Як гартувалися малюки

24.01.2007
Як гартувалися малюки

Обливання холодною водою «морженята» проводять обов'язково з інструктором з фізкультури Людмилою Волочай. (Фото автора.)

      У групі інтенсивного загартування черкаського дитячого садочка №2, що діє тут уже 14 років, нині приємна новина: усіх малюків прийняли у свої ряди члени клубу моржів. Таке визнання малеча заслужила своєю сміливістю та наполегливістю. Адже навіть дорослому не так просто вийти на вулицю й облити своє тіло крижаною водою. Однак дитсадківська група інтенсивного загартування у «Сонечку» проводить такі процедури на подвір'ї щодня рівно о 12-й годині, якраз перед денним сном.

      «Цю групу організувала наша колишня завідуюча дитсадком Ніна Радванська: вона сама загартовувалася і дітей до цього привчила. За минулі роки в нас зібрано чимало фотокарток і списана велика книга відгуків, де батьки залишили свої подяки та побажання», — розповідає «Україні молодій» Людмила Волочай, інструктор з фізкультури дитячого садочка №2 «Сонечко».

      За її словами, обливання проводиться тільки на землі, на  траві, на снігу, на льоду, але не на асфальті — треба відчувати ногами матінку-природу. Воду для цього Людмила Григорівна набирає з крану й виносить у відерцях на вулицю хвилин за 10-15 до загартування, аби вона накопичила у собі енергію космосу.  Якщо ж на вулиці сильний мороз, тоді малюки обливаються у приміщенні дитячого садка. А ще вони люблять покачатися у сухому снігу, побігати по ньому або ж обсипатися снігом. На жаль, цієї зими досі такої нагоди не трапилося.

      Коли ж діти йдуть на вихідні, то в дитсадку їхніх батьків просять не забувати загартовувати малих і вдома. Є можливість — значить обливатися холодною водою на вулиці, немає — можна у ванній кімнаті, але під ноги треба обов'язково покласти дощечку або постелити полотнину, щоб було єднання з природою. Батьки також, разом із медсестрою дитсадка, мають  слідкувати за здоров'ям своїх чад і щоквартально робити їм аналіз сечі.

      У групу загартування беруть дітвору з трьох років, але тільки за згодою батьків та, звісно,  за бажанням самої дитини. Тільки тоді обливання холодною водою дасть позитивний результат. У групу записують малюків будь-якої пори року. Поступово, щоб не налякати їх, пропонують дітям попробувати воду рукою, тоді облити ніжки, і так потихеньку привчають до «холодної» процедури.

      До речі, впродовж кількох останніх років у дитсадку переконалися, що діти, котрі загартовуються, мають значно міцніший імунітет, ніж ті, хто не дружить з водою. І навіть якщо вони захворіють, то простуда проходить швидко й минає без ускладнень. Більше того, зазначає Людмила Григорівна, у цих дітей ще в такому юному віці формується активна життєва позиція, адже  вони змогли здолати у своєму житті цей невеликий бар'єр і чогось досягли. «Пам'ятаю, у цій групі загартовувалася Наталя Довженко, то її батьки возили до нас з іншого району Черкас. Тепер вона у 7 класі, приходить до нас у садочок на кожне свято й каже, що продовжує обливатися холодною водою», — додає завідуюча дитсадком «Сонечко»  Галина Коваль. А ще вона показує Почесну грамоту від Міністерства освіти України: там теж оцінили загартування черкаської дітвори.