Холмс би плакав...

16.01.2007

      Знаючі люди кажуть, що 23 лютого в Прем'єр-Палаці збереться на своє перше засідання «Детективний клуб України». У дорогих інтер'єрах п'ятизіркового готелю будуть вручатися «Золоті люльки Холмса» і «Срібні люльки Холмса», запрошення отримати українську файку вже відіслано Дену Брауну (через літагента) — письменнику, чий «Код да Вінчі», за опитуваннями книгорозповсюджувачів, у 2006 році в Україні продавався найкраще з-поміж іноземних авторів. Гіпотетичну компанію американському екс-учителю рідної (англійської) мови можуть скласти росіяни Борис Акунін і Тетяна Устінова. Остання авторка перемогла в інноваційній номінації «Русские бабы», в якій, за версією батьків премії, змагалася з Дар'єю Донцовою, Поліною Дашковою, Оленою Лагуновою. Крім того, що це немодна неполіткоректнiсть, від назви тхне провінційною вульгарністю.

 

Цьому дам, цьому не дам

      Пожвавлення сучукрлітпроцесу прийшло з того боку, з якого ніхто не очікував: громадська організація Конгрес літераторів України взялася пропагувати, стимулювати і друкувати детективи. Минулого тижня в УНІАНі головний редактор нового альманаху «Детективи» Ярослав Фалько (екс-редактор «Робітничої газети») та співголова Конгресу Юрій Каплан представили пілотний номер альманаху і вручили 5000 гривень преміальних 37-річному черкаському інженеру Владу Запрудному за найкраще коротке детективне оповідання 2006 року. Кращі українські детективи минулого року, за словами Ярослава Фалька, визначали з подачі видавництв і тих-таки книгорозповсюджувачів. Причому в авральному порядку — у грудні їм сказали: висувайте свої кандидатури, журі (Юрій Каплан, Станіслав Бондаренко, Наталя Околітенко, прізвища інших членів суддів довідатися не вдалося) розбереться, а на початку січня уже підбили дебет із кредитом. У підсумку перелік переможців такий: кращий інтелектуальний детектив року — «Амністія для хакера» Олексія Волкова (видавництво «Зелений пес»), кращий крутий (як це?) детектив — повість Євгена Є «Мій тато — кілер» («Зелений пес»), кращий дебют року — повість 24-річної Антоніни Доміан (м. Обухів) «Загадкова смерть теледіви» (альманах «Детективи»), краще коротке детективне оповідання — «Вчора на сьогодні» Влада Запрудного з Черкас (альманах «Детективи»), кращий пригодницький твір для дітей і підлітків — «Пригоди Марії Михайлової» Марини і Сергія Дяченків («Тезис», Вінниця). Цікаве інше. Двоє переможців із п'яти отримали грошові призи — Антоніна Доміан 10000 гривень, Влад Запрудний — 5000, та ще володарці спеціальної нагороди, журналістці Олені Журавльовій, перепало 2000 гривень, а решта мають вдовольнятися умовно золотими «люльками». Чому така вибірковість? Де справедливість? «Ми не змогли знайти гроші на всі номінації, тому вручаємо грошові премії тим, кого вибрали меценати, які побажали залишитись неназваними», — сказав по телефону «УМ» головний редактор альманаху «Детективи». Не дуже приглядний портрет мецената складається. Очевидно, інтелектуальних детективів він читати не любить, раз Волкову грошей не дав. «Крутих» теж не любить, коротке оповідання осилив і про теледіву зацікавило. Пан Фалько стверджує, що наступного року гроші вручатимуть переможцям у всіх номінаціях, і номінацій буде ще більше, і другі й треті премії в кожній номінації теж будуть фінансово вагомими, але треба потерпіти. Схоже на те, що потерпіти вартувало організаторам детективної премії, не виплигувати, як Пилип із конопель, із слабоправдоподібною вибірковістю премій, прес-релізом із купою помилок, непрописаними умовами конкурсу, а як мінімум пристойно оформити усі свої благі починання.

