Крим стане енергетичним донором?

23.01.2007

      «Можу з упевненістю сказати, що самодостатнім у частині забезпечення газом Крим стане у найближчі 2-3 роки, а далі він буде донором для економіки України», — заявив на прес-конференції після закінчення виїзної наради Мінпаливенерго у Сімферополі щодо стану та перспектив розвитку енергозабезпечення автономії та Севастополя його очільник.

      Оптимізм паливного міністра грунтується на двох обнадійливих процесах: самій динаміці добування газу ДАК «Чорноморнафтогаз» і затвердженій програмі з розробки шельфу Чорного  та  Азовського морів. А поки що Крим, як констатує Юрій Бойко,  відстає від загальнодержавних темпів газифікації населення. А ще вдвічі за останні чотири роки зросло споживання ним електроенергії. Утім щодо останнього, то це вельми позитивна тенденція: мовляв, це свідчить про розвиток соціальної інфраструктури та інвестиційної привабливості автономії (за останні півроку у розвиток її електроенергетики залучено понад 300 млн. гривень).

      А взагалі виїзна нарада за участю також керівництва Радміну автономії, Севастопольської міськадміністрації «крутилась» навколо основних блоків питань: подачі на півострів додаткових 24 мегават високовольтними лініями, підвищення надійності ліній низької напруги, збільшення власної генерації, добування  газу і нафти на морських шельфах і платіжної дисципліни за спожиті енергоресурси.

      Прозвучало на нараді і чимало конкретики. Зокрема й такої: НАК «Енергетична компанія України» спільно з ВАТ «Крименерго» підготувала інвестиційну програму на 2007 рік, згідно з якою 68% загальних обсягів фінансування у сумі 65,9 млн. грн. планується спрямувати на технічний розвиток, модернізацію та будівництво електричних мереж.

      Також, як зазначено у протоколі міністерської наради, у поточному році планується здійснити заходи із захисту екології і підвищення надійності електротехнічного устаткування Камиш-Бурунської ТЕЦ на 206 тис. грн.,  на Сакських теплових мережах — завершити будівництво парогазової установки потужністю 20 МВт із введенням її в експлуатацію тощо.