Бонд, що служив у ФСБ

27.12.2006

      Скандальна й таємнича смерть колишнього офіцера Федеральної служби безпеки Росії Олександра Литвиненка, мабуть, не могла не привернути до його персони увагу голлівудських кінематографістів. Після того, як усі телеканали завершили «серіал» про отруєння російського шпигуна радіоактивним полонієм, на «фабриці мрій» згадали, що Литвиненко й до своєї смерті дав поживу для цікавого сценарію. У співавторстві з Юрієм Фельштинським він написав книгу «ФСБ підриває Росію». Тепер одна з голлівудських кінокомпаній планує зняти за цим розслідуванням фільм — звісно, сильно «охудожнивши» версію покійного спецслужбіста.

      Кіностудія, яка за шестизначну суму придбала права на екранізацію книги, — це, за даними газети «Сандей таймз», Braun Entertainment Group. Як планується, роль самого Литвиненка зіграє нинішній «Джеймс Бонд», британський актор Деніел Крейг. Автором сценарію і режисером стрічки, швидше за все, стане Пітер Космінськи, який уже має досвід екранізації реальних історій. Зокрема, він зняв фільм «Воїни» — про будні британської армії.

      У книзі Литвиненка й Фельштинського розповідається про вибухи 1999 року в Москві та Волгодонську, які дали президентові Росії Путіну привід розпочати нову кампанію в Чечні під приводом «зачистки» терористів. Автори розслідування «ФСБ підриває Росію» стверджують, що насправді вибухи влаштували саме російські спецслужби. Литвиненко у 2000 році виїхав до Англії, заявивши, що його наймали, аби вбити олігарха Бориса Березовського.