Програла імперія, виграла географія

30.01.2007
Програла імперія, виграла географія

Із першої спроби наші Задорожнюк і Вербило потрапили до десятки кращих.

      Стверджуючи напередодні чемпіонату Європи, що варшавський форум засвідчить кінець епохи російського панування у фігурному катанні, ми не помилилися в прогнозах. Цього разу скарбничка збірної Росії поповнилася лише двома срібними медалями - їх здобули спортивна пара Марія Петрова/Олексій Тихонов і танцювальний дует Оксана Домніна/Максим Шабалін. Для порівняння: на минулій континентальній першості росіяни вибороли шість нагород із 12 можливих, і то був ще не найуспішніший для них чемпіонат. Скажімо, на ЧЄ-99 наші північні сусіди були представлені у призових трійках дев'ять разів. Більшість новачків російської збірної у Варшаві були простими статистами, за винятком хіба що Андрія Лутая, котрий посів п'яте місце у змаганні чоловіків.

      На жаль, не найкращим чином виступили у столиці Польщі й українські дебютанти. Але якщо десяте місце Ганни Задорожнюк і Сергія Вербила та 13-те - Алли Бекназарової й Володимира Зуєва можна занести до активу спортсменів (у танцях на льоду судді, за традицією, оцінюють новачків дуже прискіпливо), то від одиночниці Ірини Мовчан ми чекали вищої позиції, ніж 24-та.

      Змагання танцювальних дуетів виграли Ізабель Делобель та Олів'є Шенфельдер. Ці фігуристи вже давно зарекомендували себе як новатори, чиї програми завжди привертають увагу спеціалістів і глядачів. Але довгий час французам не щастило - вони нерідко залишалися на четвертому місці, програючи бронзовим призерам мізерні десяті частки бала. І от нарешті доля виявила до них прихильність - у Варшаві Ізабель та Олів'є вже в обов'язковому танці захопили лідерство й зуміли втримати його до кінця змагань. Щоправда, довільну програму виграли Домніна та Шабалін, але загальна сума росіян стала лише другою.

      Згадаємо, що на початку сезону російський дует опинився у центрі скандалу. Їхній тренер Олексій Горшков в інтерв'ю пресі звинуватив членів технічного комітету Міжнародного союзу ковзанярів у лобіюванні інтересів срібних призерів Олімпіади в Турині, американців Таніт Белбін та Бенджаміна Агосто. Можна було очікувати, що судді у Варшаві відіграються на учнях Горшкова, але цього не сталося. Домніна і Шабалін не тільки вперше у своїй кар'єрі піднялися на п'єдестал, але й зуміли обійти чинних чемпіонів світу Албену Денкову та Максима Ставійського. Про болгар уже давно говорять як про найтехнічнішу танцювальну пару у світі, єдиним недоліком якої є... її громадянство. Якби Албена та Максим виступали не за Болгарію, а, скажімо, за Росію чи Францію, то були б беззаперечними фаворитами будь-яких змагань.

      Чемпіонкою Європи серед жінок вперше стала італійка Кароліна Костнер, до речі, племінниця олімпійської чемпіонки гірськолижниці Ізольди Костнер. Серед інших фігуристок Кароліна відрізняється перш за все незвичною хореографією: в її манері катання є щось від довгоногих моделей, що рухаються по подіуму начебто трохи й незграбно, але в цій незграбності є своя чарівність і краса...

      Насамкінець зазначимо, що володарями нагород ЧЄ-2006 стали представники десяти країн (на жаль, українців цього разу серед них немає). А розширення географії призерів - для будь-якого виду спорту фактор позитивний. Тому прогнози скептиків, які стверджували, що після запровадження нових правил популярність фігурного катання у світі знизиться, найближчим часом навряд чи справдяться. Наприкінці березня в Токіо пройде чемпіонат світу, який і підіб'є підсумок першому сезону нового олімпійського циклу.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2007.

Варшава (Польща)

Танцювальні дуети

1. Делобель/Шенфельдер (Франція) - 199,47 бала

2. Домніна/Шабалін (Росія) - 199,16

3. Денкова/Ставійський (Болгарія) - 193,73

...10. Задорожнюк/Вербило (Україна) - 149,62

...13. Бекназарова/Зуєв (Україна) - 138,25

Жінки

1. Костнер (Італія) - 174,79

2. Сара Майєр (Швейцарія) - 171,28

3. Кіра Корпі(Фінляндія) - 151,19

...24. Ірина Мовчан (Україна) - 102,94