У Полтаві пофарбували Леніна, а в Донецьку «регіонали» постояли під прапорами БЮТ

23.01.2007
Київ

      Президент України Віктор Ющенко привітав співвітчизників із Днем соборності України, який відзначається 22 січня з нагоди проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

      «88 років тому український народ реалізував своє багатовікове прагнення жити у соборній державі, сповідувати єдині національні і суспільні цінності, спільними силами дбати про безпечне, гідне і процвітаюче життя людей, як належить великій європейській нації», — ідеться в тексті звернення. Ющенко наголосив, що значення цього свята полягає не лише в історичному контексті, а насамперед у дії на майбутнє, у нашій готовності разом працювати на зміцнення в Україні принципів демократії і свободи, розвиток єдиного гуманітарного та інформаційного простору, поліпшення добробуту громадян. «Єдність — це наше глибоке розуміння один одного як невід'ємної частини великого українського народу», — впевнений глава держави.

* * *

      Прем'єр-міністр Віктор Янукович, Голова Верховної Ради Олександр Мороз і голова секретаріату Президента Віктор Балога вчора з нагоди Дня злуки поклали квіти до пам'ятників Михайлу Грушевському і Тарасові Шевченку. Як повідомляє УНІАН, у церемонії також брали участь віце-прем'єр-міністри Дмитро Табачник і Володимир Рибак, керівники всіх міністерств і відомств. Президент Віктор Ющенко зараз перебуває у Швейцарії в короткотривалій відпустці — там він проходить чергове медобстеження.

      На Софiйськiй площi вiдбувся мiтинг.

Тернопіль

      У Тернополі в рамках святкування Дня соборності близько півтисячі осіб, взявшись за руки, створили «Ланцюг злуки». Як передає УНІАН, організували таку акцію осередки Народного руху України та Української народної партії. Перед учасниками акції виступили лідер тернопільської крайової організації НРУ, він же голова облдержадміністрації, Іван Стойко та керівник обласного осередку Ярослав Джоджик. Крім іншого, йшлося про координацію своїх зусиль у регіоні і можливе об'єднання Руху й УНП в одну партію.

      Керівники міста та області поклали квіти до могил Січових стрільців на Микулинецькому цвинтарі, а в палаці «Березіль» відбулося урочисте зібрання громадськості Тернопільщини.

Донецьк

      У Донецьку на честь Дня соборності близько 100 чоловік взяли участь у мітингу-молебні, який пройшов біля пам'ятника Тарасові Шевченку за участю заступників голови облдержадміністрації Сергія Дергунова, облради — Володимира Ішкова, міського голови — Миколи Волкова. Учасники мітингу тримали в руках державні прапори, а також символіку Української консервативної партії, Української народної партії, Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко тощо. «Саме з Дня соборності українці одержали символ єдиної, незалежної держави», — сказав у своїй промові пан Дергунов.

Полтава

      У Полтаві в День злуки невідомі облили фарбою пам'ятник Леніну. Як повідомили УНІАН у прес-службі міської ради, колір провокації — жовтий, невідомі закидали монумент пляшками з фарбою вночі. Зранку комунальники вже відмили пам'ятник комуністичному ідолу.

Сімферополь

      У Сімферополі близько 300 людей взяли участь у святковому мітингу з нагоди Дня злуки. В основному це активісти проукраїнських громадсько-політичних сил і чиновники представництва Президента України в АРК. Акція проходила під «Нашої України», УНП, НРУ, УРП «Собор», Конгресу українських націоналістів, організації «Антикримінальний вибір» та ін. Було проведено молебень за Україну, відбулося покладання квітів до пам'ятника Тарасові Шевченку.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>