«Баланс можливий, коли дивися просто в очі»

29.12.2006

      На позавчорашній прес-конференції, присвяченій підбиттю підсумків за рік, Прем'єр Віктор Янукович щиро і люб'язно дякував журналістам — за співпрацю, інтерес до Кабміну та правильне його висвітлення. Не допомогло! Запитання про орден українофобу Затуліну таки поставили.

      І Віктор Федорович не розгубився. Дарма, мовляв, що ця недержавна відзнака називається «За відродження України», дарма, що вручили її людині, котру власна ж Служба безпеки оголосила «персоною нон грата», дарма, що вішав її на груди небажаному іноземцеві сам перший заступник керiвника Кабміну. Бо заварили кашу, за словами Януковича, з вищих міркувань — «щоб досягнути позитивних зрушень у налагодженні стосунків з Російською Федерацією». Іншими словами: «Я вважаю, що це позитив до наших стратегічних партнерів. Бо забороняти людині висловлювати свою точку зору недопустимо». Навіть якщо ця людина — перший віце-прем'єр-міністр і, за всіма законами логіки, мусить відстоювати не власну точку зору, а державні інтереси.

      Дружбу, мир та чудові стосунки з Росією пан Янукович вважає своїми заслугами. Як, до речі, і створення міжурядової комісії «Ющенко — Путін». «Ми будуємо нашу співпрацю на взаємовигідних умовах, — сказав Прем'єр. — І наші партнери це чудово розуміють».

       Партнери не в міжнародному, а державному масштабі цінують Кабмін та його керівництво, як вважає це саме керівництво, за унікальне вміння дотримуватися слова. «Ходити, як жонглер з жердиною, коли у тебе немає життєвих принципів, — ніколи з цього добра не буде, ти неодмінно впадеш, — вважає Віктор Федорович. — А баланс можливий, коли ти дивишся людині в очі».

      Серед політичних сил та важелів впливу пан Янукович найчастіше хвалив «антикризову» коаліцію. І не страшно, мовляв, що погляди на багато речей не збігаються, головне, щоб друзі успішно знаходили компроміс. «Нині ми мешкаємо в зовсім іншій державі, яка має іншу систему управління. В країні, де доля людини не залежить від однієї людини, її настрою і її оточення», — кинув Прем'єр шпильку в бік екс-Президента Кучми.

      Не надто високої думки Віктор Федорович і про Верховну Раду: серед розмаїття народних обранців він зміг розгледіти всього лиш 250 відповідальних політиків. Проте щиро хотів би, аби таких людей було більше. Можливо, таким чином уряд планує долати президентські вето, а може, й має інші плани. «Ми мусимо йти шляхом розвитку громадянського суспільства», — закінчив думку Прем'єр, примусивши зал думати, що він хотів цим сказати.

      Натомість чітко заявив, що з НАТО нам доведеться почекати. Всі рішення — тільки після референдуму. На відміну від СОТ. Цю структуру Віктор Янукович підтримує і зробить усе, аби Україна вже в лютому була членом світової організації торгівлі. Планує уряд розробити методологію формування тарифів у житлово-комунальній сфері — щоб у ціни, які платять люди, чиновники не включали кредити та свою безгосподарність. Щоправда, коли така методологія з'явиться на світ і як до неї поставляться в регіонах, не повідомлялося.

      Квотування зерна, внаслідок якого держава втратила понад 300 мільйонів доларів (дані Світового банку. — Авт.) та яке ще відгукнеться черговим витком зубожіння села, Прем'єр також вніс до списку позитивів. І відзначив, що тут навести порядок йому вдалося.

      До числа найглобальніших донецьк... вибачте, державних проблем глава Кабміну вніс необхідність скасування антидемпінгового мита на експорт українських труб великого діаметра. «Звичайно, завжди хочеться заробляти більше», — резюмував Віктор Янукович.

      Коментуючи звання «Політик року», яке йому за підсумками соцопитування присвоїв Центр Разумкова, Віктор Федорович натякнув, що такі відзнаки його не лякають і на своєму нелегкому посту він і надалі працюватиме на поліпшення життя громадян.

 

ЦИФРИ

      За час своєї роботи із серпня 2006 року Кабінет Міністрів Януковича провів 23 засідання, на яких ухвалив понад 800 рішень.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>