Встати! Суд пішов

19.01.2007
Встати! Суд пішов

На перше «сесiйне» засiдання КС заходить колишнiй Генпрокурор, а нинi суддя з президентської квоти Вiктор Шишкiн. (Фото PHL.)

      Учора розпочалося перше пленарне засідання Конституційного Суду цієї каденції (більшість суддів склали присягу в серпні 2006 року). Після піврічної мовчанки та входження «в тему» судді нарешті почали працювати.

      Нагадаємо, що першим питанням, яке вирішив розглянути КС, є подання 47 депутатів щодо визнання неконституційним закону про внесення змін до закону про сам  Конституційний Суд, яким скасовується право КС переглядати ухвалені зміни до Основного закону. Це подання ще у вересні 2006 року зареєстрував у КС «нашоукраїнець» Михайло Поживанов, реагуючи на намагання «антикризової» коаліції убезпечити себе від можливої ревізії політреформи Мороза—Медведчука та визнання її неконституційною.

      Розгляд цього питання обіцяв бути складним, тож не дивно, що вже перше голосування суддів Конституційного Суду виявилося нерезультативним. Ще на початку засідання представник Верховної Ради, «регіонал» Юрій Мірошниченко клопотав до КС з приводу залучення наукових експертів з конституційного права до цієї справи. Не дивно, що пана Мірошниченка підтримали й представники Кабміну, тоді як автори подання — «нашоукраїнці» Михайло Поживанов і Василь Куйбіда, а також постійний представник Президента у КС Володимир Шаповал — вважали це недоцільним, оскільки суд ще не приступав до розгляду питання по суті.

      Справжня дискусія з цього приводу розгорілася й між самими служителями конституційної Феміди. Одна точка зору — КС отримав висновки практично від усіх наукових установ, які мають кафедри конституційного права, а ще — від Кабміну, секретаріату Президента і Верховної Ради, тож навіщо затягувати процес i залучати якихось нових експертів від ПР?

      Щоб уникнути публічних суперечок, голова КС Іван Домбровський запропонував розглянути це клопотання у дорадчій кімнаті, що не сподобалося іншому судді — Володимирові Іващенку, який вважав таку пропозицію недоцільною. Голосування дало такий результат: 9 суддів з 17 — за дорадчу кімнату, 7 — проти, 1 — утримався. Рішення не прийнято, оскільки, за словами Домбровського, для позитивного рішення потрібна переважна більшість голосів — тобто як мінімум 10 голосів від 18 суддів. Натомість нардеп Поживанов здивувався, що судді не знають власного регламенту, бо він переконаний, що було достатньо простої більшості голосів.

      Після годинної перерви КС відхилив клопотання «регіоналів» про додаткову експертизу «нашоукраїнського» подання. Друге голосування суддів виявилося результативним — 10 голосів «за». Отже, пан Мірошниченко лишився ні з чим.

      Звісно, про остаточне рішення щодо подання 47 парламентаріїв ще не йде-ться, але пан Поживанов сподівається, що остаточне рішення стосовно нього судді приймуть уже в лютому. Крім цього, Михайло Поживанов запропонував КС за власною ініціативою розглянути найголовніше питання, яке вже два роки хвилює вітчизняний політикум, — питання конституційності політичної реформи. На думку депутата-рухівця, було б доцільно об'єднати в одне провадження як подання парламентаріїв, яке розглядається сьогодні, так i питання відповідності Основному закону змін до Конституції від 8 грудня 2004 року.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>