З'їздив. Побачив. Переміг?

01.02.2007
З'їздив. Побачив. Переміг?

Вiктор Янукович: «Найближчим часом уряд матиме вiдповiдний рiвень повноважень». (Фото Укрінформ.)

      Учорашнє засідання Кабміну було присвячене боротьбі з бідністю. Але більше говорили про головний успіх уряду: про «капітуляцію» МЗС під проводом Бориса Тарасюка і про найбільшу його невдачу — закон про Кабінет Міністрів досі не набув чинності.

 

«Львівські візерунки» Прем'єра

      Поїздка Віктора Януковича до «вічно дружнього» до нього міста Львова, яку керівник Кабміну мужньо переніс напередодні, справила на нього неабияке враження. Тому після короткого привітання з підлеглими на початку засідання Янукович одражу ж почав ділитися своїми міркуваннями та мріями, навіяними перебуванням у Західній Україні. Насамперед розповів присутнім, що саме у цій невеликій, але гордій області, виявляється, зібрана половина всіх культурних цінностей України. «І ця культурна спадщина гине», — обвів уважним поглядом присутніх.

      Віце-прем'єр з гуманітарних питань Дмитро Табачник, якого разом зі своїм шефом ще недавно гучно звинувачували у пропажі з Львівського архіву унікальних документів, нібито «на подарунок» впливовим людям, схиливши додолу голову, уважно конспектував сказане.

      Тим часом Янукович продовжував наводити цікаві факти з життя західноукраїнської громади. «Ми вчора були невеличкою делегацією на підприємстві військово-промислового комплексу. Там в силу різних причин, у тому числі режимних, ніколи не було чиновників такого рангу. А підприємство ж рентабельне!» — не міг приховати свого здивування Прем'єр. А оскільки виробництво працює в «плюс», то, за логікою деяких керівників держави, йому необхідна термінова допомога. «Прийшов час розглянути програми ВПК, — окреслив Віктор Янукович завдання для міністра промислової політики. — Ця галузь почала виживати, а деякі підприємства майже на 100 відсотків працюють на експорт».

      Глава Кабміну запевнив — більшість інноваційних програм базуватиметься саме на підприємствах «оборонки»: «Є світовий досвід, коли в цій галузі відпрацьовуються новітні технології».

«Формульний підхід» — на звалище історії!

      Засудив голова виконавчої влади так званий «формульний підхід» до формування місцевих бюджетів, який пропонує зрівняйлівку, не враховуючи особливостей регіонів. «Який може бути формульний підхід у регіонах, де критична екологічна ситуація, де гинуть люди, де небезпечно жити, — звернувся Прем'єр до міністрів екології та охорони здоров'я. — Чи, скажімо, забезпечення регіонів питною водою. Ця проблема не вирішується десятиріччями. Треба активізувати створення державних, цільових програм».

«Закон про Кабмін буде діяти. Я сказав!»

      Доручивши своєму першому заступникові Миколі Азарову зайнятись проведенням великої кількості нарад, створити методологію, об'єднувати все почуте у державні програми та інші важливі державні доручення, Прем'єр обвів поглядом зал. Преса явно нудилася, і Віктор Янукович почав говорити про цікавіші речі.

      «Я вважаю, що всіх цікавить питання Закону «Про Кабінет Міністрів України», — розпочав він новий блок. Єзуїтське формулювання «оприлюднений, але не опублікований», за його словами, продовжує залишатись у силі. Але... «Вважаю, що немає  жодних підстав «тримати» його далі, його буде опубліковано, і він набере чинності. Тому найближчим часом ми працюватимемо, маючи відповідний рівень повноважень, — висловив своє сокровенне прагнення Прем'єр. Після секундної паузи додав: «...І відповідальності».

