Аби сало зашкварчало

05.01.2007
Аби сало зашкварчало

Головне в рік Паці — не перетворитися на її жирного двійника. (Малюнок з сайту http://www.myjane.ru/diets/)

      Як не крути, а новорічно-різдвяний марафон — це не тільки велика радість від практично цілодобового лежання перед телевізором, набивання кендюха грандіозною (куди тільки вміщається?) кількістю страв, швидкісного спустошення горілчаних і винних пляшок, горлання пісень під ялинкою, загравання з незнайомими Дідами Морозами та Снігуроньками й традиційного обміну (часто нерівноцінного, але то вже кому як пощастить) приємними подарунками. Святкова метушня й не менш святкове байдикування — це ще й великий стрес для людського організму. Тож нерідко після затяжного уїк-енду жінки з жахом розуміють, що жорсткі передноворічні дієти зійшли нанівець. Скинуті з величезними зусиллями кілограми повернулися на місце, талія «попливла», а на симпатичному обличчі звідкись узялося подвійне підборіддя. Числа так 14-го глянеш на себе в люстерко — і свякового настрою наче й не було... А для тих, хто не хоче «розкабаніти» протягом святкового січня, існує цілий арсенал засобів.

 

Кабан дикий, хвіст великий

      Отже, що ми маємо? Шалений апетит після святкових застіль (шлунок розтягнувся, і звичайна порція їжі його вже не наповнює), зайве сало на талії та стегнах (організм запасається жиром на зиму — так і тепліше, і ситніше) і жодного бажання залишати все так, як є. Що робити? Правильно рухатися, їсти, пити й приймати ванни.

      1. Навчіться танцювати. Бігати навколо будинку, якщо з неба валить чи то сніг, чи то дощ, а кросівки примерзають до асфальту, — заняття не з приємних. Але зимова малорухомість — прямий шлях до ожиріння. Тому вдома можна влаштувати невеличкий танцмайданчик і стрибати під ритмічну музику, аж поки не набридне. Або ж поки сусіди не почнуть грюкати по батареї, закликаючи вас до порядку. За одну годину сальси ви спалите майже 400 кілокалорій, покращите тонус шкіри й піднімете власний настрій завдяки гормону щастя, який з'являється у крові під час фізичних навантажень.

      2. Відсипайтеся досхочу. Учені стверджують, що хронічне недосипання призводить до збільшення ваги: через нестачу сну в організмі збільшується концентрація гормонів, які покращують апетит. А під час нормального глибокого сну в організмі виробляються гормони, які підвищують настрій. Крім того, чим більше часу ми проводимо в ліжку, тим менше нишпоримо в холодильнику в пошуках чогось смачненького. Недарма ж досвічені люди кажуть: «Хочеш спати — лягай спати, хочеш їсти — лягай спати».  Але, як то кажуть, без фанатизму.

      3. Пийте поменше кави з молоком, капучіно чи гарячого шоколаду. Річ у тім, що ці напої, які більшість людей за їжу не сприймають (це ж п'ють, а не їдять), є досить калорійними. Зокрема, велика порція кави латте з незбираним молоком поповнить «стратегічні запаси» організму на 270 кілокалорій, а чашечка шоколаду з вершками — на цілих 450 кілокалорій. Достатньо випити десяток таких чашок протягом дня, і добова норма калорій у кишені. А де ця кишеня з'явиться — на стегнах чи животі — одному лише організмові відомо... Втім любителі зігрітися смачним напоєм набирають вагу навіть не через калорії, а через підступну дію кофеїну. За даними «Медпорталу», ця речовина змушує організм накопичувати жир. Тому взимку краще зігріватися трав'яними й фруктовими чаями — кофеїну в них немає, а калорій дуже мало.

