Пухлино, прощавай!

16.01.2007
Пухлино, прощавай!

Починаємо пекуче лікування! (Фото з сайту www.aif.ru.)

      Онкологи-практики давно знають про дивовижну здатність пекучого перцю вбивати ракові пухлини. Втім, як це часто буває, самі механізми убивчої дії довго залишалися для науковців таємницею, і питання «як він це робить?» донедавна залишалося відкритим. Розкласти все по полицях вдалося лише англійським ученим. Як передає «Медпорал», дослідники із Ноттiнгемського університету виявили, що масову загибель злоякісних кліток спричиняє капсаїцин — речовина, відповідальна за гострий смак і подразнюючу дію пекучого перцю.

      У ході дослідження вчені під керівництвом Тімоті Бейтса вивчили вплив капсаїцина на культуру ракових клітин легенів та підшлункової залози. З'ясувалося, що капсаїцин впливає на мітохондрії — органелли, які забезпечують клітини енергією. Зв'язуючись із білками мітохондрій ракових кліток, пекуча речовина «натискає на кнопку» генетично запрограмованої загибелі клітин, не зачіпаючи при цьому здорових клітин тих же легенів чи підшлункової.

      «Оскільки ці речовини вражають ракову клітину в «саме серце», ми віримо, що нам вдалося виявити головну ахіллесову п'яту будь-якого раку, — стверджує Бейтс. — Біохімія мітохондрій ракових клітин істотно відрізняється від біохімії нормальних клітин. Це вибiркова, властива всім раковим клітинам вразливість», — повідомив Бейтс.

      На думку авторів дослідження, фармацевти мусять узятися за створення ефективних протипухлинних препаратів на основі капсаїцина. Той факт, що капсаїцин входить до складу багатьох продуктів, є доказом його безпеки для здоров'я. Цей факт може прискорити процес створення нових ліків.