Авто-власникам не треба купувати покривала

18.01.2007

      Міністерство внутрішніх справ України повідомило Антимонопольний комітет України про скасування власної вказівки, яка могла містити ознаки порушення конкуренційного законодавства.

      Зокрема, ідеться про вказівку №1/4 «Про вдосконалення надання першої медичної допомоги потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах». Відповідно до цього документа, головні та регіональні управління МВС мали інформувати автовласників щодо необхідності придбання та використання рятувального покривала для попередження перегрівання та переохолодження потерпілих унаслідок ДТП.

      Водночас Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників звернулася до комітету зi стурбованістю, що міністерство змушуватиме автовласників купувати покривало. На думку Асоціації, внаслідок цього виникла б можливість посилити фінансовий тиск на автомобілістів.

      У ході  розгляду комітетом звернення заявника МВС скасувало неправомірну вказівку. Також було відмінено телеграму департаменту ДАІ щодо забезпечення комплектування такими покривалами патрульних автомобілів.

      «Адекватна реакція на вимогу Антимонопольного комітету запобігла виникненню дійсно проблемної для всіх сторін ситуації, — зазначив голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв. — Переконаний, сприяння використанню сучасних засобів захисту потерпілих має реалізовуватися правовими методами, а не перетворюватися на нав'язування придбання певних товарів».

      За інформацією департаменту ДАІ, рятувальні покривала не належать до спеціальної продукції МВС, і централізовано їх не закуповували. Тендер на право виготовлення або реалізацію покривал не проводився, повідомили редакцію у Антимонопольному комітеті України.