Контрольна з німецької

05.01.2007
Контрольна з німецької

Валентина Шевченко виходить на перші позиції. (Фото РЕЙТЕР.)

Лижі: були успіхи вчора — будуть і завтра?

      Гонки класичним стилем наша прима Валентина Шевченко не надто полюбляє. Адже її тендітна статура, навіть за наявності сильного плечового пояса, не дозволяє вкладатися «в палиці» так, як це роблять потужні конкурентки з Норвегії, Фінляндії, Чехії, Росії, Естонії. Але в цьому сезоні досвідчена броварчанка радує високими результатами й у класичних гонках, наче намагаючись надолужити прогаяне на олімпійських трасах Турина.

      На другому старті другого етапу комерційних змагань «Тур де скі» лижниці долали 10 км «класикою». Чудову форму у німецькому Оберстдорфі продемонструвала Петра Майдич зі Словенії, яка виявилася на голову вищою за суперниць — 28 хв. 44,0 сек. Призові місця також посіли норвежка Маріт Бйорген (29.12,0) і фінка Вірпі Куйтунен (29.18,6), а наша Шевченко лише трохи не дотягнула до п'єдесталу (29.21,9). Але навіть четверта позиція Валентини дозволила їй піднятися з шостого на п'яте місце у загальному заліку «Туру».

      Уродженець Яремче Роман Лейбюк дуже довго ходив у перспективних. Вдало виступив на Олімпіаді-2002, у різних гонках фінішувавши 8-м і 11-м. Проте замість нового зростання після Солт-Лейк-Сіті у хлопця намітився тривалий спад. На багатьох стартах він посідав місця в районі 30-го, а то й далі. Тому 12-й результат (40.40,1) в Оберстдорфі на 15-кілометровій гонці класичним стилем позавчора слід вважати приємною несподіванкою. Залишається сподіватися, що цей доволі вдалий старт не буде для 29-річного лижника єдиним «пострілом» у сезоні. А п'єдестал пошани у цій гонці повністю окупували господарі траси: Франц Геринг (39.40,7), Рене Зоммерфельдт (39.54,0), Тобіас Ангерер (40.10,7).

Біатлон: з думками про чемпіонат світу

      Тут же в Німеччині, але в іншому місті — Оберхофі, стартував четвертий етап Кубка світу у біатлоністів. Першим із шести запланованих стартів позавчора стала естафетна жіноча гонка 4х6 км.

      Українська четвірка виглядала дуже незвично. Для лідера нашої збірної Оксани Хвостенко головним стартом сезону є чемпіонат світу, тому вона з дозволу тренерів затрималася на Батьківщині з чоловіком В'ячеславом Деркачем і дитиною. Тріумфаторка олімпійського року Лілія Єфремова першу половину нинішнього сезону провалила. До того ж екс-білоруска й екс-росіянка прагне стати матір'ю, тому взагалі призупинила свої виступи. Через це в естафетний квартет увійшла 23-річна Людмила Писаренко — дебютантка змагань такого рівня. А Тетяна Рудь вирішила повернутися у спорт після чотирирічної перерви, пов'язаної з народженням дитини (29-річна сумчанка востаннє на Кубку світу виступала у 2001 році).

      Через такий нерівний склад були побоювання стосовно можливого невдалого виступу. Наразі українки посідають сьоме місце в естафетному змаганні, тому отримують право стартувати з першого ряду. Оксана Яковлєва, яка першою пішла на трасу, пробігла у своєму стилі — не надто швидко, але з непоганою стрільбою. Лежачи, вона поцілила одразу всі п'ять мішеней, а стоячи використала один додатковий патрон і передала естафету сьомою.

      Молода землячка Яковлєвої Валентина Семеренко помітно прогресує, і її позавчорашній виступ інакше, як феноменальним, не назвеш. 20-річна сумчанка розбила всі мішені, продемонструвавши кращий час серед усіх суперниць у стрільбі стоячи (29 сек.) і другий — у стрільбі лежачи (33 сек.). І після другого етапу Україна виявилася на підзабутому третьому місці — попереду були лише Франція й Німеччина. Але надалі ситуація значно погіршилася. Писаренко у першій стрільбі використала два додаткові патрони, а стоячи, вісьмома пострілами закрила лише три мішені і змушена була бігти два штрафні кола. Досвідченіша Тетяна Рудь підняла нашу команду з дев'ятого місця на підсумкове восьме, накривши десять цілей 13-ма пострілами.

      А на третю позицію несподівано зійшли китаянки, котрі прогресують під проводом німецького фахівця. Сенсаційно поза «призами» залишилася Норвегія.