Невизнаний Кабмін

23.01.2007

      «Антикризова» коаліція не визнає вето, яке Президент застосував щодо закону про Кабінет Міністрів і готується до того, щоб його підписав Голова Верховної Ради Олександр Мороз. Сьогодні якраз спливає десятиденний термін з того часу, як у парламенті голосами «антикризовиків» та БЮТ було ухвалено цей акт. Конституція передбачає: якщо протягом десяти днів глава держави не підписує закон, прийнятий через подолання вето, документ «невідкладно офіційно оприлюднюється Головою Верховної Ради України і опубліковується за його підписом». Власне, за таким сценарієм і вирішили піти «антикризовики». Їх не хвилює, що на підпис Президентові закон пішов у зміненому вигляді, тож є юридичні підстави вважати: насправді було прийнято новий акт, а не подолано вето на «старий».

      Учора Олександр Мороз доручив Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провести термінове засідання, аби проаналізувати правову основу для введення в дію закону про Кабмін. Це при тому, що в депутатів зараз «канікули».

      Утім член цього комітету Юрій Ключковськийв уперше почув про це засідання від кореспондента «УМ». Депутата-«нашоукраїнця» ще не повідомили про «сходку», до того ж Ключковський перебував за межами Києва. Крім того, Юрій Богданович висловив сумнів у легітимності цього засідання, бо, «відповідно до регламенту, засідання комітетів проводяться в період сесій». Спробу ж імплементувати закон про Кабінет Міністрів за підписом Мороза Ключковський назвав «звичною для їхнього стилю дією». «Вони йдуть напролом, навіть не намагаючись створити якісь видумки конституційності та законності. Зрештою, таким же є й сам закон», — підсумував Юрій Богданович.

      Учора міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов, відповідаючи на питання, чи визначився Кабмін щодо подальших дій, сказав: «Питання не в тому, визначилися ми чи ні. Це визначено Конституцією і законами. Завтра (себто у вівторок. — Авт.) — день, коли Голова Верховної Ради повинен підписати закон. От і все».

      На питання, як же ж тоді бути з вето, для якого існують підстави, «антикризовик» Толстоухов, за повідомленням агенції «Ліга», відрубав: «Немає ніяких підстав. І про це знає і секретаріат, і Президент, і ми знаємо».

      Олександр Мороз, який у цьому випадку може виявитися «крайнім» (а що, коли він підпише закон, а ці дії потім визнають протиправними?), за кілька останніх днів написав Президентові вже два листи. В останньому з них спікер висловив думку: «започаткована Вами практика реалізації статті 94 Конституції України в редакції, що діє з 1 січня 2006 року (там ідеться про процедуру підписання законів. — Авт.), не є такою, що грунтується на її приписах, і, на моє переконання, не сприяє утвердженню України як правової держави, в якій органи державної влади мають законодавчу основу для своєї діяльності». Мороз також запропонував Ющенкові (а повідомлення прес-служби парламенту про цю переписку з’явилося 20 січня) підписати закон, «в іншому разі цей Закон буде опублікований за підписом Голови Верховної Ради».

      У відповідь прес-служба Президента поширила повідомлення, в якому зазначила, що «Голова Верховної Ради... не наділений Конституцією України правом підпису законів, які повернуті Президентом України для повторного розгляду Верховною Радою. Такі дії є неконституційними і незаконними».

      На Банковій наголосили, що «так звана «технічна помилка», як це було заявлено секретаріатом Верховної Ради, насправді є самовільною заміною редакції статті 24 Закону України «Про Кабінет Міністрів», за яку не голосували депутати Верховної Ради. Це підтверджено як листом секретаріату ВРУ, так і стенограмою засідання ВР, і порівняльною таблицею до закону. Таким чином, спекуляції з цього приводу є надуманими».

      Наразі ж в Україні цілком може скластися парадоксальна ситуація, коли органи влади не визнають підходів один одного до певних питань розподілу владних повноважень. На прохання дати юридичну оцінку з цього приводу Юрій Ключковський відповідає: «Юридичного коментаря дати неможливо. Це узурпація влади, це ламання правового порядку». Втім, додає  нардеп, «хто посіяв вітер — потім пожинає бурю».

 

ХТО КРАЙНІЙ?
Мороз знайшов жінку. І зробив її винною за свої помилки

       Потрапивши в халепу з плутаниною текстів закону про Кабінет Міністрів, Голова Верховної Ради Олександр Мороз спільно з керівником апарату парламенту Валентином Зайчуком вчинили «по-чоловічому».

      Оперативно знайдено людину, на яку було покладено всю провину за зроблену помилку. Нею стала перший заступник керівника апарату ВР Наталя Борисівна Мезенцева. Як стало відомо «УМ», жінку звільнено, на папері винних покарано. Зате два «кавалери» — Мороз і Зайчук — залишились грітися на теплих місця.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>