«Глобуси» для «Дівчат мрії»

17.01.2007
«Глобуси» для «Дівчат мрії»

Найбільше «Золотих глобусів» — три — зібрав фільм «Дівчата мрії», в тому числі для кращої актриси другого плану Дженніфер Хадсон, для якої цей фільм був дебютом у кіно. (Фото РЕЙТЕР.)

      Сезон роздачі кінематографічних премій стартував. Увінчають його нагороди від Гільдії кіноакторів і «Оскар», а вчора рано-вранці за київським часом на каліфорнійському курорті Беверлі Хіллз вручали «Золоті глобуси» — традиційні відзнаки за підсумками голосування членів Асоціації іноземної преси (кінокритиків, які працюють у Голлівуді й пишуть для закордонних ЗМІ). За вагою «Глобус» поступається лише «Оскару». Вважають, що здобуття «Глобуса» значно підвищує шанси фільму чи актора на здобуття «золотого чоловічка» від Американської кіноакадемії. Щоправда, тут дещо інакший поділ номінацій: на відміну від «Оскара», в «Золотому глобусі» кінокартини не стрижуть під один гребінець, а розмежовують на два жанри — комедії і драми.

      Отже, переможцем 64-ї церемонії «Золотий глобус» у категорії «кращий драматичний фільм» стала стрічка Алехандро Гонсалеса Іньяріту «Вавилон», у якій головні ролі зіграли Бред Пітт і Кейт Бланшет. Нагороду автори фільму прийняли з рук губернатора Каліфорнії Арнольда Шварценеггера, який після перелому ноги все ще послуговується милицями.

У номінації «найкраща комедія або мюзикл» перемогла картина «Дівчата мрії», в якій популярна r'n'b-зірка сучасності Бейонс Ноулс зіграла визначну співачку недавнього минулого Дайану Росс. Цей же фільм — історія популярності групи Supremes забрав і обидві премії для акторів другого плану: дебютантка кіно Дженніфер Хадсон отримала приз серед жінок, Едді Мерфі — серед чоловіків.

      Головний «Золотой глобус» за найкращу головну чоловічу роль у драмі отримав Форест Уїтакер — за роботу у фільмі «Останній король Шотландії». Аналогічний жіночий приз повезе на батьківщину, в Британію, Хелен Мірен, яка також зіграла монаршу особу — Єлизавету II — в картині «Королева».

      Найкращим режисером драматичного фільму критики назвали Мартіна Скорсезе за стрічку «Відступники» (де Леонардо Ді Капріо грає американського «Володю Шарапова»).

      «Фільм номер один» іноземною мовою — «Листи з Іводзіми» Клінта Іствуда (про одну з битв Другої світової війни очима й мовою японців).

      У категорії «краща жіноча роль у комедії або мюзиклі» перемогла Меріл Стріп — редактриса гламурного журналу в екранізації нашумілого роману «Диявол носить Prada». А в цьому амплуа серед чоловіків тріумфував не «пірат Карибського моря» Джонні Депп, як багато хто очікував, а британець Саша Барон Коен — той самий комік, який покепкував і з казахів, і (ще більше) з американців, зігравши казахського журналіста Бората Сагдиєва.

      Серед анімаційних фільмів виграли «Тачки», чудово озвучені для українського прокату й тому дуже популярні і в нас.