      4. Випивайте 6 — 8 склянок рідини (найкраще — мінеральної води без газу, чаю без цукру або натурального соку) на день. Нехай вас не збиває спантелику холоднеча за вікном! Квартири, офіси й магазини опалюються, люди пiтнiють і втрачають вологу, тому взимку організму потрібно поповнювати запаси рідини так само, як і влітку. А люди часто сприймають спрагу за голод і наїдаються: замість того, щоб випити води. Як результат — організм отримує калорії, які «не замовляв», і відкладає їх «на чорний день».

      5. Їжте побільше продуктів помаранчевого й червоного кольорів: апельсини, мандарини, моркву, болгарський перець, манго, абрикоси, помідори, яблука тощо. Як стверджують фахівці з кольоротерапії, жовтогарячий колір покращує настрій і додає енергії, і ви не будете наїдатися надміру, аби відчути себе «в тонусі». Крім того, більшість продуктів веселого революційного кольору містять мало калорій, тому для фігури така дієта лише на користь.

Учора по дзеркалу такі жахи показували...

      Що ми найчастіше маємо після бурхливого багатоденного святкування? Сіруватий колір обличчя, зморшки навколо очей (раніше ж наче не так було помітно?), подвійне підборіддя та вкриті червоними капілярами очі. Що робити? По-перше, не панікувати й не бити в істериці всі люстерка в хаті — все одно не допоможе. Краще згадати, що м'які тканини обличчя можна «привести до тями» за допомогою досить простих маніпуляцій.

      1. Ходіть з гордо задертим догори носом — так можна запобігти появі зморшок. Не лінуйтеся виконувати вправи для зміцнення м'язів обличчя та шиї: надувати щоки, крутити головою, витягувати губи трубочкою й висолоплювати язика. А якщо робити це перед дзеркалом або в компанії з кимось, ви ще й зміцните м'язи живота, бо ж сміятися будете ще півгодини після завершення тренування.

      2. Не залишайте шкіру сам на сам з водою з-під крана, оскільки «жорстка» хлорована рідина — не найліпший друг епідермісу. Замість звичайного мила у шматках краще все ж таки використовувати гель-крем для душу з екстрактами водоростей (гіпоалергенний засіб) чи білою глиною (працює як легкий пілінг). А після «хлорованої купелі» умийтеся прохолодною мінералкою (з газом чи без — особливого значення не має) з краплиною лимонного соку — для жирної шкіри чи краплиною ефірної олії чайного дерева — для сухої й чутливої шкіри. Після прийняття душу чи ванни тіло та обличчя обов'язково треба намастити зволожуючим лосьйоном, кремом чи молочком. Купуйте засоби з дитячої серії, й не прогадаєте — у кремах, призначених для малюків, менше консервантів та інших шкідливих домішок, ніж у «дорослій» косметиці.

      3. Час від часу протирайте обличчя кубиком льоду з мінеральної води без газу — холод тонізує клітини шкіри, негарнi розширені пори стають вужчими, а на щоках з'являється приємний рум'янець.

      4. Не використовуйте для шкіри навколо очей креми, лосьйони чи рідину для зняття макіяжу, якщо ці засоби не пройшли офтальмологічний контроль, радить «Медпортал». Адже крем, який ідеально зволожує чи живить шкіру, може агресивно впливати на слизову оболонку ока, і «дзеркало душі» може стати несподіваною жертвою наполегливої боротьби з синцями під очима.

      5. Навіть падаючи з ніг від утоми, не лягайте спати, не знявши макіяж спеціально призначеними для цього засобами. Інакше вранці під очима з'являться тіні від розмазаної туші для вій, набряклі оченята вкриються червоною сіточкою (подразнення від часточок косметики, які потрапили на слизову), а шкіра, вкрита сантиметровим шаром «штукатурки», просто не зможе дихати (тому не чекайте на ранок свіжого рум'янцю). Звісно, обставини бувають різні, але краще витратити п'ять хвилин на змивання «бойової «розкраски» перед сном, аніж вранці безпорадно метушитися перед дзеркалом, намагаючись надати «морді лиця» більш-менш здорового вигляду.