Нам — толерантності й мудрості, а політикам... та пішли вони в баню!

04.01.2007
Нам — толерантності й мудрості, а політикам... та пішли вони в баню!

      Заповнюючи келихи шампанським, уся країна традиційно слухала привітання Президента. Цього року Віктор Ющенко знову промовляв до народу перед Маріїнським палацом, але стояв на тлі не дівчат у хустках, а двох шеренг почесної варти.

      Глава держави нагадав, що минає 15-й рік нашої незалежності й побажав, аби кожен із нас у цю мить глибоко усвідомив: усі ми є часткою України, всі ми відповідальні за неї. Пригадуючи події минулого року, Президент насамперед наголосив на тих подіях, у яких основну роль відіграла позиція суспільства, вчинок людини, досягнення особистості. «Подією історичного масштабу, найбільш значущим фактом національного життя у році, що минає» Ющенко назвав визнання Верховною Радою Голодомору 1932-33 років актом геноциду.

      Тішить також те, що у 2006-му в Україні народилося майже 400 тисяч немовлят, що ми перестаємо бути байдужими. «Наймасштабнішою за роки незалежності стала благодійна акція «Дитяча лікарня майбутнього», яка об'єднала всю Україну», — нагадав Віктор Ющенко. А ще навів дані соціологів, згідно з якими «за 2006 рік серед українських громадян на 20% зросло почуття патріотизму, а головним рушієм зростання стала молодь Півдня і Сходу». Як предмет радості й гордощів Президент згадав збірну України з футболу, яка увійшла до вісімки найкращих команд світу, українських миротворців, активність України на міжнародній арені.

      «Є відчуття консолідації, коли ми святкуємо ювілей Львова і ювілей Дніпропетровська, коли зводимо пам'ятник Героям Крут і загиблим українцям у селі Павлокома у Польщі», — наголосив глава держави, підкресливши, що досягнення держави починаються з нас. «Треба усвідомити: Україна — це держава з єдиною мовою, культурою, тисячолітньою історією і власним національним характером. І, крім цього, Україна — держава, де має плекатися толерантність... Україна має потужний ресурс єдності. Це найважливіший висновок року». Згадав Ющенко і про «перші чесні вибори», які вдалося провести саме у 2006 році, й про Універсал національної єдності — як уперше сформульований політичний план розвитку країни. При цьому Президент наголосив, що «український політикум знівелював вагу взятого зобов'язання».

      А «дороговкази» від глави держави на наступний рік і не лише такі: «Українські політики мають дотримуватись домовленостей; у владі не може бути атмосфери війни; Україні потрібне нове дихання. Нам потрібні нові імпульси в економіці, у створенні єдиного національного гуманітарного простору». Словом, усім нам «міцного здоров'я, щастя і любові». З Новим роком!

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Тимошенко послала...

      Зверталися до народу й інші політики та державні мужі. Юлія Тимошенко в ніжно-рожевому костюмі під ялинкою привітала Україну «з підтекстом». За словами лідерки БЮТ, «людина не спроможна змінювати минуле, але нам під силу дати йому оцінку, зробити висновки і прийняти з вдячністю можливість жити саме у цей час поряд з рідними людьми, займатися улюбленою справою, мати віру в самих себе і в Україну».

      Зауваживши, що в останні передноворічні години, коли наближається час новорічних тостів і традиційного перегляду фільму «Іронія долі, або З легким паром», недоречно говорити про політику, леді Ю. констатувала, що її (політики) й без того в житті кожного з нас було забагато. І оскільки політики нам відверто набридли, то, за словами Тимошенко, під Новий рік ми маємо «повне право запропонувати всім політикам, які не виправдали наших сподівань, 31 грудня, за прикладом героїв новорічного фільму, іти в баню, і там з'ясовувати — хто кому коаліція, а в кого більше влади». Також пані Юлія побажала нам здійснення усіх мрій і пообіцяла, що й надалі боротиметься за те, аби всі ми стали «трішечки щасливішими, впевненішими у сьогоденні та майбутньому».

... а Янукович заклав пiдвалини

      Прем'єр-міністр Віктор Янукович був лаконічним i росiйськомовним. Зауважив, що минулий рік нас багато чому навчив і, зокрема, «приніс нам розуміння того, що всі ми, незалежно від поглядів, від приналежності до партій, від мови, якою розмовляємо, від того, в якому храмі молимося, — мусимо бути разом, об'єднані в спільноті людей, які вміють цінувати свободу, які впевнено йдуть у перспективу». За словами Віктора Федоровича, 2006-й «заклав підвалини порозуміння у нашому суспільстві, і ми повинні на цьому фундаменті спорудити у новому році великий і світлий дім нашої єдності». Це, на думку Януковича, — «головне завдання і найважливіший план, який ми разом укладаємо зараз». Тому Прем'єр усім нам бажає сили, толерантності, зваженості й мудрості, а Україні — щоб вона «ставала ще вагомішою державою у центрі Європи». «Щоб із нами все більше рахувався світ, а ми вміли самі собі радити у власному домі».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>