Без паніки... Це новорічні подарунки!

04.01.2007
Без паніки... Це новорічні подарунки!

Новий рiк — новi цiни, тарифи, вiдсотки... (Фото УНIАН.)

      Що буде з нами у новому роцi? «Україна молода» вирішила запропонувати вам, дорогі читачі, свій прогноз на 2007-й рік. Підготували ми його, орієнтуючись не на зірки, а лише на офіційні документи, фахові коментарі i статистичні дані. Адже у перші хвилини нового року в наше життя входять не тiльки надії на краще та очікування нового щастя, яке бажають всі знайомі та незнайомі. Саме в цю мить у державі починають діяти нові закони, правила, тарифи, нормативи.

      Урядові рішення, особливо коли вони міняють «правила гри» у цілих галузях економіки та сферах діяльності, відчутно впливають на вміст наших гаманців, на можливість здійснити те, що ми запланували. Щоби нововведення нинішнього року не стали для декого неприємним сюрпризом, ми надали слово нашому «економічному Нострадамусу».

 

Худіші зарплати-2007

 Новий рік принесе «під ялиночку» не надто приємний подарунок — збільшення податку з доходу фізичних осіб. Себто якщо раніше із наших зарплат вираховували 13 відсотків, то віднині, із 1 січня, ця ставка зростає до 15 відсотків. І стосується це абсолютно всіх українців, які отримують офіційні зарплати. До речі, за допомогою цієї ставки податку, а також збільшення мінімальної заробітної плати (орієнтовно, з 1 січня — 400 гривень, з 1 липня — 420, з 1 грудня — 450 гривень), уряд планує у 2007 році, збільшити надходження з цього податку в розмірі 7,99 мільярда гривень, або 38,5 відсотка в порівнянні з плановими показниками 2006 року. А що ж від того людям? Простіше кажучи, якщо, наприклад, iз 1000 гривень зарплати минулого року (після сплати всіх податків) працівник отримував «чистими» на руки 839, 55 гривні, то тепер одержуватиме 820, 25. Тобто, якщо у вас зарплата сягає 1000 гривень, щомісяця податкове нововведення «з'їдатиме» із сімейного бюджету додатково 19 гривень і 30 копійок.

 

Купівлю житла доведеться відкласти

      Найбільша прикрість очікує на тих, хто запланував з початку нового року придбати або продати квартиру. І якщо ваш брокер радив зробити це до свят, то в даному випадку він не лукавив — з 1 січня вступила в дію стаття 11 Закону «Про податки на доходи фізичних осіб». А це означає, що йдучи оформляти документи, ви мусите сплатити державі податок. При цьому ваш привітний знайомий нотаріус не тільки стане незвично суворим, але й пильно стежитиме за сумою і фактом сплати — оскільки, як податковий агент, у випадку спроби махінацій з вашого боку нестиме фінансову відповідальність.

      Податок немалий. Якщо площа квартири не перевищує сто квадратних метрів, то сума становитиме один відсоток від суми угоди. Якщо ж розміри «хатинки» більші, то за кожен зайвий метр доведеться платити вже п'ять відсотків. Тепер підсумуємо всі витрати: плата нотаріусу, брокеру, в Пенсійний фонд плюс новий податок, виходить щонайменше 10 відсотків.

      Але проблема не тільки в тому, що несвідомі громадяни не поспішатимуть віддати частину своїх грошей державі. В законі є технічні недоопрацювання. Скажімо, платити податок треба ще до самої купівлі. Якщо в останню мить ваша домовленість зірвалась, гроші ніхто не поверне — подібна процедура не прописана. Незрозуміло також, яка саме організація оцінюватиме квартири. Якщо цю роботу доручать старому доброму БТІ, то від перших оглядин до новосілля пройде не один місяць.

      Через невизначеність новорічні канікули для ріелторів, а значить і для продавців-покупців, можуть затягтися на місяць—другий. Потім, як прогнозує більшість учасників ринку, народні депутати призупинять дію цього закону. Як це вже було в 2004 році.

      «Я переконаний, що проблема владнається дуже швидко — українці добре адаптуються до різноманітних нововведень. Період відносної нестабільності триватиме щонайбільше два тижні, — каже прес-секретар агенції нерухомості «Благовест» Тарас Шевченко. — На динаміку цін введення цього закону суттєво не вплине, єдиний нюанс — взимку на ринку нерухомості буде трохи більше пропозицій».

