За себе і за того однофамільця

04.01.2007
За себе і за того однофамільця

Валентина Шевченко (ліворуч) на п'єдесталі пошани. (Фото РЕЙТЕР.)

      На Новий рік спортсмени не лише грали в футбол в Англії, а й займалися суто зимовими видами. Зокрема, в Німеччині стартували комерційні змагання «Тур де скі», на яких лижники отримали можливість пристойно заробити. А оскільки ці старти входять до числа офіційних турнірів Міжнародної федерації, то разом із преміальними «зимовикам» «капатимуть» і очки до загального заліку розіграшу Кубка світу.

      Перший із чотирьох етапів лижного туру відбувся 31 грудня в Мюнхені. У спринтерських гонках на 1,1 км українці ніколи особливо не вiдзначалися; скромно вони виступили й цього разу. Краща наша лижниця Валентина Шевченко посіла 55-те місце, а Роман Лейбюк — аж 86-те. У чоловіків призерами стали швейцарець Крістоф Айгенманн, канадець Девон Кершау і француз Родді Даррагон. У жінок на подіум зійшли норвежка Маріт Бйорген, італійка Аріанна Фолліс й канадка Чандра Кроуфорд.

      Зустрівши Новий рік, лижники переїхали до іншого німецького міста — Оберстдорфа. У вівторок вони змагалися у так званій гонці переслідування, коли першу половину дистанції (5 км у жінок і 10 км у чоловіків) вони долають класичним стилем, а другу — ковзанярським. Тут про себе й нагадала Шевченко. Хоча після перших 5 км вона йшла лише 20-ю, фінішну стрічку броварчанка перетнула другою iз результатом 29 хв. 40,9 сек. Кращою за 31-річну українку виявилася лише Крістін Стейра з Норвегії (29:27,6), а третьою гонку завершила росіянка Ольга Зав'ялова (29.44,8).

      Цей успіх Валентини став першим для наших лижників у цьому сезоні. У заліку «Тур де скі» Шевченко наразі перебуває на шостій позиції.

      20 км у чоловіків найшвидше подолали француз Вінсен Віттос (50.55,9), росіянин Олександр Легков (50.56,8) і німець Тобіас Ангерер (50.58,4). Наш Лейбюк з Івано-Франківщини показав 64-й час серед 76 учасників (54.51,7).