      Основний камінь спотикання на шляху до збільшення повноважень Кабміну — вісім пунктів зауважень Президента — Віктор Янукович обіцяє розглянути. Але що робити з ними далі, не знає. «Ми порадимось, зберемось окремо. Можливо, ми погодимося з пропозиціями Президента, але, безумовно, шукатимемо можливостей створити ефективний механізм співпраці уряду і парламенту», — Прем'єр вишукано натякнув, що «пробиватиме» закон таки через Олександра Мороза, а не шукатиме порозумінь із главою держави.

      Оскільки час іде, а закон про Кабмін досі «висить» у повітрі та на сайті Верховної Ради, Віктор Янукович дав доручення міністрові юстиції Олександру Лавриновичу — «визначитись, що треба зробити, щоб закон почав працювати».

Головне — аби не Тарасюк!

      Підписана напередодні заява про відставку опального міністра МЗС стала подарунком для керівництва Кабміну. В кулуарах цього й не приховували. Перший заступник глави дипломатичного відомства, якого Віктор Янукович упродовж тривалого часу запрошував на засідання, у тому числі й через органи прокуратури, вчора продемонстрував німецьку пунктуальність — увійшов до зали засідань за дві хвилини перед появою Прем'єра.

      «Я вважаю, що пан Огризко вже місяць виконує обов'язки міністра закордонних справ, — звернувся до колег глава Кабміну, пропонуючи підтримати клопотання Президента про затвердження Володимира Степановича «виконуючим обов'язки». — Немає заперечень?»

      — Немає! — одностайно відповіли йому підлеглі.

      — Тоді відповідну поставнову ми ухвалимо сьогодні, і я її підпишу. Працюйте і готуйтесь до зустрічі з «трійкою» Європейського Союзу.

      Утім сам Володимир Огризко після засідання Кабміну допустив, що запланована зустріч може і зірватись. «Ви ж самі знаєте, вчора було ухвалено одне кадрове рішення», — аргументував він. Натомість свіжопризначений в.о. категорично відмовився відповідати на провокаційні запитання: чи пропонуватимуть його кандидатуру для голосування на посаду повноправного міністра і чи справді уряд Януковича скасував програми МЗС на суму 90 мільйонів доларів. «Проаналізуйте два бюджети: нинішній і минулорічний, і ви побачите самі», — заявив він.

      — Що вам побажав на прощання Тарасюк? — запитали у Володимира Огризка.

      — А ми з ним ще не попрощались, — відповів той.

Українські генерали кричатимуть «Вперед!» за дуже великі гроші

      Розмова за зачиненими дверима Кабміну була напруженою. Першим вийшов на перекур міністр оборони Анатолій Гриценко. Але, оскільки кімнату для паління відділяли двері із буквою «М», скласти компанію міністрові, всупереч вимогам гендерної рівності, змогли тільки представники «гіршої» половини людства.

      Запаливши цигарку у суворій чоловічій компанії, пан Гриценко підтвердив інформацію, що у нинішньому році суттєво зросла заробітна плата вищого командування Збройних Сил, які ухвалюють стратегічні рішення. До їх числа належить керівництво Генштабу, командувачі родів військ тощо. Справа з молодшими чинами в українській армії виглядає дещо гірше. Так, військовослужбовці з початку нинішнього року платять два відсотки податку до Пенсійного фонду: кілька десятків гривень, а неприємно.

      «Уряд ліквідує диспропорцію в оплаті військових, — заявив Гриценко. — Верховна Рада ухвалила відповідний закон».

До пенсіонерів — по-людяному

      Військові у відставці з початку 2007 року отримують свої гроші в органах пенсійного забезпечення. «Не варто політизувати це рішення, його ухвалили ще в червні минулого року, — сказав міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв. — Наше головне завдання: щоб до людей в цих закладах ставились по-людськи».

      За словами міністра, на засіданні схвалили 19 питань, ініційованих його відомством. Найголовніше з них — стратегія подолання бідності, яка охопить піклуванням насамперед безпритульних та осіб, звільнених із місць позбавлення волі.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>