Двоголове безголів'я

31.01.2007

      Президент України нарешті підписав розпорядження щодо звільнення трьох голів районних державних адміністрацій Рівненщини. Свої посади з формулюванням «за неналежне виконання службових обов'язків» втратили Василь Багній, Юрій Вовк та Григорій Шумейко — голови Сарненської, Радивилівської та Млинівської РДА відповідно.

      Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук ще влітку минулого року написав подання на ім'я Президента, вимагаючи звільнити районних керівників саме «за неналежне виконання службових обов'язків». І за цей час думку свою, очевидно, не змінив. Адже на колегіях ОДА чи не найбільшу порцію критики отримував БЮТівець Григорій Шумейко, діставалося від голови облдержадміністрації і представнику Української народної партії Юрію Вовку. А Василя Багнія, за його ж запевненням, Матчук просто ігнорував. Керувати районами у таких умовах було, звісно, не зовсім комфортно.

      «Я не здивований таким розпорядженням Президента, адже давно чекав на нього, — каже Василь Багній. — Я сам був готовий написати заяву на звільнення. Знаю й справжні мотиви обласного керівництва — Сарненський район дуже привабливий для нечистих на руку людей, а я сам не крав й іншим не давав».

      Юрій Вовк свого звільнення теж давно очікував: «Мене вразив не сам факт, а формулювання, з яким мене звільнили, — аморальне та непрофесійне. Адже в цілому район спрацював добре. І за економічними показниками на Радивилівщині спостерігається позитивна динаміка. Тож буду оскаржувати це розпорядження в суді саме через незгоду з формулюванням «за неналежне виконання службових обов'язків».

      Голова обласної організації Української народної партії Василь Червоній на терміново скликаній прес-конференції запевнив, що звільнення із займаних посад двох його прихильників не має жодного стосунку до реальних справ у районах, натомість передбачає політичне підгрунття. А тому УНП надасть Вовку та Багнію необхідну організаційну та юридичну допомогу.

      Таку ж допомогу УНПісти обіцяли й Петрові Поліщуку, звільненому з посади голови Рівненської райдержадміністрації  розпорядженням Президента Ющенка ще в липні 2006 року. І днями районний суд поновив його у повноваженнях керівника. Суд мотивував своє рішення тим, що в діях пана Поліщука не було жодних корупційних діянь, через які, власне, його і зняли майже півроку тому. А інших підстав для зняття голови суд не знайшов.

      Уже наступного дня поновлений голова заніс до відділу кадрів райадміністрації рішення Феміди і свою трудову книжку та приступив до виконання своїх обов'язків. Тепер районом керує одразу двоє голів — Петро Поліщук і призначений у листопаді Михайло Никитюк. Незважаючи на один, досить тісний як для двох голів кабінет районного керівника, вони почуваються непогано і навіть намагаються жартувати.

      «Якщо у нас в країні може бути два міністри в одному міністерстві, стільки ж прокурорів на одній посаді, то чому не може бути два голови районної адміністрації? — заявляє Михайло Никитюк. — Цю проблему в першу чергу має вирішити Президент. З тим рішенням суду, яке мені у вівторок показав пан Поліщук, я порадив йому поїхати до Києва і там розбиратися. Я законослухняний громадянин — Президент мене призначав на цю посаду, відповідно, я буду виконувати свої обов'язки до того часу, поки не буде другого розпорядження глави держави про моє звільнення. Лише в такому випадку звільню кабінет».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>