 

На депозитах у валюті заробити не вдасться

      Прибуток, який дає нині банківський депозит, і без того значно поступається іншим видам вкладення коштів. Наприклад, нерухомості. Але є всі підстави сподіватись, що в нинішньому році депозитний відсоток буде ще менший. І ось чому. Нинішній глава Національного банку Михайло Стельмах є послідовним противником валютного кредитування. Приклад, що кредити в доларах та євро не видають в жодній із постсоціалістичних держав, неодноразово озвучували працівники Нацбанку, а НБУ підготував на цю тему проект постанови.

      «Якщо банки видаватимуть значно менше доларових кредитів, то вони не будуть зацікавлені і у надходженні валюти у вигляді депозитів, — вважає директор департаменту казначейства «Правекс-Банку» Світлана Крамарова. — А тому зменшуватимуть розмір депозитних ставок для долара та євро. Натомість ставки для гривні можуть зрости».

      Ще одним агрументом, що валютні депозити стануть дешевшими, є збільшення відрахувань у Фонд гарантування вкладів. Щоб не втратити прибутки, банки будуть змушені або збільшувати вартість кредитів, або зменшувати ставки на депозитах. Якщо кількість валютних кредитів буде обмежена, то цілком очевидно — депозити не встоять. У випадку, коли банківська система не зазнає жодних втручань та нововведень, депозитні ставки можуть залишитись без змін або дещо зменшаться, вважає Світлана Крамарова.

      Єдиний виняток, на який завжди дуже оперативно реагують банкіри — шокові зміни в економіці або соціальні катаклізми в державі. Тож, якщо навесні не проводитимуть додаткових виборів, а «Шахтар» не переможе в Лізі чемпіонів, подумайте, що робити з вашим депозитом.

 

Газети нині не для бідних

      Якщо ваша улюблена газета вчора-сьогодні стала дорожчою, не поспішайте звинувачувати редакцію. З 1 січня більшість розповсюджувачів вводить плату за доставку видань у торговельні точки. Тому видавництва, щоби не бути у збитку, планують підвищити ціни на свою продукцію. Причому істотно. Хвилю подорожчання друкованої продукції, яка вже піднялась, частково стимулює і той факт, що уряд оголосив курс на роздержавлення засобів масової інформації. Позбутись усіх державних та комунальних видань влада планує до 2011 року. Але процес, як то кажуть, уже пішов, тому з'ясовування стосунків у ланцюжку «редакція—видавництво—читач» може призвести до подорожчання друкованого слова.

 

Буде СОТ — буде дешева ковбаса! Імпортна

      На щастя, не всі нововведення в державі виглядають так сумно. Міністр економіки Володимир Макуха прогнозує вступ України до Світової організації торгівлі вже до липня нинішнього року. Аналітики не дійшли до єдиної думки: добре це чи погано. «Сам по собі вступ до СОТ для держави нічого не дає: ні переваг, ні небезпек, — каже колишній заступник міністра економіки України Володимир Рябошлик. — Ну вступила до цієї організації Молдова, і що з того? Членство в СОТ — це шанс, який дається державі. А чи зможе вона ним скористатись і реалізувати свій потенціал, залежить тільки від неї».

      За словами Володимира Всеволодовича, ми, тобто споживачі, отримаємо доступ до дешевих і якісних імпортних товарів. Підприємці, які займаються експортом, зможуть легше і до більшої кількості країн продавати свою продукцію. Конкуренція на внутрішньому ринку, звичайно ж, зросте. Але споживач і тут тільки виграє: за умов прозорого суперництва ціни на товари знижуватимуться, а їхня якість зростатиме. Іншого шляху не існує, інший шлях — це крах неконкурентоздатних підприємств.

      Щоб норми Світової організації торгівлі почали працювати, уряд, як вважає Володимир Рябошлик, має здійснити ряд послідовних кроків. Скажімо, лібералізувати ціну на сільськогосподарську продукцію — щоб українське зерно не було дорожчим, ніж імпортне. Необхідно створити також вільний ринок нафтопродуктів, який в Україні є відкритим тільки формально.

