно здогадалися, тут є, скажімо так, елемент звукової хвилі. Це дія акустичної ударної хвилі, яка практично не шкідлива для організму. Процедура — швидка і безболісна. Якщо взяти, наприклад, колінний суглоб, то процедура займає не більше п'яти хвилин, і пацієнт просто не встигає відчути дискомфорт. Тому можна сказати, що й страх болі, який характерний для усіх пацієнтів, ми переживаємо, знімаємо психологічний стрес.

      — Ви лікуєте й варикозне розширення вен, але це ж з області судинних недуг, а не ортопедичних...

      — Дуже часто ортопедичні проблеми стають причиною варикозу. Принаймні при неправильній постановці стопи, що виникає при різних видах її деформації. Плоскостопість зазвичай породжує порушення м'язового каркасу кінцівок аж до коліна, а це тягне за собою розширення вен. Найчастіше від цього страждають майбутні матері. Тому абсолютно все в нашому організмі взаємопов'язано, — доповнює хірург-флеболог Юрій Андрусенко. — До нас часто звертаються юнаки з плоскостопістю та варикозним розширенням вен. Таким пацієнтам одночасно призначаємо коригуючі стопу встілки та спеціальний лікувальний компресійний трикотаж. До речі, ми рекомендуємо лише високоякісний трикотаж, який неможливо просто так придбати в аптеці, оскільки ми підбираємо його індивідуально.

      — А якщо йдеться... про людей похилого віку, з хворим серцем, судинами?

      — Таким пацієнтам у першу чергу призначений спеціальний компресійний трикотаж.

      — Я чула, що у Харкові не так давно з'явився «зелений лазер», за допомогою якого можна успішно подолати різні судинні недуги...

      — Кажучи доступною мовою, судинні патології піддаються лікуванню за допомогою лазерного променя на парах міді, тому такий лазер і називається «зеленим». Під час процедури промінь лазера проникає у капіляри, не пошкоджуючи шкіру. Цей метод успішно використовується у світі вже більше 20 років. Метод застосовуємо при варикозі, «судинних сітках» та «зірочках», для видалення бородавок, розгладжування зморшок, келоїдних рубцях і навіть при лікуванні вугрів.

      — Вам не здається, що люди несерйозно сприймуть у назві вашої клініки вислів «естетична» ортопедія? Подумають, мовляв, ну ось, ще один косметичний салон... Ми страждаємо від болі, а тут турбота про красу.

      — Коли в людини деформовані стопи, суглоби, це й боляче, й неестетично. Красива людина тоді, коли вона здорова! І ми повертаємо людині красу та здоров'я.

Олена ЗЕЛЕНІНА.
  • Пігулка не допоможе…

    Протистояння навколо можливої ліквідації Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру №2 відбувається у кількамісячному вимірі. Працівники диспансеру просять передати з обласної комунальної власності у міську цілісний майновий комплекс, щоб і майно, і приміщення залишились на місці, а колектив працював там і надалі. Вони згодні на реорганізацію чи оптимізацію, аби лише тубдиспансер не ліквідували. >>

  • Не лікують, а вбивають

    До 30% антибіотиків орального застосування продаються у США за неправильно виписаними рецептами. Помилкова діагностика на невідповідний рецепт на антибіотики є головною причиною виникнення резистентної стійкості мікроорганізмів на антибіотики, випливає з дослідження, результати якого подані в «Журналі Американської медичної асоціації» (Journal of the American Medical Association). >>

  • Чіпкий, як кліщ

    Кліщі вже прокинулися, активізувалися і готові атакувати. Під прицілом їхніх укусів — не лише любителі влаштовувати пікніки в лісі, а й ті, хто звик просто прогулюватися в міському парку чи сквері. Лікарі звертаються увагу, що з кожним роком кількість людей, яких покусали кліщі в місті, зростає. >>

  • Смертельний бізнес

    «Хворіти сьогодні особливо дорого, навіть не враховуючи вартості ліків, на звичайний похід у поліклініку зараз потрібно викласти мінімум 300 гривень», — такими враженнями діляться між собою українці в бесідах те-а-тет, такими повідомленнями нині завантажена чи не вся інтернет-мережа. >>

  • Провал операції, або Як вижити в котлі медреформи?

    Улюблений вітчизняний спосіб заговорити тему: спростовувати неіснуюче або почати планувати давно існуюче. Триває п’ятий рік експерименту з реформи охорони здоров’я у пілотних регіонах країни: на Вінниччині, Дніпропетровщині, Донецькій області (там зараз не на часі) та Києві. І що ж маємо реально? >>