Апетитний ранок

11.01.2007
Апетитний ранок

Якщо вранці їсти мало, як мишка, можна навіть гастрит заробити. (Фото з сайту www.roxy.kiev.ua)

      Чим більше працюєш у царині, так чи інакше пов'язаній зі здоров'ям, тим більше заплутуєшся у заповідях «найздоровішого харчування» від різних лікарів, у «міфах і легендах» про правила вживання висококалорійних та вітамінних продуктів та в грунтовності порад, якими змалку звик користуватися. Зокрема, всім знайоме прислів'я «Сніданок з'їж сам, обід розділи з товаришем, а вечерю віддай ворогу» віднедавна потрапило під справжній «обстріл» гастроентерологів.

      Деякі лікарі кажуть, що цей вислів є далеким від істини, передає «Медпортал». Мовляв, перетравлювання їжі — важкий фізіологічний акт, який триває 3-4 години, і в цей час близько 75 відсотків усієї крові йде до шлунка, а на роботу решти органів (зокрема, мозку) залишається якийсь мізер. Отже, щільно поснідавши й відправившись на роботу, ми тим самим не даємо їжі нормально перетравитися, вона подразнює стінки шлунка, а звідти випливають проблеми iз системою травлення. Або ж узяти іншу ситуацію — після гарного сніданку ми нікуди не біжимо, а спокійно сидимо в офісі. Кров у цей момент приливає до шлунка, голова відмовляється пригадати навіть кілька рядків із таблиці множення, не кажучи вже про виконання стратегічних завдань керівництва...

      Тому фахівець із харчування й довголіття, фізіолог, кандидат біологічних наук Валерій Туєв у своїх трактатах радить людям максимально полегшити собі сніданок і вживати після підйому каші, яблука, соки — продукти, які легко і швидко перетравлюються. «Не можна їсти зранку м'ясо й рибу, інакше може бути виразка шлунка, — жахає читачів пан Туєв. — Краще перенести «важкі» продукти на вечір». До того ж, чимало вчених вважають, що дорослі люди можуть цілком спокійно починати свій щоденний раціон просто з обіду й наїдатися на ніч. Мовляв, експерименти на тваринах показали, що гарний сон після обіду чи вечері допомагає якісно перетравити спожиті жири, білки й вуглеводи, тому «нічні» калорії не осідають автоматично на талії чи стегнах...

      З іншого боку, чимало українських медиків-практиків переконані, що без нормального сніданку здоровій людині не обійтися. Звісно, якщо ця людина не хоче мати проблем зі шлунком та жовчним міхуром. Як розповів «УМ» заступник головного лікаря з медичної частини закарпатського санаторію «Поляна», кандидат медичних наук з терапії Омелян Михалко, для кваліфікованого гастроентеролога у цьому твердженні немає жодних сумнівів, адже необхідність нормально їсти бодай тричі на день зумовлена самою фізіологією людини. «Вранці обов'язково треба їсти, навіть якщо немає апетиту, — стверджує пан Михалко. — Якщо їсти не хочеться, треба насилу починати їсти зранку, виробляти умовний рефлекс. Якщо ж не будете снідати взагалі або ж звикнете до дрібних «перекусів» (шматочком банана або чашечкою чаю з печивом), через декілька років це позначиться на вашому стані здоров'я. Нехтування сніданком може призвести до холециститу (запалення жовчного міхура), дискинезії жовчних шляхів (неповне, надмірне або несвоєчасне скорочення м'язів жовчного міхура або сфінктерів, яке призводить до порушення нормального відтоку жовчі) і навіть гастриту (запалення слизової оболонки шлунка)».

      Яким же чином «мирний» бутерброд чи вранішнє голодування може призвести до таких неприємних наслідків? За словами Омеляна Михалка, коли порція їжі після «обробки» соляною кислотою у шлунку потрапляє до 12-палої кишки, сфінктер Одді відкриває у стінці 12-палої кишки жовчну протоку. Жовчний міхур скорочується, жовч потрапляє до кишки, і починається гідроліз харчових продуктів. Втім банан чи чашка кави не дасть такого поштовху для виділення жовчі, відповідно, жовч застоюється, і на цьому фоні починають активно розвиватися різні патології органів травлення, навіть холецистичний гепатит. Тому вранці ми мусимо їсти каші, салати, сир, млинці тощо — словом, продукти, які не належать до легких перекусів. В іншому разі жовч буде застоюватися, а недооцінювати важливість цієї складної біологічної рідини, яка допомагає транспортувати воду й електроліти через стінки кишечника у кров, не варто. Адже тільки у жовчі може розчинитися холестерин, який не розчиняється у воді.

      Отже, сніданок з'їж сам! А на вечір все ж таки наїдатися не варто — ще страшний сон насниться.