Не болить голова у дятла

05.01.2007
Не болить голова у дятла

Привіт з великого «бодуна»! (Фото з сайту krupenin.chat.ru.)

      Пам'ятаєте кадри з фільму про знаменитого супермена-агента 007, в яких Бонд дещо картинно надриває конверт і виймає з нього пакетик? Захопивши кінчиком ножа білого порошку, суперагент кидає його в келих із шампанським. На запитання, що він робить, Бонд відповідає, що, мовляв, хоче прийняти бензедрин, щоб не втрачати голову від випитого. Після Нового року дуже часто буває серйозніша ситуація: голова ніби-то й на місці, але «тріщить і розвалюється». Тому хочеться випробувати всі відомі народні знеболювальні. Але, на жаль, допомагають вони не кожному.

       Неперевершена популярність етилового спирту (основної складової алкогольних напоїв) спричинена його основною властивістю — здатністю змінювати фізичний стан мембран нервових клітин людини. Залежно від дози випитого алкоголю, у кого більше, у кого менше знижується чутливість клітин центральної нервової системи. Це і спричиняє бажаний ефект — легку ейфорію як результат ослаблення гальмівних процесів.

      Найдревнішим засобом проти сп'яніння вважався коштовний камінь аметист. Стародавні греки вірили, що він охороняє від згубного впливу «зеленого змія», і широко використовували його для лікування алкогольної інтоксикації та профілактики алкоголізму. Назву цього каменя навіть використовують для позначення препаратів для витверезіння — amethystic drugs. Найвідоміший з цієї групи — кофеїн. Чимало людей вважають, що вранці після бурхливого застілля, коли «картинка» ще пливе перед очима, а рухи недостатньо скоординовані, варто негайно заварити каву. Інші відразу приймають пігулки, які містять кофеїн. Дійсно, ця речовина (власне, як і решта сполук, що мають психостимулюючий вплив) послаблює дію алкоголю. Але небезпека в іншому. Коли людина тверезіє, а особливо при похміллі, кофеїн може спровокувати складні порушення серцевої діяльності або гіпертонічний криз.

       Не менш відомою речовиною, здатною прискорити протверезіння, є фруктоза, яка міститься у меді та фруктових соках (найбільше — у яблучному, найменше — у виноградному). Фруктовий цукор пришвидшує розщеплення етанолу в печінці, щоправда, лише на 15—20 відсотків. Якщо прийняти фруктозу завчасно, перед сном, то вже вранці небо не буде надто похмурим.

      Майже кожен американець, перебравши спиртного, потім проковтне одну-дві пігулки аспірину. Але покладати великі надії на аспірин та інше лікарське зілля, певно, не варто. Вони здатні послабити дію алкоголю лише на 10—15 відсотків, не більше. Решта людей, яким аспірин не допоміг, будуть страждати від отриманої інтоксикації так само, як і без медикаментозної допомоги.

      Тішити себе можна лише одним — нормальна людина в нормальних умовах керується принципом: хочеш бути тверезим — не пий!

Григорій КОВТУН,
доктор хімічних наук.