Колір наступного міністра — Чалий?

01.02.2007

      За даними «УМ», Банкова справді готувала відставку Бориса Тарасюка — адже зрозуміло, що без кінця впиратися, коли діяльність МЗС забезпечує не секретаріат Президента, а Кабмін, неможливо. Але обставити все це хотіли красиво: Шевченківський суд приймає рішення на користь міністра (тобто визнає, що парламент звільнив його з посади незаконно), і після цього Борис Іванович грюкає дверима, відмовляючись продовжувати ескалацію напруженості. Власне, навіть кінець його відпустки мав би, за ідеєю, збігатися з вердиктом Феміди. Але та не побажала брати на себе відповідальність. Чи її «попросили» про це з іншого табору. Тож довелося форсувати події.

      Президент Віктор Ющенко прийняв відставку міністра закордонних справ Бориса Тарасюка. Про це ще позавчора ввечері повідомила прес-секретар глави держави Ірина Ванникова. За її словами, Президент вважає рішення Тарасюка звільнитися з міністерської посади відповідальним кроком високопорядного діяча, для якого суспільні та державні цінності незрівнянно вищі за політичні інтереси.

      Знання та досвід Тарасюка знайдуть гідне застосування — зазначено на сайті Банкової.

      Ще на прес-конференції в УНІАНі Борис Іванович заперечив чутки, ніби далі він піде працювати секретарем Ради нацбезпеки й оборони. Хоча, за даними «УМ», позиції Віталія Гайдука в РНБО не такi вже й твердi — його роботою задоволені не всі.

      Але наразі цікавіше інше: хто замінить Тарасюка в МЗС? І яким чином буде вирішено колізію політреформи, коли зовнішньою політикою, згідно з Конституцією, керує Президент. Він же вносить на затвердження Верховної Ради кандидатуру нового міністра, але затверджує її коаліція, і саме вона (у даному випадку — «антикризова») таким чином здобуває свої важелі впливу на керівника зовнішньополітичного відомства. Прозахідного Тарасюка влітку затверджували «в пакеті», коли готувався широкий формат співпраці «Нашої України» і Партії регіонів. Після того «наші» втратили пости в уряді, розвалилася й ідея «широкої» коаліції, президентська фракція обрала опозицію. Тарасюк був передостаннім із могікан (останній — глава Міноборони Гриценко). Нового міністра слід призначати вже в нових умовах. Очевидно, що тут доведеться шукати компроміс.

      Подання на МЗС буде внесено вже в перші пленарні дні чергової сесії парламенту, обіцяє речниця Президента. А сесія, нагадаємо, стартує вже 6 лютого. До призначення нового міністра його обов'язки виконуватиме перший заступник глави МЗС Володимир Огризко, і саме він представлятиме Україну 6 лютого на міністерському засіданні «Україна—трійка ЄС».

      До речі, тимчасова заміна на капітанському містку МЗС відбулася на підставі досить цікавого за формою розпорядження глави держави. Цитуємо: «У зв'язку із заявою міністра закордонних справ України Б. Тарасюка про відставку визнати таким, що втратив чинність, указ Президента України від 5 грудня 2006 р. № 1033 «Про продовження виконання міністром закордонних справ України Б. Тарасюком своїх посадових обов'язків».

      Тут уже хто кому продемонструє більше повноважень. Он і уряд учора «підтримав пропозицію зробити Володимира Огризка «в.о.», відреагувавши таким чином на лист із канцелярії Президента.

      В уряді кажуть — Президент запропонував узгодити (наголос на цьому слові) кандидатуру виконувача обов'язків. З цього приводу міністр юстиції Олександр Лавринович робить висновок: навіть тимчасовий Володимир Огризко — це демонстрація єдності Президента і уряду напередодні зустрічі «трійки ЄС-Україна».

      А хто буде постійним? Називаються кандидатури Арсенія Яценюка, навіть Петра Порошенка (він від певного часу ніби в опалі й ніби чужий для МЗС, але насправді має диплом Інституту міжнародних відносин). Але найчастіше згадують Олександра Чалого.

      Кадровий дипломат, екс-заступник глави МЗС, нині пан Чалий трудиться на посаді заступника голови секретаріату Президента. Значною мірою його можна зарахувати до сфери Гайдука-Тарути — «Індустріального союзу Донбасу». На Банкову він прийшов не так давно. Буквально минулого тижня публiчно i вміло «розбомбив» міністра-соціаліста Рудьковського за його участь у скандалі з туркменськими опозиціонерами. Хоча й до НАТО ставиться позитивно, зате до Росії — не вороже, і це підходить «Регіонам» та «антикризовикам» коаліції загалом.

      «Антикризова» коаліція підтримає кандидатуру Олександра Чалого на посаду міністра закордонних справ, якщо Президент зробить таке подання — про це вчора заявив лідер фракції СПУ Іван Бокий в ефірі телеканалу «1+1». Напередодні схожу думку висловив по ТБ і «регіонал» Тарас Чорновіл. Цікаво, що якщо раніше їхні соратники казали: будь-хто, аби не Тарасюк, то тепер Бокий заявляє, що не сприймуть вони й кандидатуру Порошенка.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>