      Це не останній детективний сюжет у товаристві любителів детективу. Головний приз у 25000 гривень і премію Володимира Винниченка за кращий політичний детектив року не присудили нікому — ні з кого було вибирати, а оголосили її, щоб на майбутнє цифра простимулювала письменників. Парадокс у тому, що премія імені Винниченка вже існує кілька років і присуджується Українським фондом культури. Хіба мало у нас класиків без премій? Автори ідеї проаналізували історію української літератури і виявили, що Володимир Кирилович був єдиним засновником жанру політичного детективу? Де він у Винниченка? Роман «Слово за тобою, Сталіне». «Я, до речі, лауреат премії імені Винниченка, яку мені вручав Борис Олійник, — парирував на прес-конференції Юрій Каплан, — і не бачу в цьому нічого страшного. Думаю, ніхто не образиться, якщо буде ще одна премія імені Винниченка». З точки зору юриспруденції, ім'я є товарним знаком, трендом, і дві літературні премії імені одного письменника — це абсурд. Моральний бік справи коментарів не потребує.

      На запитання, «звідки грошенята» — на призовий фонд, на Прем'єр-палац, на видання альманаху, любителі детективів відповіли: «Комерційна таємниця». У громадської організації? Запитань традиційно більше, ніж відповідей, і в фіналі прес-конференції, як у фіналі детективу, ясніше не стало.

Український Бонд — ліпимо, клеїмо, малюємо

      Натомість щомісячний альманах «Детективи» планується «народним» — насамперед, за ціною. Відпускна має бути 3 гривні 70 копійок, за накрутки розповсюджувачів редакція відповідати не може. На прес-конференції демонстрували пілотний номер «Детективів», який незабаром з'явиться на медійних розкладках. У ньому, крім відповідних текстів, є оголошення про набір у літературну майстерню, де професійні письменники вчитимуть аматорів принципів написання детективу, правда, хто ці «зубри»-вчителі і які їхні успіхи в детективному жанрі — не сказано. За словами Ярослава Фалька, у номері має поміщатися не менше трьох повноцінних повістей, буде й публіцистика, гумор, будуть історії з життя і альтернативні розслідування гучних кримінальних справ. У майбутньому «Детективи» навіть планують платити гонорари, а в перших номерах надрукували тих, для кого факт публікації є самодостатнім артефактом. Тобто безоплатним.

      У планах вітчизняних літераторів, які мають на меті розкрутити цей комерційний пласт літератури, є й зовсім амбіційний проект — створення українського шпигунського роману і власного Джеймса Бонда на прізвище Бондаренко. Для цього збирається група з письменників, військових, спецслужбістів, які виконували секретні місії в Пакистані, Афганістані, в Африці — для напрацювання біографії місцевого Бонда, виписування антуражу, екзотики, правдоподібних сюжетів. У травні «група авторів» має взятися до роботи, щоб у 2007 перші розділи про українського Бонда вийшли спочатку в альманасі «Детективи», а потім окремими книжками.

 

КОМЕНТАРІ

      Дмитро Капранов (видавництво «Зелений пес», яке в 2006 році видало в детективній серії «Золотий Бабай» 8 книжок):

      — Ми вкрай щасливі, що з'явились такі організації, які опікуються детективами, причому не як видавництво, а як клуб споживачів. По-друге, ми щасливі, що їхні рішення публічні, що вони дають премії, засновують альманах. По-третє, ми щасливі, що вони абсолютно неупереджені, тільки з інтернету ми дізналися, що нашим авторам присудили премії — ми за них не клопотали, а вони не дзвонили і не казали: чи не хочете ви, щоб ваші автори перемогли? Чесно, це найприємніша звістка, яку ми отримали в новому році.

      Це симптоми одужання книжкового ринку — коли життя на ньому зароджується стихійно, поза волею видавців, відбувається децентралізація літературних процесів, з'являються інші центри «розмноження».

 

      Василь Шкляр, письменник, який успішно пише детективи, сказав «УМ», що не в темі. Хоч його й запрошували на прес-конференцію, навіть табличку з прізвищем поставили і сказали, ніби ввели в редколегію альманаху, щось сказати з цього приводу пан Шкляр відмовився. На запитання, чи стане він членом Детективного клубу, якщо його запросять, письменник відповів: «Подивлюся, хто в нього входитиме».

 

ДОВІДКА «УМ»

      Конгрес літераторів України — громадська організація, створена в 2005 році. До її лав увійшли переважно ті письменники, які в 2004 році безуспішно провели письменницьке ГКЧП у Пущі Озерній, намагаючись змінити керівництво НСНУ, та люди, які не є професійними письменниками в звичному сенсі слова, але мають наукові, журнальні, науково-популярні чи газетні публікації. (Детальніше про КЛУ можна прочитати в «УМ» за 15.08 2006 року).