«Варшавська мелодія» на льоду

23.01.2007
«Варшавська мелодія» на льоду

Тетяна Волосожар спробує стрибнути якнайвище. (Фото РЕЙТЕР.)

      За прогнозом багатьох фахівців, нинішня континентальна першість має стати поворотною в історії фігурного катання. А точніше — документально затвердити кінець епохи панування знаменитої російської школи. Звісно, справжні шанувальники цього красивого виду спорту з великою повагою ставляться до російських чемпіонів різних поколінь — від Людмили Білоусової з Олегом Протопоповим до Олени Бережної та Антона Сіхарулідзе. Але сухі факти, зокрема результати останньої серії Гран-прі, невблаганно свідчать: «золота копальня», якою так пишалися російські чиновники, майже спорожніла. Після того як великий спорт залишили тріумфатори Турина-2006 — спортивна пара Тотьмяніна/Марінін, танцювальний дует Навка/Костомаров, одиночник Євген Плющенко, бронзова призерка останньої Олімпіади Ірина Слуцька — стало очевидним, що гідної заміни лідерам у російській збірній немає.

      У фіналі Гран-прі, який до речі, проходив не де-небудь, а в Санкт-Петербурзі, росіяни спромоглися лише на одну нагороду — у змаганні танцювальних дуетів бронзовими призерами стали Оксана Домніна з Максимом Шабаліним. Саме з цим дуетом російські тренери пов'язують головні надії у Варшаві. А от у трьох інших видах програми перспективи наших північних сусідів не надто райдужні. Пік кар'єри екс-чемпіонів світу Марії Петрової та Олексія Тихонова давно минув. Через травму вибула з боротьби ще одна спортивна пара — Юка Кавагучі/Олександр Смирнов. Раніше Юка виступала в парі з іншим Олександром — Маркунцовим, і представляла на змаганнях свою Батьківщину — Японію. Але керівництво Російської федерації фігурного катання умовило Юку змінити японський прапор на російський триколор. Раніше, зауважмо, все було навпаки — це багата на таланти Росія віддавала «в оренду» всіляким америкам і німеччинам своїх майстрів. Тепер у парному катанні російським уболівальникам залишається сподіватися хіба що на колишню українку Юлію Обертас та її нинішнього партнера Сергія Славнова.

      Для нас же з вами набагато важливіше, як виглядатимуть на варшавському льоду українські фігуристи. У нашій збірній після Олімпіади-2006 також відбулася зміна поколінь. Крім бронзових призерів Турина Олени Грушиної й Руслана Гончарова, великий спорт залишили одиночниці Олена Ляшенко та Галина Маняченко. Хто прийшов їм на зміну? Судячи з усього, найбільші шанси потрапити до чільної шістки, а то й піднятися на п'єдестал, має спортивна пара у складі Тетяни Волосожар та Станіслава Морозова. Щоправда, на початку сезону партнерка мала певні проблеми зі здоров'ям, але вони залишилися позаду — до чемпіонату Європи вихованці відомого тренера Галини Кухар підійшли в непоганій формі.

      У Варшаві також мали виступати Юлія Бєлоглазова та Андрій Бех, але незадовго до турніру партнерка отримала травму.

      Головними фаворитами в цьому виді програми вважається німецька пара у складі ще однієї колишньої українки Олени Савченко та Робіна Шелкови. Савченко свого часу разом із Морозовим навіть вигравала юніорський чемпіонат світу. Серед претендентів на медалі напевне будуть і господарі чемпіонату Дорота й Маріуш Зюдек. Ветерани фігурного катання (Дороті — 31 рік, а її партнерові й чоловіку — 34) дуже серйозно готувалися до чемпіонату, щоб гідно виступити в рідних стінах і поставити жирну крапку у спортивній кар'єрі.

      Як завжди, цікавим видовищем обіцяють стати змагання танцюристів. Крім Домніної/Шабаліна високих результатів слід чекати від болгар Албени Денкової й Максима Ставійського, французів Ізабель Делабель та Олів'є Шенфельдера, італійців Федеріки Файєлла й Массімо Скали. Україну в цьому розділі представлять Анна Задорожнюк/Сергій Вербило та Алла Бекназарова/Володимир Зуєв. Обидва дуети молоді й не мають великого досвіду участі в дорослих змаганнях. Тому завдання в них просте й складне одночасно — продемонструвати у Варшаві все, на що вони здатні, щоб запам'ятатися суддям і глядачам з найкращого боку.

      У змаганнях одиночників від України візьмуть участь Антон Ковалевський та Ірина Мовчан. Ковалевський дебютував на чемпіонаті Європи рік тому й посів 16-те місце. А от для Ірини це буде перший старт на такому високому рівні. Нагадаємо, що на недавній першості України чемпіонкою стала 13-річна Елеонора Винниченко, але через юний вік вона поки що не може брати участь у дорослих змаганнях.

      Серед чоловіків боротьба за «золото» мала розгорнутися між дворазовим чемпіоном світу швейцарцем Стефаном Ламб'єлем та екс-чемпіоном Європи французом Брайаном Жубером, але кілька днів тому Ламб'єль знявся з першості.