Президент перейшов кордон

16.01.2007
Президент перейшов кордон

У Солотвинi разом iз румунським колегою Бесеску Ющенко вiдкрив пункт пропуску через кордон.

      Візит Віктора Ющенка на Закарпаття в недiлю—понедiлок був важливий передусім з точки зору інтеграції України в Європу. Адже найзахідніша область України межує аж із чотирма країнами Євросоюзу, і цього разу на Закарпатті український лідер зустрівся з чільниками Угорщини та Румунії.

 

Через угорсько-шенгенський кордон — за спрощеним режимом

      Перемовини з угорським прем'єром Ференцом Дюрчанем у Мукачеві торкнулися широкого спектра питань — від транзиту енергоносіїв до спорудження пам'ятника Шевченку в Будапешті.

      На відкритті угорської школи в селі Чомонин  Мукачiвського району прем'єр-міністр Угорщини зазначив: цей факт свідчить про толерантність України у ставленні до національних меншин, що є ознакою цивілізованості. Керівники сусідніх держав висадили на шкільному подвір'ї кущі калини.

      Простих українців, а насамперед закарпатців, цікавить, що буде наступного року, після вступу Угорщини до Шенгенської зони. Як запевнили угорські високопосадовці, з їхньою візою можна буде мандрувати по всій Європі. Коштуватиме вона 35 євро. Але певні категорії українців користуватимуться пільгами на безплатне отримання шенгенських віз. Зокрема, студенти, пенсіонери, офіційні делегації, учасники культурних обмінів, спортивних змагань тощо. Як запевняють наші сусіди, це кожен другий українець, що виїжджатиме за кордон.

      Окрім того, Угорщина запровадить спеціальну картку для спрощеного прикордонного переходу. Це буде документ на кшталт пластикової кредитної картки, який видаватимуть терміном на три-п'ять років. Отримуватимуть його громадяни, які мешкають у 50-кілометровій смузі. Сюди потрапляє і місто Ужгород. Iз такою карткою можна буде безперешкодно долати кордон і заїжджати на територію Угорщини до 50 км. Але угорці вже працюють над тим, аби включити до цієї смуги і найбільші міста, розташовані трохи далі. Наприклад, обласний центр Ньїредьгаза, що за 70 км від українського кордону.

      З року в рік дедалі більше угорців в'їжджає до України. Натомість відвідуваність Угорщини українцями приблизно стабільна: за минулий рік генконсульство в Ужгороді видало майже 80 тисяч віз, у Берегові, де проживає основна частка закарпатських угорців, — 70 тисяч, у Києві — 60 тисяч.

Через Тису — до Румунії

      Другою складовою візиту Віктора Ющенка на Закарпаття було вчора відкриття міжнародного переходу з Румунією «Солотвино—Сигіт—Мармацієй». Адже у найзахіднішій області України проживає близько 30 тисяч румунiв, iз того боку кордону — приблизно стільки ж українців. Рубіж проводився поспіхом, після І Світової війни, і щоб не створювати зайвих клопотів, його накреслили по річці Тисі. Національні групи українців та румунiв опинилися відрізаними від свого материка.

      У радянські часи по річці провели колючий дріт, і люди не могли бачитися з родичами цілі десятиліття. За часів незалежності колючку зняли, але не було жодного прямого сполучення між двома берегами Тиси. Щоб потрапити до Румунії, закарпатцям доводилося їхати аж на Буковину. Румуни ж приїжджали на Закарпаття через Угорщину. Тепер цей історичний парадокс нарешті подолано.

      Президент Румунії Траян Бесеску, який також брав участь у церемонії, наголосив: «Румунія є прикордонною країною ЄС, але Румунія не буде кордоном, який ізолюватиме Україну від Європи. Навпаки — кордон буде відкритим. Ми будемо раді вам у Євросоюзі».

      Одним із перших перетнув кордон на новому пункті пропуску Президент Віктор Ющенко, який відбув з офіційним візитом до Румунії...

 

ДО РЕЧІ

      Президенти Віктор Ющенко і Траян Бесеску сподіваються, що до кінця 2008 року Міжнародний суд ООН у Гаазі винесе рішення щодо делімітації континентального шельфу і спеціальних економічних зон України і Румунії в Чорному морі. Про це глави двох держав заявили на вчорашній спільній прес-конференції після завершення двосторонньої зустрічі. За словами Бесеску, обидві сторони гарантують, що поважатимуть рішення суду. Зараз процес перебуває на стадії доповнення до вже поданих документів на вимогу суддів Міжнародного суду.

      Водночас, каже Ющенко, Україна не заперечує можливості на двосторонньому рівні вирішити питання делімітації шельфу Чорного моря або створення СЕЗ.

      Також президенти поінформували, що перше засідання Українсько-румунської спільної президентської комісії відбудеться в першій половині цього року в Бухаресті.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>