Новий рік настане 13 січня

04.01.2007
Новий рік настане 13 січня

      Здавалося б, увесь світ зустрів Новий, 2007-й, рік від Різдва Христового. Далебі. І йдеться не лише про якесь там іудейське літочислення. Навіть у Європі є люди, які ще живуть у... 2006 році. Ідеться про мешканців долини Гваун на південному заході Уельсу. Як повідомляє сайт «Делфі», у цій частині Великої Британії до Нового року лишається ще більш ніж тиждень!

      Річ у тім, що у Гвауні частково використовують Юліанський календар — це той, що відстає від сучасного, Григоріанського, на 12 днів.

      Історія курйозу така. Як відомо, Юліанський календар Юлій Цезар запровадив ще в 45 році до н. е. на територіях, підвладних Риму. Таке літочислення проіснувало майже 16 століть, доки за ініціативою Папи Римського Григорія ХІІІ було замінене в католицьких країнах на новий календар — Григоріанський. Це зробили для того, аби компенсувати накопичене за віки відставання годинників від обертання Землі. Таким чином, у 1582 році в багатьох католицьких країнах (у тому числі і в Україні: у складі Речі Посполитої) після 4 жовтня одразу настало 15-те. Але чимало країн опиралося такій новації. Скажімо, Росія змінила дати, вже коли стала радянською — 31 січня 1918-го, а Україна (як УНР) — 28 лютого 1918-го (тоді весна почалася одразу з 14 березня). Протестантські країни трималися, в основному, до XVIII ст. Приміром, Велика Британія додала свої 12 днів у 1752 році.

      Валлійці з долини Гваун були категорично проти Григоріанського календаря. Держава з часом таки змусила їх змінити дати, а прихований протест гваунців зберігся у зустрічі Нового року: його тут святкують за Юліанським стилем — не 1 січня, а 13-го.

 

ДО РЕЧІ

      У кількох містах Франції та швейцарській Женеві 31 жовтня відбулися акції протесту під гаслом... «Ні Новому року!». Це ініціатива членів руху «Фонакон» («Фронт опозиції Новому року»), які вважають, що 2007 рік буде гіршим за попередній. Женевські «фонаконівці» навіть збирали підписи до парламенту, аби «запобігти змінам у календарі».

      «Фонакон» приймає до своїх лав усіх, «хто не сприймає себе серйозно і кому набридло зустрічати Новий рік із серпантином та традиційними хороводами». Уперше подібну акцію протесту «Фронт опозиції Новому року» провів ще 31 жовтня 2005-го.