Закон до суду доведе

16.01.2007

      Закон про Кабінет Міністрів, який перетерпів і президентське вето, і подолання цього вето з боку коаліції ПР+КПУ+СПУ+БЮТ, знову чекає підпису глави держави. Віктор Ющенко висловив своє незадоволення цим актом. Відтак наразі невідомо, чи він дотримається передбаченої Конституцією процедури, чи показово утримується. У такому випадку закон через десять днів може підписати спікер парламенту. Себто документ буде імплеметовано найближчим часом у будь-якому випадку.

      Існує теоретична можливість скасувати закон чи принаймні окремі його положення. Це може здійснити Конституційний Суд. І, схоже, саме до такого сценарію збирається вдатися Президент. Перебуваючи в Мукачеві, Ющенко зазначив, що «найефективніший спосіб подолати дисбаланс між органами влади — розгляд у Конституційному Суді за поданням Президента тих положень Закону «Про Кабінет Міністрів», які не відповідають чинній Конституції».

      Віктор Ющенко вважає, що подолання президентського вето «поставило останню крапку в можливості утримання певного балансу у відносинах між Президентом, урядом і парламентом». Глава держави назвав таке рішення неконструктивним, додавши, що воно «витікало, на жаль, з ініціативи тільки однієї сторони — уряду, а по суті, Прем’єр-міністра». Ющенко також висловив жаль, що до прийняття закону про Кабмін долучився БЮТ.

      Загалом же, як висловився перший заступник глави секретаріату Президента Арсеній Яценюк, закон про Кабінет Міністрів втручається у діяльність Президента та судової системи. Накладаючи вето, глава держави сформулював півсотні зауважень та пропозицій до нього. Частина з них була спрямована на те, щоб привести закон відповідно до Конституції.

      Зокрема, на Банковій обурені роллю, яку закон відводить Раді нацбезпеки. За оцінкою Яценюка, закон нівелює конституційні норми щодо ролі й місця Радбезу, яка, згідно з законодавством, контролює і координує діяльність усіх органів виконавчої влади в сфері національної безпеки і оборони. Порівняйте: Президент пропонував норму, що «РНБО координує та контролює діяльність Кабінету Міністрів України та інших органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони», а в законі йдеться про те, що «посадові особи апарату РНБО... не мають права давати доручення Кабінету Міністрів України, членам Кабінету Міністрів України та втручатися в їх діяльність».

      Отже, буде розгляд у Конституційному Суді. На думку юристів, у президентської сторони є хороші шанси сподіватися на позитивний вердикт. Водночас народний депутат від «Нашої України» Юрій Ключковський слушно відзначає, що «найважливіша проблема — це терміни, в які суд зможе розглянути це питання».

      «Затягування розгляду цього питання в КС загрожує тим, що в країні буде застосовуватися неконституційний закон з усіма наслідками, які з цього випливають, — цитує Ключковського прес-служба «Нашої України». — Адже його зміст є достатньо загрозливим для держави. А по-друге, усувати наслідки дії цього неконституційного закону буде дуже важко. І чим більше набереться цих наслідків, тим складніше їх усувати. Тому навіть річна затримка розгляду цього закону буде мати достатньо серйозні наслідки для держави».

      Варто додати, що справи у нинішньому Конституційному Суді розглядаються справді довго. Власне, після свого обрання КС за останні півроку ще не виніс жодного рішення.

 

ПОЗИЦІЯ

      Президент Віктор Ющенко, перебуваючи у Мукачеві, зазначив, що голосування парламенту з приводу закону про Кабмін викликає песимізм щодо можливості реалізації Універсалу національної єдності. Попри це, глава держави переконаний у необхідності продовження політичного діалогу і загальнонаціонального «круглого столу». «Баланс у системі влади після таких рішень значно ускладнено, але це не означає, що публічний діалог має бути знятий з порядку денного», — каже Ющенко.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>