 

 Ввозьте культурні цінності легально. Їх уже  не оподатковуватимуть

      В останній тиждень старого року Верховна Рада ухвалила виправлення у низку законів, які радо вітають збирачі предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату. Відтепер філателісти, нумізмати та інші шанувальники старовини зможуть ввозити раритети з інших держав, не сплачуючи при цьому податок на додану вартість, який раніше становив 20 відсотків. Звичайно, якщо ці речі перетнули кордон легальним шляхом.

      Ініціатор змін народний депутат Олександр Фельдман вважає, що тим самим його колеги спрощують і здешевлюють процес повернення культурних цінностей в Україну, виводять цей бізнес із тіньових схем.

      «Вони (вітчизняні колекціонери. — Авт.) тепер зможуть діяти легально і відкрито, виставляючи свої приватні експозиції», — сказав народний депутат.

      Держава таким чином ліквідувала шкідливу систему, за якої вона сама не могла розвивати музейну справу, а тих, хто виявляв бажання, душила податками.

 

Варто знати, що в 2007 році:

Гривня трохи впаде... Але стабільно-стабільно

      Уряд України прогнозує, що упродовж року офіційний курс долара зросте принаймні до 5 гривень 10 копійок. Адже нинішній курс не змінювався з липня 2005 року, що не враховує всіх нюансів розвитку економіки. Євро також має подорожчати. Це приємна новина для експортерів, але сумна для більшості населення, яке ще не відвикло купувати товар зарубіжного виробництва. Девальвація гривні, навіть мінімальна, збільшить зовнішній борг країни. Втім керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький вважає, що підстав для хвилювання немає: Нацбанк накопичив достатні валютні резерви, які гарантують стабільність обмінного курсу національної валюти. Самі банкіри виступають проти різких стрибків курсу.

 

Кредит на житло — товар весняний   

      Система іпотечного кредитування в нинішньому році, судячи з усього, зможе потішити тільки власників банків, але аж ніяк — їхніх клієнтів. Торік ставка становила близько 13 відсотків у доларах США та 18 — у гривні. Аналітики сходяться на думці, що радикального зниження відсоткових ставок, незважаючи на зростання конкуренції на цьому ринку, найближчим часом не передбачається — щонайбільше 0,5-1 відсоток.

      Компанія «Простобанк Консалтинг», яка спостерігала за зміною іпотечної ставки протягом 2006 року, дійшла висновку, що найсприятливішим періодом для отримання позички була весна. Влітку ситуація змінилась, а до початку осені ставки досягли свого максимуму.

 

Квартири не подешевшають через мораторій на землю?

      Мораторій на землю — ніж у спину не тільки селянам, а й усім покупцям житла. Фахівці нині сходяться на думці, що обвал цін на квартири, про який так багато говорили, наразі малоймовірний. Адже одна з найважливіших передумов для цього процесу — вільне і прозоре функціонування ринку землі. Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, який ухвалила Верховна Рада, свідчить: цей ринок із суцільної «тіні» народні депутати вирішили не випускати.

      Таким чином, ще на рік, до 1 січня 2008 року, заборонена купівля-продаж земельних ділянок державної і комунальної власності, окрім викупу для суспільних потреб. Не дозволяється також вносити до статутного фонду господарств права на земельну частку.

      «Ухвалення мораторію великою мірою вимушений захід. Адже система реєстрації актів на землю в державі не готова, отже, скасування мораторію могло би породити хаос, — вважає віце-президент Української аграрної конфедерації Наталія Погожева. — Та «неготовність» чиновників жодним чином їх не виправдовує: розмови, що це «треба зробити», «дуже важливо це зробити» точаться на всіх рівнях iз 1995 року. І жодного прогресу! Головним чином тому, що триває підкилимна боротьба — яке з відомств перетягне на себе більше повноважень. Щоб поставити крапку над «і», необхідна політична воля керівництва держави. Не думаю, що це може зробити міністр агропромислової політики, таке завдання — рівень віце-прем'єра з питань АПК. Проте цієї посади у складі нинішнього Кабміну не передбачено.

      Мораторій, безперечно, шкідливий для економіки. Він зменшує надходження інвестицій, не дозволяє зробити дешевшими кредити, породжує корупцію, «чорні гроші» і тіньові схеми. Причому впливає він не на теоретичні економічні показники, а знижує рівень життя простих людей: селян, фермерів, усіх, хто планує придбати нерухомість. Нині землю експлуатують нещадно, вона виснажується, падає врожайність, але ніхто цьому не перешкоджає — навіщо хвилюватись, земля ж нічия?!».